AJÁNLÓ
 
11:05
2016. 10. 31.
Korábbi posztunkban természetes ajakbalzsamot ajánlottunk arra az esetre, ha meguntad a karácsonyi...
A bejegyzés folyatódik
 
11:05
2016. 10. 31.
Ha még nem mindenkinek vettünk karácsonyra ajándékot, ám szívesen kimaradunk a zsúfolt üzletek...
A bejegyzés folyatódik
 
11:05
2016. 10. 31.
Sokan nem tudják, de az avokádót már az inkák is termelték és fogyasztották. Egy régóta...
A bejegyzés folyatódik
 
11:05
2016. 10. 31.
Közeleg a Húsvét vége, és ismét fejtörést okoz a sok maradék étel? Van egy hely, ahova...
A bejegyzés folyatódik
 
11:05
2016. 10. 31.
Végre tavasz van, így bizonyára mindannyian kimozdulunk valahova. Ha pedig kimozdulunk, akkor...
A bejegyzés folyatódik
Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Sós karamellás brownie

Tudtátok, hogy az eredeti brownie Chicago-ból származik? Pletykák szerint a sütemény úgy született, hogy a cukrász kifelejtette belőle a sütőport. Ma már ezer verziója ismert, a masszába hol teszünk lisztet, hol nem, a tetejére pedig valamikor csokimáz, máskor lekváros máz kerül, vagy dió, mandula, mogyoró, esetleg sajtkrém porcukorral kikeverve. Mi most Márk Szonja sós karamellás változtatát mutatjuk meg, amit a Makifood Főzőiskola tanoncainak készített el.

Hozzávalók 24 szelethez:

- 165 g sima búzaliszt

- 1 teáskanál só

- 2 evőkanál kakaópor

- 325 g 65-75 %-os étcsokoládé

- 225 g teavaj

- 1 teáskanál instant kávépor

- 445 g nádcukor

- 5 tojás

Hozzávalók a sós karamellhez:

- 320 g cukor

- 4 evőkanál víz

- 1 evőkanál friss citromlé

- 200 ml habtejszín

- 40 g vaj

- 1 teáskanál tengeri só

 

(Hozzávalók a tetejére: ízlés szerint Maldon sópehely, vagy hántolt mandula, dió.) 

Elkészítés:

Először készítsük el a karamellt. Az első három hozzávalót tegyük lábosba. Közepes hőfokon melegítsük, hogy a cukor elolvadjon (ekkor még kevergethetjük). Kapcsoljunk magasabb fokozatra, és keverés nélkül forraljuk. A karamell akkor jó, ha világosbarnára változik a színe, ha sötétbarna, akkor valószínűleg már késő, és keserű lett. Húzzuk le a tűzről, és adjuk hozzá a tejszínt óvatosan, mert fröcskölni fog. (Ha nem tudjuk simára keverni, melegítsük újra, és addig keverjük, amíg a karamell egyneművé nem válik a tejszínnel.) Adjuk hozzá a sót és a vajat. Hagyjuk kihűlni.

A brownie-hoz vajazzunk és béleljünk ki egy kb. 20x30 cm-es, minimum 5 cm mély tepsit. Kapcsoljuk be a sütőt 175 fokosra. A lisztet, a sót és a kakaót szitáljuk egy tálba. Vízgőz fölött olvasszuk fel a vajat a csokoládéval, és oldjuk fel benne a kávét. Húzzuk le a tűzről, és keverjük bele a cukrot is. Dolgozzuk el benne a tojást két részletben, hogy teljesen egynemű masszát kapjunk. Forgassuk bele a lisztet. Simítsuk a masszánk felét az előkészített tepsibe, csurgassunk rá a karamellből, majd tegyük a fagyasztóba 10 percre. Simítsuk rá a maradék brownie masszát is. Süssük a sütőben 30 percig. Ha kihűlt a sütink, csorgassunk még karamellt a tetejére is és tegyük rá a diót, mandulát. Választhatjuk azt, hogy csak a tetejére csorgatunk a karamellből! Kockákra vágva tálaljuk.

 



100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog