Tudtátok, hogy az eredeti brownie Chicago-ból származik? Pletykák szerint a sütemény úgy született, hogy a cukrász kifelejtette belőle a sütőport. Ma már ezer verziója ismert, a masszába hol teszünk lisztet, hol nem, a tetejére pedig valamikor csokimáz, máskor lekváros máz kerül, vagy dió, mandula, mogyoró, esetleg sajtkrém porcukorral kikeverve. Mi most Márk Szonja sós karamellás változtatát mutatjuk meg, amit a Makifood Főzőiskola tanoncainak készített el.
Hozzávalók 24 szelethez:
- 165 g sima búzaliszt
- 1 teáskanál só
- 2 evőkanál kakaópor
- 325 g 65-75 %-os étcsokoládé
- 225 g teavaj
- 1 teáskanál instant kávépor
- 445 g nádcukor
- 5 tojás
Hozzávalók a sós karamellhez:
- 320 g cukor
- 4 evőkanál víz
- 1 evőkanál friss citromlé
- 200 ml habtejszín
- 40 g vaj
- 1 teáskanál tengeri só
(Hozzávalók a tetejére: ízlés szerint Maldon sópehely, vagy hántolt mandula, dió.)
Elkészítés:
Először készítsük el a karamellt. Az első három hozzávalót tegyük lábosba. Közepes hőfokon melegítsük, hogy a cukor elolvadjon (ekkor még kevergethetjük). Kapcsoljunk magasabb fokozatra, és keverés nélkül forraljuk. A karamell akkor jó, ha világosbarnára változik a színe, ha sötétbarna, akkor valószínűleg már késő, és keserű lett. Húzzuk le a tűzről, és adjuk hozzá a tejszínt óvatosan, mert fröcskölni fog. (Ha nem tudjuk simára keverni, melegítsük újra, és addig keverjük, amíg a karamell egyneművé nem válik a tejszínnel.) Adjuk hozzá a sót és a vajat. Hagyjuk kihűlni.
A brownie-hoz vajazzunk és béleljünk ki egy kb. 20x30 cm-es, minimum 5 cm mély tepsit. Kapcsoljuk be a sütőt 175 fokosra. A lisztet, a sót és a kakaót szitáljuk egy tálba. Vízgőz fölött olvasszuk fel a vajat a csokoládéval, és oldjuk fel benne a kávét. Húzzuk le a tűzről, és keverjük bele a cukrot is. Dolgozzuk el benne a tojást két részletben, hogy teljesen egynemű masszát kapjunk. Forgassuk bele a lisztet. Simítsuk a masszánk felét az előkészített tepsibe, csurgassunk rá a karamellből, majd tegyük a fagyasztóba 10 percre. Simítsuk rá a maradék brownie masszát is. Süssük a sütőben 30 percig. Ha kihűlt a sütink, csorgassunk még karamellt a tetejére is és tegyük rá a diót, mandulát. Választhatjuk azt, hogy csak a tetejére csorgatunk a karamellből! Kockákra vágva tálaljuk.