Készítsd el aszalt paradicsommal és sherryvel. Garantáltan oda lesz érte mindenki. Selectfood receptje.
Hozzávalók: (kb. 4 személyre )
- Csirkék mérete és étvágyfüggő. Selectfood csirkéi közül az egyik nagyobbacska volt.
- 2 db kisméretű konyhakész fiatal csirke egészben
- 2 maréknyi szárított paradicsom (száraz, nem olajban konzervált)
- annyi félszáraz sherry, amennyi ellepi a paradicsomot
- friss rozmaring
- tengeri só, frissen tört színes bors
- 1 db nagy narancs meghámozva, dupla gerezdjeire szegve
- 1 maréknyi nagyszemű mazsola
- löttyintésnyi vörösborecet és olívaolaj
- köretjavaslat: kakukkfüves gombás rizs
Elkészítés:
Tegyük egy késes aprítógépbe szorosan egymás mellé az aszalt paradicsomokat, öntsük fel majdnem annyi sherryvel amennyi ellepi őket, és daráljuk össze. Ne legyen pépes, inkább darabos.
A csirkék combjain ejtsünk bevágásokat, kívül-belül sózzuk és borsozzuk meg őket, majd kenjük be az aprított paradicsommal.
Helyezzünk 2-2 gerezd narancsot, rozmaringot és néhány szem mazsolát a csirkék belső üregébe, és helyezzük őket szorosan egymás mellé egy jénai vagy kerámia sütőtálba. Facsarjunk rájuk pár gerezdnyi narancslevet, a kifacsart darabokat pedig helyezzük el a csirkék köré. Szórjunk melléjük aszalt mazsolát, s tegyünk rá rozmaringlevélkéket.
Ahol sikerül, oda kerüljön a fűszerekből a bőr alá is.
Löttyintsük a húsokra némi vörösborecetet és olívaolajat, öntsünk alá 1 dl vizet, fedjük be, majd 180°C-os sütőben süssük kb. 1-1,5 órán keresztül, vagy míg a húsok megpuhulnak. A sütés utolsó harmadában fedetlenül süssük és időnként locsolgassuk a saját levével, hogy szép pirosra süljön.
(Köretként remekül passzol hozzá a gombás risotto nyomán elkészített rizs, fehér csiperkegombával és jó sok kakukkfűvel, de az egyszerűség kedvéért sima rizsből, a megszokott módon. Készíthetjük másfajta gombából vagy gombakeverékből is, de Selectfood szerint a kakukkfű akkor sem nem maradhat el.)