Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

A házi tortillakészítésről sokan azt gondolják, mission impossible, mert az eredmény úgyis valami száraz, túlságosan is ropogós tészta lesz. Pedig egy jó recepttel és néhány trükkel otthon is szuper tortillákat lehet sütni, amelyek még a boltinál is ízletesebbek.

Az pedig, hogy milyen töltelék kerül bele, vegán, vega, vagy húsimádó lesz a végeredmény, már ízlés és étrend kérdése. Tehetettek bele babot, rizst, friss salátát, pulykamellet, grillzöldséget - bármit, amit találtok a hűtőben.

Colors In The Kitchen guacamoléval (avokádószósszal), tejfölös lila hagymás uborkasalátával és cajun fűszeres csirkével készíti, kiindulásnak nagon jó!

Tortilla, guacamole, fűszeres csirke

Amikor beszól a tányérod

Terítékek és ami azokon túl van. Szavak, motívumok, képek. Öt food art művész üzenetei következnek a Design Hét Budapestről.

Hitka Viktória, képzőművész
"Étel helyett, vagy az elfogyasztott étel után szavak sorakoznak bennük. Olyan gondolatok ezek, amik bennem alakulnak, alapjuk az élet dokumentációjára tett kísérlet. Nagyon személyes üzenetek."

Lazacos tészta Izraelből

Aminek a különlegességét a kókuszkrém adja. Ezt jellemzően a keleti konyha használja, a fűszeres ételek szelidítésére, tejföl helyett. Ha nem próbáltad még, itt van az ideje, hogy megismerd! Frank Peti gasztroblogger receptje.

Mézes-gyömbéres zöldségek wokban

A wokban pirított ételeket nemcsak különleges, karamellizált ízük miatt szeretjük. Wokban szinte bármilyen bármilyen zöldség gyorsan elkészíthető, ráadásul a roppanósra hagyott, kívülről átpirult, mázas zöldségek több vitamint megőriznek. Szezonális zöldségekből komponálva a variációk száma végtelen. Mi most Chef Maki őszi alapanyagokból készített receptjét hoztuk el: gombából, brokkoliból, kínai kelből készítettünk egytálételt, de varáljátok bátran a zöldségeket a szezonnak megfelelően.

Hozzávalók: 

- 3 evőkanál sütéshez való olivavaolaj
- 1 db nagy vöröshagyma, saute-ra szeletelve
- 1 db répa, vékonyra szelve
- 1/2 brokkoli, részeire szedve, szára megpucolva, felvágva
- 10 db csiperkegomba, felszeletelve
- 3 db szárított shiitake gomba, vízben beáztatva 20 percre, felszeletelve, (a szárát távolítsuk el!)
- 1/8 csésze bambuszrügy, felszeletelve (opcionális)
- 1 csomag kemény tofu, csomagoljuk konyharuhába, helyezzünk rá nehezéket néhány percre, hogy a felesleges folyadékot kipréseljük belőle, majd vágjunk hosszú, vastag csíkokat belőle
- 2 csésze kínai kel, szeletekre vágva, szár és levelek elkülönítve
- 1 db kis csípős zöldpaprika, felszeletelve (opcionális)
- fekete szezámmag a tálaláshoz (opcionális)
- só, bors

A szószhoz:

- 1 és 1/2 csésze víz
- 3 evőkanál tápiókakeményítő
- 1/4 csésze citromlé
- 2 evőkanál méz
- 2 evőkanál reszelt friss gyömbér
- 3 evőkanál fehér miso
- 3 evőkanál mirin (édes rizsbor)
- 1 evőkanál shoyu (szójaszósz)

Elkészítés:

A szószhoz egy tálban keverjük össze a hozzávalókat, és tegyük félre. A zöldségek elkészítéséhez hevítsünk olajat egy wokban, és elsőként pirítsuk meg a hagymát. Adjuk hozzá a répát, a brokkolit, és keverjük gyorsan egy percig. Adjuk hozzá a kel torzsás részét, a csiperkegombát, a shiitaket, a tofut, a kínai kel maradékát és a bambuszt, majd a zöldpaprikát. Folyamatosan kevergetve süssük a zöldségeket addig, amíg már majdnem megpuhultak, de még egy kicsit ropogósak. Sózzuk, borsozzuk egy kicsit. Öntsük hozzá a szószt és keverjük, amíg besűrűsödik. Tálaljuk fekete (vagy fehér) szezámmaggal.

Ha unod a hagyományos sült csirkét

Készítsd el aszalt paradicsommal és sherryvel. Garantáltan oda lesz érte mindenki. Selectfood receptje. 

Hozzávalók: (kb. 4 személyre )
- Csirkék mérete és étvágyfüggő. Selectfood csirkéi közül az egyik nagyobbacska volt.
- 2 db kisméretű konyhakész fiatal csirke egészben
- 2 maréknyi szárított paradicsom (száraz, nem olajban konzervált)
- annyi félszáraz sherry, amennyi ellepi a paradicsomot
- friss rozmaring
- tengeri só, frissen tört színes bors
- 1 db nagy narancs meghámozva, dupla gerezdjeire szegve
- 1 maréknyi nagyszemű mazsola
- löttyintésnyi vörösborecet és olívaolaj
- köretjavaslat: kakukkfüves gombás rizs

Elkészítés:
Tegyük egy késes aprítógépbe szorosan egymás mellé az aszalt paradicsomokat, öntsük fel majdnem annyi sherryvel amennyi ellepi őket, és daráljuk össze. Ne legyen pépes, inkább darabos.

A csirkék combjain ejtsünk bevágásokat, kívül-belül sózzuk és borsozzuk meg őket, majd kenjük be az aprított paradicsommal.

Helyezzünk 2-2 gerezd narancsot, rozmaringot és néhány szem mazsolát a csirkék belső üregébe, és helyezzük őket szorosan egymás mellé egy jénai vagy kerámia sütőtálba. Facsarjunk rájuk pár gerezdnyi narancslevet, a kifacsart darabokat pedig helyezzük el a csirkék köré. Szórjunk melléjük aszalt mazsolát, s tegyünk rá rozmaringlevélkéket. 

Ahol sikerül, oda kerüljön a fűszerekből a bőr alá is.

Löttyintsük a húsokra némi vörösborecetet és olívaolajat, öntsünk alá 1 dl vizet, fedjük be, majd 180°C-os sütőben süssük kb. 1-1,5 órán keresztül, vagy míg a húsok megpuhulnak. A sütés utolsó harmadában fedetlenül süssük és időnként locsolgassuk a saját levével, hogy szép pirosra süljön. 

(Köretként remekül passzol hozzá a gombás risotto nyomán elkészített rizs, fehér csiperkegombával és jó sok kakukkfűvel, de az egyszerűség kedvéért sima rizsből, a megszokott módon. Készíthetjük másfajta gombából vagy gombakeverékből is, de Selectfood szerint a kakukkfű akkor sem nem maradhat el.)

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog