Közeleg a hétvége,ilyenkor elkezd főni a fejünk, hogy milyen édességet is kellene az édesszájú családtagok kedvéért készíteni. Lehet, hogy már nem a cupcake, hanem a cake pop (sütinyalóka) a divat, de Márk Szonja, a Makifood Főzőiskola oktatója és az Édesem Cukrászda tulajdonosa, most mégis a Sacher cupcake verzióját próbálta ki. Gyerekekkel, vagy gyerekek nélkül, nekünk ez mindenhogyan jó ötletnek tűnt.
Hozzávalók 12 cupcake-hez:
a kandírozott sárgabarackhoz:
- 225 g fehércukor
- 24 db aszalt sárgabarack
a sacher tésztához:
- 100 g (minimum 70 százalékos) étcsokoládé
- 60 g teavaj
- 3 db tojás, szétválasztva
- egy csipet só
- 85 g nádcukor
- 60 g búzaliszt
a fényes csokoládémázhoz:
- 250 g (minimum 70 százalékos)étcsokoládé
- 175 g teavaj
- sárgabarack lekvár
(opcionálisan tejszínhab és cukrozatlan kakaópor a díszítéshez)
Elkészítés lépésről lépésre:
Az aszalt barackkal kezdem. Felteszem főni a cukrot, 175 ml vízzel. Ha a cukor már elolvadt, hozzáadom a barackokat. 25 percig főzöm, hogy szép fényesek legyenek. Egyenként sütőpapírra teszem őket. (Ha nagyon ráérek, és igazán puha gyümölcsöket szeretnék, érdemes egy éjszakára a szirupban hagyni őket.)
Előmelegítem a sütőt 180 fokra (légkeverésest 160-ra). Egy muffintepsi mélyedéseit kivajazom és kilisztezem (szilikonforma esetén nem szükséges).
A vajat és csokoládét felkockázom, és vízgőz fölé helyezett tálban megolvasztom.
A tojásokat szétválasztom. A sárgáját enyhén felverem, és a vajas csokihoz adom.
A fehérjét a sóval lágy habbá verem. Hozzáadom a cukrot, és kemény habot verek belőle. Először csak a negyedével fellazítom a csokis részt, aztán a maradékot óvatosan hozzáforgatom, hogy össze ne törjem a habot.
Beleszitálom a lisztet, és finoman elkeverem.
Egy fagylaltos kanállal 2/3-ad magasságig töltöm a muffintepsi mélyedéseit a masszával. 18-20 percig sütöm.
Miután kivettem a sütőből, várok 2 percet, aztán kifordítom a formából a muffinokat. Hagyom kihűlni.
A fényes csokoládémázhoz felkockázom a vajat és a csokit, és ugyanúgy, mint előbb, felolvasztom,egy kis kanál cukrot adok hozzá.
A süteményeket egy rácsra teszem, alá egy tepsit és sütőpapír teszek, hogy megmentsem, ami lecsorog majd, hátha még fel akarom használni. Minden muffin tetejére teszek 2-2 kandírozott barackot, és az egészet lekenem baracklekvárral. (Ha a lekvárunk túl masszív, egy kiskanál vízzel vagy melegítéssel tudok rajta lazítani.)
Ha a máz is langyosra hűlt már, áthúzom vele a sachereket, azaz rájuk csurgatom felülről a csokiszószt. Fél órára hideg helyre teszem, hogy megdermedjen, viszont szobahőmérsékletűen tálalom a tejszínhabbal, és egy kevés kakaóporral meghintem.