Sokszor olvassuk egy-egy receptben, hogy "és öntsük fel zöldségalaplével" vagy "vegyünk elő egy liter zöldségalaplevet". A Nóri Mindenmentes konyhája blog szerzője kitalálta, hogy az ő hűtőjében márpedig mindig lesz ilyen. "Ilyenkor mindig elgondolkodtam, hogy vajon csak az én hűtőmben nem lapul tartalékban néhány liter zöldség alaplé? Különben is, hogyan készül az?
Igaz, ami igaz, egy fárasztó nap végén sokszor jólesne egy tálka forró leves. Semmi extra, csak tápláló, ízletes lé. Biztosan nem vagyok ezzel egyedül, hiszen úgy hallottam, New Yorkban nyílt egy étterem, ahol elviteles papírpoharakban kínálnak alapleveket, és a városlakók imádják.
Forrás: http://tva.canoe.ca
Finomabb, egészségesebb, mert nincs benne adalékanyag, és sokkal olcsóbb is. Miért is ne készítenénk majonézt házilag? Tény, hogy vannak trükkök, amik nélkül az eredmény kudarc.
"A majonézről mindig gyermekkorom ünnepi hidegtálételei jutnak eszembe" - írja a Nóri Mindenmentes konyhája blog szerzője. "8 éves lehettem, amikor anyukámtól megtanultam majonézt készíteni. Ez volt az egyik első dolog, amit együtt "főztünk": ő adagolta szép fokozatosan az olajat, nehogy egyszerre túl sok legyen, én pedig nagy élvezettel, jó sokáig kevergettem. Később meglepődve tapasztaltam, hogy sokaknak a házi majonéz elkészítés e valamiért mumus, "nehezen sikerül", "macerás", satöbbi. Felnőtt fejjel jöttem rá, hogy anyukámtól egy aprócska trükköt is tanultam, amivel tényleg gyerekjáték az egész."
Tél végén extra mennyiségű vitaminra van szükségünk, ezért érdemes beépíteni az étrendbe a zöldség- és gyümölcsturmixokat. A smoothie-k néhány perc alatt elkészülnek, csak be kell dobálni a turmixgépbe az alapanyagokat. A variációknak csak a fantázia szab határt, a szezonalitás és a hangulatunk is meghatározhatja, mi kerül a smoothie-ba. A klasszikus receptekben banán és joghurt is szerepel, de ezek elhagyhatók, és használhatunk tejet, zöld teát, növényi tejeket, vagy szimplán gyömölcsöket és zöldségeket is.
Néhány tipp: ha tofut is teszünk bele, igazi fehérjebomba lesz, a spirulinapor hozzáadása pedig segít a méregtelenítésben (senkit ne ijesszen el a méregzöld árnyalat). Nyáron a jégkockatartóban legfagyasztott kókusztejjel lehet feldobni a turmixokat, de a feldolgozás előtt érdemes kissé megolvasztani őket, ha nincs nagy teljesítményű turmixgépünk.
Következzen Nóri Mindenmentes Konyhájából egy recept:
A mikuláscsokik után most a szaloncukor-kínálatot vesszük górcső alá, ugyanis sajnos rengeteg, kifejezetten egészségtelen termék kapható. Összeszedtük, milyen összetevőket érdemes kerülni, ha minőségi szaloncukrot akarunk venni.
Transz-zsírsavak
A transz-zsírsavak a növényi olajok ipari feldolgozása során keletkeznek, és komoly kockázati tényezőt jelentenek a szív- és érbetegségek kialakulásában. Az Országos Élelmezési- és Táplálkozástudományi Intézet 2012-ben többféle szaloncukrot is megvizsgált, és kimutatta, hogy a legtöbb szaloncukorban az egészségesnél (100 grammból 2 gramm) jóval több transz-zsírsav található. Magyarországon azonban a gyártónak nem kötelessége feltüntetni a termékek transz-zsírsav-tartalmát - holott egyes országon már lassan tíz éve szerepel a címkéken a transzzsírok mennyisége.
forrás: Wikimedia Commons