AJÁNLÓ
 
14:43
2011. 12. 12.
Malac és lencse: a szilveszteri vacsora főszereplői, amelyke biztosítják a szerencsét a következő...
A bejegyzés folyatódik
 
14:43
2011. 12. 12.
Egy igazi téli fogás következik, ami újévi szerencsét hozó ételnek is beillik. És ami...
A bejegyzés folyatódik
 
14:43
2011. 12. 12.
A csicsóka, vagy jeruzsálemi articsóka fontos téli tápanyagforrás. Rosttartalma kb. ötször nagyobb,...
A bejegyzés folyatódik
 
14:43
2011. 12. 12.
Nem gondoltuk volna, hogy már ilyenkor melegítő levest készítünk, de az időjárás miatt...
A bejegyzés folyatódik
 
14:43
2011. 12. 12.
Itt a spárgaszezon! Korábbi cikkünkből mindent megtudhatsz a spárgáról: hogyan vásároljunk,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Alap/Leves

Leveses összeállításunkat jó szívvel ajánljuk minden konyhai kezdőnek, ezeket ugyanis tényleg nem lehet elrontani. Ráadásul egy jó leves szükség esetén elmegy főételnek is. A leves mindig hálás téma, és mi magyarok nagyon szeretjük. Ebben a hideg időben pedig még a szokásosnál is jobban esik.

Minestrone leves, Fotó: Mandulasarok

Hosszú listát adunk például krémleves ötletekből, ezek maximum 15-20 perc alatt elkészülnek, és általában a család minden tagja szereti őket. Plusz előny, hogy krémleves formában a gyerekekkel is megetethető egy csomó olyan zöldségféle, amire normális esetben rá sem néznének.

A tartalmasabb levesekre, egytálételekre később külön cikkben térünk majd ki. Most a gyorsan elkészíthető hétköznapi levesekre koncentrálunk.

Egyszerű, de fejleszthető zöldségleves

Egy kevés olajon pároljunk üvegesre 1 kockára vágott hagymát. Dobjunk rá tetszés szerint feldarabolt zöldségeket, sárgarépát, fehérrépát, zellert, karalábét, borsót, babot, gombát, cukkínit. Kevergetve dinszteljük 10 percig, majd öntsük fel alaplével, vagy vízzel Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, és főzzük készre.

Figyeljünk a sorrendre, mivel a zöldségek főzési ideje eltérő (beáztatott szárazbab 60 perc, lencse 20-30 perc, gumós zöldségek 20-30 perc, fejtett friss hüvelyesek 10 perc, csiperkegomba, cukkini 5-10 perc, káposztafélék 5-15 perc, spenót 1-2 perc). 

Mindent bele zöldségleves - Minestrone

A minestrone tulajdonképpen az olaszok „mindent-bele” zöldséglevese. Akkor az igazi, ha olyan zöldségekből készítjük, amiknek éppen szezonja van, amiket a piacon lehet kapni. Éppen ezért, a hozzávalókból válasszátok ki azt, ami éppen elérhető.

Forrósítsunk fel egy kevés olívaolajat, majd adjunk hozzá 1 fej felaprított hagymát, 1-2 gerezd felszeletelt fokhagymát, 1 karikákra vágott sárgarépát, 1 feldarabolt karalábét, 1 felszeletelt zellerszárat, 1-2 marék borsót (ha mélyhűtött, akkor később tegyük bele), 1 félkarikákra vágott paprikát, 1 csokor bazsalikom feldarabolt szárát, valamint egyéb, kedvünkre való zöldséget, és kis lángon pároljuk 15-20 percig. Sózzuk, borsozzuk, majd adjunk hozzá 1 kisebb, negyedkarikákra vágott cukkínit, 1 konzerv hámozott paradicsomot, 1 dl száraz vörösbort, majd főzzük újabb 15-20 percig.

Ha kedvünk tartja, a legvégén adhatunk hozzá 1 marék jól megmosott spenótot, bazsalikomleveleket, és annyi alaplevet, vagy vizet, hogy sűrű levet kapjunk. Tördeljünk bele bucatini tésztát (olasz, spagettiszerű tészta, lyukas a közepe), és főzzük, ameddig a tészta meg nem puhul. Tálalhatjuk parmezánnal, friss bazsalikomlevéllel.

Sültparadicsom leves, Fotó: Bede Anna

A legegyszerűbb paradicsomleves

Ha nem sietünk, akkor is elkészül 10 perc alatt. Mindig tartok otthon üveges paradicsom passatát (átmenet a püré és a lé között). Egy nagy üveg tartalmát forraljuk fel (ha túl sűrű lenne, vízzel higíthatjuk), sózzuk, borsozzuk és ízesítsük oregánóval, vagy bazsalikommal. Reszelt sajttal és pirított fokhagymás kenyérkockákkal tálaljuk.

Zellerzöldjével és belefőzött, majd kivett zellerdarabokkal is ízesíthető, ekkor betűtészta dukál mellé. Kevés tejszínnel, fokhagymával, fahéjjal, szegfűborssal és római köménnyel vehetjük keletiesebbre is a figurát.

Borsó/Gomba leves

A kettőt nyugodtan készíthetjük egy kaptafára. Daraboljunk fel 1 fej hagymát, néhány szál sárgarépát, fehérrépát, 1 kis zellert. Mehet bele karalábé is. Kevés zsíradékon kezdjük el ezeket pirítani, a felszeletelt gombát az elején adjuk hozzá, a zöldborsónak kevesebb pirítás is elég. Sózzuk, borsozzuk, mehet rá pirospaprika is. Szórjuk meg egy kanál liszttel, keverjük át, és öntsük fel vízzel vagy alaplével. Főzzük a zöldségeket puhára. Mindkettőbe jó a friss petrezselyem és a csipetketészta. Fűszerezni lehet kakukkfűvel, rozmaringgal, majorannával.

Gyümölcsleves

Nem téli leves, de mindenki szereti. Két nagy üveges meggybefőttről (szezonban friss meggyből készül) öntsük le a levét egy lábosba. Dobjunk bele egy fél rúd fahéjat, 2-3 szegfűszeget, és főzzük őket együtt egy darabig. Néhány perc után mehet bele a meggy, és néhány evőkanál cukor. Én savanyúbbra szeretem, de ez egyéni ízlés kérdése. Ha a meggy egy picikét megpuhult - nem kell szétfőzni - reszeljük bele egy citrom héját. (A citrom előkezeléséről már szó volt - a citromos spagettinél keressétek)

Keverjünk el egy nagy pohár joghurtot/tejfölt/kefírt kézi habverővel néhány evőkanál lével. Ha sima, öntsük vissza a levesbe. Hűtsük le, és kész.. Hagyományos értelmezésben tejszínnel készül, ez a verzió frissebb, könnyedebb végeredményt ad. Pudingpor, liszt használata szerintem fölösleges.

Mandulás fehérrépa-alma krémleves, Fotó: Bede Anna

Krémlevesek

Nagy kedvenceim a krémlevesek, rengeteg variációjuk létezik. Van egy séma, ami alapján bármilyen verziót elkészíthetünk.

Egy kevés zsiradékon (vaj, olívaolaj, vagy a kettő keveréke) pirítsuk át a nagyjából feldarabolt zöldséget és egy fej hagymát, majd öntsük fel vízzel vagy alaplével, sózzuk, fűszerezzük, és főzzük készre. Turmixoljuk össze, és adhatunk hozzá tejszínt/tejfölt/joghurtot/kefírt is.

A sütőtökkel könnyebb bánni, ha először megsütjük, és úgy csinálunk belőle levest.

A krémlevesekhez általában nagyon jól illik valamilyen reszelt sajt, és pirított kenyérkocka, de jó hozzá a pirított bacon, kolbászchips (negyed karikák ropogósra pirítva) és a száraz serpenyőben pirított olajos magvak is. Alternatív levesbetét lehet például a sült répa vagy hagymakarika, de egy csipet friss csíra is érdekes íz/textúra játékot csempészhet egy egyszerű krémlevesbe.

A zöldségek megállják a helyüket önmagukban is, kombinálva őket még jobban feldobhatjuk a levest.

Krémleves ötletek:

Borsó + menta
Brokkoli + mandula
Cékla + zöldalma
Csicsóka + tárkony
Cukkini + póréhagyma
Cukkini + brokkoli
Édesburgonya + rozmaring
Erdei gomba + kakukkfű
Fehérrépa/paszternák + gyömbér
Karalábé + kéksajt
Kukorica + chili
Krumpli + babérlevél
Lencse + mustár
Póréhagyma + krumpli
Sárgarépa + sáfrány
Sárgarépa + sütőtök + édesburgonya + curry fűszerkeverék
Sárgarépa + fehérrépa + zeller
Sütőtök + narancs
Sütőtök + alma/körte + krumpli
Vöröslencse + római kömény
Zeller +alma/körte
Zeller + krumpli
Karfiol
Fokhagyma
Sült kápiapaprika/pritaminpaprika + római kömény

Nemzetközi leveskörkép

Hagymaleves

3-4 fej vöröshagymát vágjunk félkarikákra. Egy kevés vajon, kis lángon pároljuk/pirítsuk 15 percig, ne égjen oda! Szórjuk meg 1 evőkanál liszttel, keverjük el, majd öntsük fel annyi alaplével, vagy vízzel, hogy bőven ellepje. Sóval, fehérborssal és szerecsendióval fűszerezzük, majd lassú tűzön puhára főzzük. Én azt a pillanatot szeretem elkapni, amikor már csak egy hajszál választja el a puhaságtól. Sajtos pirítóssal tálaljuk.

Póréhagymaleves

1 nagyobb, vagy 2 kisebb felkarikázott póréhagymát olívaolaj és vaj keverékén kezdjünk el párolni. 5-10 perc elteltével adjunk hozzá 2-3 meghámozott és felkockázott krumplit. Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt, kis lángon addig főzzük, míg meg nem puhulnak. Rakhatunk hozzá tejszínt is, de anélkül is megállja a helyét. Pürésítsük, és reszelt sajttal és pirított kenyérkockákkal tálaljuk.

Görög citromleves

1 l zöldségalaplében főzzünk meg egy jó marék rizst. Közben keverjünk 1 tojássárgáját habosra, és facsarjuk bele 1 citrom levét. 

Sózzuk, borsozzuk, majd hőkiegyenlítéssel (először keverjünk el benne egy kevés meleg levest, hogy ne csapja szét a tojást, és azt követően) adjuk hozzá a rizses alapléhez. Főzzük még 1-2 percig, de felforralni már nem szabad.

Zöldségalaplé, Fotó: Bede Anna

Alaplé vagy leveskocka?

Csípőből válaszoljuk kórusban, hogy alaplé. De. Egyrészt nem szeretnénk elvakultak és merevek lenni, másrészt ez az írás pont arról szól, hogy milyen lehetőségeink vannak az alapvető készlet felhasználására – lehetőleg nem órákat a fazék mellett állva. Ha rá tudunk szánni egy kis időt havonta-kéthavonta egyszer, és a mélyhűtőnkben van elég hely, fagyasszunk le műanyag dobozokban, zacskókban, vagy jégkockatartóban alapleve(ke)t.

Nekem nagyon kicsi a mélyhűtőm, mégis elfér néhány adag zöldségalaplé a zöldborsó és a vodka mellett. Persze nekem sincs mindig otthon, de ebben az esetben egyszerűen vizet használok. S ha valaki nagyon ragaszkodik a leveskockához, olyan bio leveskockát keressen, amiben nincs ízfokozó, mesterséges színezék és aroma.

A cikket írta és fotózta Bede Anna, a vegasztrománia blog szerzője.

A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola.
Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk. 

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog