A múlt heti hűvös időjárás után most itt van a kánikula. Ha pedig kánikula, akkor hideg gyümölcsleves, nemde? Ezt sok családban kifejezetten desszertként fogyasztják. Colorsinthekitchen receptjében van egy csavar, fűszeresebb, mint a hagyományos recept. Ha szeretnél eltérni néha a megszokott ízvilágtól, feltétlenül próbáld ki!
Hozzávalók (kb. 6 adaghoz):
- 600 g fagyasztott meggy
- 200 g szeder (nálam fagyasztott)
- 1 alma (megtisztítva, felkockázva kb. 100 g)
- 200 g körte (egy befőtt, felkockázva)
- 1 kisebb kezeletlen citrom reszelt héja
- 1/2 kezeletlen narancs reszelt héja
- 8 szegfűszeg
- 2 szegfűbors + két csipetnyi őrölt
- 2 csipet őrölt kardamom
- 1 fahéjrúd + 1/2 kk. őrölt fahéj
- 1 vaníliarúd kikapart magjai és a rúd is kell hozzá
- 1 szelet citrom
- opcionálisan 2 ek. Cointreau (narancslikőr) ha épp van otthon
- 2 ek. (tönköly) finomliszt
- 150 ml tejszín
- 3 ek. (nád)cukor - vagy ízlés szerint - mértéke függ attól is, hogy befőttünk cukrozott-e, esetleg meggyből is cukrozott befőttet használunk-e
- 1 liter víz
Megjegyzés: A citromot érdemes külön is megtisztítani: forró víz alatt gondosan egy kefével, de az is jó megoldás, ha forrásban levő vízbe dobjuk 1-2 másodpercre és megtöröljük egy száraz ruhával.
Elkészítése:
Az egy liter vízben a gyümölcsöket a fűszerekkel és cukorral összeforraljuk. Előbb a nyers, fagyasztott gyümölcsök kerüljenek bele, a befőtteknek elég egy percnyi főzés a végén a tejszínes liszt hozzáadása előtt. Nálam a körtén kívül minden gyümölcs a vízbe került. Hozzáadtam a citrom- és narancshéjat, likőrt, cukrot és az összes fűszert. Nagyjából 5 percet főztem, a legvégén a körtét is hozzáadtam.
Elkészítettem a tejszínes lisztes keveréket. A gyümölcsleves levét leszűrtem és adagonként a lisztes-tejszínes keverékhez adtam és egy külön lábosban azt besűrítettem.
Azért nem a gyümölcsökre öntöttem a tejszínes-lisztes keveréket, mert a főtt gyümölcsöket nem akartam összetörni. Így csak a fűszeres levet sűrítettem be, kézi habverővel folyamatosan kevergettem, amint felforrt és krémes állaga lett, visszaöntöttem a gyümölcsökre, és máris készen lett. Ha szükséges, még adjunk hozzá cukrot vagy citromot, ízlés szerint. Tálalás előtt érdemes jól lehűteni.
Tálalhatjuk magában, vaníliafagyival, tejszínhabbal vagy éppen pisztáciás habcsókkal.