Közeleg a hétvége,ilyenkor elkezd főni a fejünk, hogy milyen édességet is kellene az édesszájú családtagok kedvéért készíteni. Lehet, hogy már nem a cupcake, hanem a cake pop (sütinyalóka) a divat, de Márk Szonja, a Makifood Főzőiskola oktatója és az Édesem Cukrászda tulajdonosa, most mégis a Sacher cupcake verzióját próbálta ki. Gyerekekkel, vagy gyerekek nélkül, nekünk ez mindenhogyan jó ötletnek tűnt.
Dübörög a sütőtök szezon, a mascarponét pedig mindenki szereti. Egy laktató és egészséges tésztát ajánlunk a hosszú hétvégére. A receptet Selectfood küldte.
Hozzávalók 4 személyre:
- 200 g fekete lencse enyhén sós vízben megfőzve, lecsepegtetve (kb. 475 g lesz belőle) vagy hagyományos lencse
-500 g mascarpone
-3 db tojás
-1 kk őrölt fekete kömény
-1-2 ek finomra aprított currynövény levélkéi (vagy kakukkfű)
- kevés tengeri só
-kb. 1 kg sült sütőtök húsa a héjáról leemelve és lecsepegtetve kis sóval és tört fehér borssal,
-2 egész fej fokhagyma héjában a sütőtökkel együtt szárazon sütve
kb. 215 g blansírozott, zöld színű zöldség (mángold, spenót, répa vagy cékla levele)
-500 g ricotta (vagy hagyományos túró)
-tengeri só, őrölt cayenne-bors vagy chili ízlés szerint
-pecorino romano sajto (éppen csak minimális mennyiségben)
-cannellonicsövek vagy előfőzött lasagne lapok
(Ez a töltelékmennyiség nekem 40 db cannellonicső megtöltéséhez volt elegendő, a szósz viszont csak 33 db-hoz, így javaslom a valamivel kevesebb töltelék, vagy kicsivel több szósz készítését. Akár még egy tojás és 1-2 db főzőtejszín hozzáadásával, így nincs szükség egy újabb doboz mascarponére.)
Elkészítés:
A sütőtököt vágjuk hosszában félbe, és fektessük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, héjával felfelé. A fokhagymát pucoljuk meg, vágjuk félbe, csomagoljuk alufóliába és tegyük a tök mellé. Süssük mindkettőt 180 fokon addig, ameddig megpuhulnak. (A fokhagyma jóval előbb puha lesz!)
Blansírozzuk a zöldségeket, vagyis forrásban levő, enyhén sós vízbe dobjuk őket 2-3 percre.
A sült sütőtököt, a sült fokhagymagerezdeket, a blansírozott zöldséget, és a ricottát keverjük össze egy tálban, ízesítsük egy kis sóval, és cayenne-borssal vagy chilivel.
Egy másik keverőtálban egy kézi habverővel keverjük simára a mascarponét a tojásokkal, a currylevélkékkel, fekete köménymagporral, némi sóval és a főtt lencsével.
Merjünk a lencsés szószból tetszőleges méretű kerámia vagy jénai tál aljára, majd szorosan egymás mellé fektessünk rá a ricottás sütőtökpürével megtöltött cannelloni csöveket. (Ha nincs otthon, vagy nem tudunk beszerezni, akkor alternatívaként nagyjából előfőzött lasagne lapokat is használhatunk, amelyekbe egyszerűen beletekerjük a tölteléket.)
A csöveket csak egy sorban rakjuk a tálakba, és a tetejét fedjük be a lencsés szósszal.
Szórjunk a tetejére kevés sajtot - pecorino romanot v. parmezánt.
(Tipp: Az elkészült cannellonit le is lehet fagyasztani!)
A csapatépítő főzések népszerűsége töretlen. Részben mert divat lett a főzés, részben pedig azért, ami minden csapatépítésnek feladata: összehozni azokat a kollégákat is, akik egyébként nem éreznek különösebb rokonszenvet egymás iránt a munkahelyen. Vagy épp ellenkezőleg, nem simítja el az ellentéteket. Nagyon sok múlik a kurzuson, az oktatón, és azon, kivel kerülünk közös asztalhoz, illetve fazékhoz. Utánajártunk, mi adja a csapatépítő főzések varázsát és mi az, ami inkább csak mélyíti a klikkesedést.
"Az evés egy elég intim tevékenység. Megosztani egy tál ételt valakivel nemcsak azt jelenti, hogy érdekel a személye, hanem azt is, hogy feltételezel egy fajta bizalmat" - mondja Maki Stevenson séf, a Makifood Főzőiskola vezetője.
Forrás: Flickr.com - Luigi Mengato
Ez történik, ha egy gasztroblogger körülnéz a hűtőjében, és ezeket az alapanyagokat fedezi fel benne: padlizsán, spenót, túró. Selectfood receptje.
Padlizsános-spenótos-túrós cannelloni
A PlantLife egy "öko vegán" ételműhely a Hollán Ernő utcában, ahol főként élő ételek készülnek. Kis üzem és vendéglátóhely egyben, ahová nemcsak egy egészséges menüért, hanem életmódtanácsokért is be lehet térni.
A Plantlife 2015. májusában indult, családi vállalkozásként. Ötletgazdája, Repka Ági (a Makifood főzőiskola egyik oktatója) egy olyan helyet szeretett volna nyitni, ahol minél környezettudatosabb, etikusabb és egészségesebb ételek készülnek.
Ági eredetileg közgazdász, és 2010 óta állítja össze étrendjét 80-100%-ban nyers vegán ételekből. Könyvekből, internetről, külföldi utazások alkalmával és a konyhában szerezte a nyers vegán étkezéssel kapcsolatos tudását. "A nyers vegán étkezésben ételeinket nem hevítjük 41°C fölé, így nem vesznek kárba az értékes enzimek és tápanyagok, az íz- és illatanyagok. Nem üres kalóriákat fogyasztunk, hanem tápanyagban gazdag ételeket".