Megérkezett a nyár, és a kiadós, meleg ételek helyett eljött a hideg, finom - és gyorsan elkészíthető - fogások ideje. A Colors in the kitchen blog szerzője egy gyors gyümölcslevest főzött, ami "tökéletes az egyre melegebb napokra. Van benne alma, körte, meggy, szeder, citrusok, nagyon sokféle fűszer és egy löttyintésnyi Cointreau likőr. Legfinomabb másnap, behűtve. A pisztáciás habcsók csak ráadás, nem kötelező elem, a leves önmagában is fenséges".
Fűszeres gyümölcsleves
Bár elmarad a karácsonytól, húsvétkor is nagy a kísértés, hogy a kelleténél több kalóriát fogyasszunk el. A családi összejöveteleken, a közös nagy reggelik és ebédek alkalmával nehéz nemet mondani. A megoldás: egy olyan menü, amit lelkiismeret-furdalás nélkül végig lehet enni. Desszerttel együtt.
A legközelebbi kurzusunkon, amelyet Rezi György tart, el is lehet sajátítani azokat a trükköket, amelyeknek köszönhetően egészséges, mégis elképesztően finom fogások kerülhetnek az ünnepi asztalra.
Tél végén extra mennyiségű vitaminra van szükségünk, ezért érdemes beépíteni az étrendbe a zöldség- és gyümölcsturmixokat. A smoothie-k néhány perc alatt elkészülnek, csak be kell dobálni a turmixgépbe az alapanyagokat. A variációknak csak a fantázia szab határt, a szezonalitás és a hangulatunk is meghatározhatja, mi kerül a smoothie-ba. A klasszikus receptekben banán és joghurt is szerepel, de ezek elhagyhatók, és használhatunk tejet, zöld teát, növényi tejeket, vagy szimplán gyömölcsöket és zöldségeket is.
Néhány tipp: ha tofut is teszünk bele, igazi fehérjebomba lesz, a spirulinapor hozzáadása pedig segít a méregtelenítésben (senkit ne ijesszen el a méregzöld árnyalat). Nyáron a jégkockatartóban legfagyasztott kókusztejjel lehet feldobni a turmixokat, de a feldolgozás előtt érdemes kissé megolvasztani őket, ha nincs nagy teljesítményű turmixgépünk.
Következzen Nóri Mindenmentes Konyhájából egy recept:
Rengeteg fogyasztható zöldség és gyümölcs kerül a szemétbe csak azért, mert nem elég szabályos, vagy nem elég szép. Egy 2014-ben indult mozgalomnak köszönhetően ma már egyre többen kampányolnak a szépséghibás hozzávalókért, többek között Jamie Oliver is küzd a ronda zöldségekért.
Míg a kertekben egyáltalán nem számítanak ritkaságnak a kétlábú répák és a különféle "szabálytalan" alakú zöldségek és gyümölcsök, az üzletekben aligha találkozunk ilyen áruval. A szupermarketek sajnos nem veszik át a nem szabályos külsővel rendelkező terményeket, így ezek nagy része a szemétben végzi.
Forrás: Flickr.com - Prizmatic
Van valaki, aki nem szereti a tejberizst? Az egyik leggyakrabban fogyasztott desszertünknek végtelen sok variációja létezik. Selectfood egy különlegesen izgalmas ízvilágot ajánl mindazoknak, akik kedvelik a levendula és a piros gyümölcsök ízvilágát. Na és a gyümölcs ízű vodkát.
Sűrítéshez zselatin helyett a sokkal egészségesebb agar-agart használta, ami vörös algából kivont zselírozó anyag. Nálunk elsősorban por formájában kapható, jellemzően az ázsiai boltokban. (Mi a Vámház körúton szereztük be, a Vásárcsarnok mellett.) Nagyon jól sűríthetők vele a levesek, de a lekvárok, krémek is. Mindössze egyetlen dologra kell figyelnünk, nagyjából háromszor erősebb zselírozó hatással bír, mint a hagyományos zselatin!
Hozzávalók (6-8 személyre):
-300g rövid szemű rizs (pl. parboiled)
-1l sovány tej
-100g eperpüré
-150g fagyasztott ribizli
-1 ek. levendulavirág
-10g vaj
-1dl erdeigyümölcsös vodka
-25g barna cukor +1ek
-1csapott ek. agar-agar
-1rúd vanília (lehet már kikapart rudat is használni)
Elkészítés:
Melegítsük fel a vajon az eperpürét és keverjük hozzá a rizst. Amikor már kezd a rizs üvegesedni, öntsük fel a vodkával. Miután az alkohol elpárolgott belőle, öntsük fel a tejjel, adjuk hozzá a levendulát, a vaníliarudat és a cukrot. Forrás után, alacsony hőfokon nagyjából 15-20 perc alatt, alacsony hőfokon pároljuk puhára a rizst. Ragadós, tocsogós végeredményt kell kapnunk. Vegyük ki a vaníliarudat a rizsből, majd osszuk el a tálkákba, poharakba.
Közben készítsük el a gyümölcskocsonyát: a ribizlit passzírozzuk át egy szűrőn, majd egy kis lábasban 1 evőkanál cukorral melegítsük össze a levét, folyamatos kevergetés mellett oldjuk fel benne az agar-agart és így öntsük a már elosztott rizs adagokra.