Ha még nem mindenkinek vettünk karácsonyra ajándékot, ám szívesen kimaradunk a zsúfolt üzletek forgatagából, jól jöhet Zizi kalandjai bloggerünk ajándékötlete, aki három variációt ajánl ajakbalzsamokra. A banánosba igazi banán, a csokoládésba igazi csokoládé is került, utóbbi a barna színe miatt először enyhén barnára színezi az ajkakat, de amint jól bedörzsöljük az ajkakba, eltűnik a barna szín.
Banános/édesnarancsos ajakbalzsam
Hozzávalók (kb. 3 db 15 ml-es tégelyhez):
– 1 púpozott evőkanál méhviasz
– 1 evőkanál mandulaolaj
– 1 evőkanál kókuszolaj
– 1 evőkanál jojobaolaj
– 2 cseppnyi nagyon pépesre, krémesre zúzott banán
– VAGY 30 csepp édesnarancs illóolaj (100 % tisztaságú)
Elkészítés:
Olvasszuk fel a méhviaszt egy vízgőz feletti hőálló tálban, majd lassan adjuk hozzá a mandulaolajat, a kókuszolajat és a jojobaolajat.
Ha minden felolvadt és egynemű lett, vegyük le a tűzhelyről a tálat. Ha az édesnarancsos változatot készítjük, akkor tegyünk bele 30 csepp édesnarancs illóolajat, adagoljuk a tégelyekbe, várjuk meg, amíg kihűlnek, megszilárdulnak és ekkor tegyük rájuk a tetejüket.
Ha a banános verziót készítjük, akkor kb. egy fél banánt (legalább ekkora mennyiség kell, hogy nagyon pépesre tudjuk krémesíteni a banánt) villával törjünk pépesre, majd botmixerrel pürésítsük teljesen simára. Nagyon pici mennyiséget – egy-két késhegynyit – adjunk a felolvasztott olajokhoz, keverjük el fa spatulával és szintén adagoljuk tégelyekbe, hagyjuk kihűlni, majd utána zárjuk le.
Csokoládés ajakbalzsam
Hozzávalók (kb. 3 db 15 ml-es tégelyhez):
– 1 púpozott evőkanál kakaóvaj
– 1 evőkanál + 2 teáskanál mandulaolaj vagy kókuszolaj
– 1 evőkanál méhviasz
– 1/8 teáskanál E vitamin olaj
– 2-3 kocka jó minőségű étcsokoládé
Elkészítés:
A csokoládét vízfürdő felett, egy külön tálban olvasszuk fel. A többi alapanyagot (kakaóvaj, mandulaolaj/kókuszolaj, méhviasz) vízgőz felett egy hőálló tálban olvasszuk fel. Adjuk az elkészült keverékhez az E vitamin olajat, keverjük el, majd öntsük hozzá az olvasztott csokoládét és ezzel is keverjük el. Adagoljuk tégelyekbe, várjuk meg, amíg kihűlnek, megszilárdulnak és tegyük rájuk a tetejüket.