Sokan nem tudják, de az avokádót már az inkák is termelték és fogyasztották. Egy régóta ismert afrodiziákumról van szó, mellesleg a superfood-ok egyike. Nem véletlenül. Magas a B, C, E és az A vitamintartalma, telítetlen zsírsavakban gazdag és kitűnő antioxidáns is. Itthon a legtöbben nemes egyszerűséggel csak egy kis sóval, fokhagymával keverik össze, esetleg hozzátesznek némi majonézt. Utóbbinak jóval egészségesebb változata Zizi kalandjainak egyik receptje. A krém kenyérre is kenhető, de kifejezetten jól passzol tepsiben sült, fűszeres édesburgonyához vagy egyéb zöldségekhez is. De lehet ez egy szimpla krémes mártogatós is, nyers zöldségekhez vagy pirítóshoz.
„A 'majonéz' színe gyönyörű zöld marad még órákkal később is, köszönhető ez az almaecetnek és a citromlének - írja Zizi kalandjai szerzője. - A krémes, édeskés avokádóhoz jól passzol a savanyú ízvilág, az almaecet hozzáadásával valóban majonézre emlékeztető ízt kapunk."
Hozzávalók:
– 2 db érett (puha) avokádó, kimagozva, húsa kikanalazva
– 1 gerezd fokhagyma
– 2 evőkanál olívaolaj
– 1 evőkanál almaecet
– 1/4 vagy 1/2 citrom frissen facsart leve
– só, bors
Elkészítés:
Tegyük az összes hozzávalót aprítógépbe és pépesítsük krémesre. Először kevesebb citromlevet adjunk hozzá, kóstoljuk meg, csak ez után ízesítsünk. Nem biztos, hogy kell bele egy fél citrom leve, amennyiben az avokádók csak kisebb méretűek.