Végre tavasz van, így bizonyára mindannyian kimozdulunk valahova. Ha pedig kimozdulunk, akkor jól jöhet egy finom keksz, útravalónak. Mark Szonja, (az Édesem blog szerzője, és a Makifood Főziskola állandó tanára) tiramisu keksze számos ínycsiklandó összetevőből áll, elkészíteni ugyanakkor viszonylag egyszerű. Miért ne lepnénk meg a családot, vagy a barátokat ezzel a finomsággal?
Hozzávalók (8 darabhoz):
- 200 g étcsokoládé
- 30 g teavaj
- 30 g sima búzaliszt
- 1/4 tk sütőpor
- 1/4 tk só
- 1/4 tk őrölt kávé
- 2 db tojás
- 130 g fehér vagy barnacukor
Hozzávalók a töltelékhez:
- 250 g mascarpone
- 50 ml habtejszín
- 1 ek porcukor
- 1/3 vaníliarúd
- 1 ek kávélikőr (opcionális)
Elkészítés:
A csokoládét vízgőz fölött megolvasztom egy tálban, a vajjal.
A lisztet átszitálom a sütőporral, a sóval és a kávéval.
A tojásokat kihabosítom a cukorral.
Finom mozdulatokkal a tojásokhoz forgatom a szoba-hőmérsékletű olvasztott csokoládét. Hozzáadom a lisztet is. 15 percre hűtőbe teszem a masszát.
Közben sütőpapírral kibélelek három tepsit, és a sütőt előmelegítem 190 fokra (légkeverésest 170-re).
Egy fagylaltos kanállal halmokat nyomok a masszából a tepsikre, egymástól 5 cm távolságra (nekem 6 fért el egyre). Az ujjammal kör formájúra igazítom őket. 9 percig sütöm.
A mascarponét kikeverem a tejszínnel, a porcukorral, a kávélikőrrel és a vaníliarúd kikapart magjaival. Ha a kekszek kihűltek, kettesével összetöltöm őket a krémmel. Ehhez én habzsákot használtam, de egy kanállal is megoldható.