Hasonlóan múltkori japán gasztrotúránkhoz, most az indiai ételek rajongóihoz szólunk. Az indiai konyha az egyik nagy kedvencem, talán két dolog miatt: az egyik, hogy a fűszerezése egyedülálló és annak sem kell hanyagolnia, aki nem szereti a csípőset, a másik pedig, hogy rengeteg zöldséget használnak, de olyan formában, hogy a kevésbé zöldségrajongók is örömmel fogyasztják és csodálkozva hümmögnek: "hmm, ez ilyen is lehet?".
Számos ismerősünk szereti a nemzeti konyhákat (indiai, kínai, török, mexikói, olasz, stb.), ám sokan azt gondolják, ők nem tudnák otthon elkészíteni ezeket a különleges ételeket. "Kezdőkészlet" cikksoruzatunkban végigmegyünk a legnépszerűbb nemzeti konyhákon, és összerakunk egy-egy konyhai indulókészletet, ismertetjük az alap recepteket és alap technikákat és reméljük, kedvet csinálunk nektek az otthoni főzéshez, kísérletezéshez. A lista összetevőit beszerezve nyugodtan nekiláthattok a vonatkozó receptek böngészésének! Mivel blogunk mentora a Makifood főzőiskola, ésszerűnek tűnik, hogy az amúgy is nagy kedvenc japán konyhával kezdjük sorozatunkat.
100fok. Gőzölög, forr a víz, párás a konyhaablak. Első gyerekkori emlékek a konyhából. Lobogó vízbe egy csipet só. Elkezdünk főzni...
Most lépésről-lépésre bevezetünk titeket ebbe a misztikusnak tűnő, ám mégis egyszerű, ösztönös világba. Szeretnénk nektek átadni a főzés örömét, hogy ráérezzetek ti is, milyen jó dolog a saját ételünket fogyasztani, tudni, hogy amit eszünk az honnan jön és milyen hatással van a szervezetünkre. Megérteni a főzés-sütés és az étkezés folyamatait, tudatosan és örömmel enni, lenni, főzni.
2012 februárjában Alapkonyha néven indult az Indexen (Díványon) a 2012. november óta 100fok néven működő gasztro blog. A Maki Stevenson japán séf és a Makifood Főzőiskola által támogatott és mentorált blog gasztronómia iránt elkötelezett bloggereket, konyhaművészeket, szakembereket, tanárokat, séfeket, cukrászokat és újságírókat tömörít.
Mentor:
Maki Stevenson - szakács, a Makifood Főzőiskola alapítója és tanára, a 100fok blog csapatának szakmai mentora.
Szakács képesítését a New York-i Natural Gourmet Institute for Health and Culinary Arts-on szerezte, majd rögtön a diploma megszerzése után a modern japán konyhát képviselő Megu étteremben kezdett dolgozni, majd a Craft étterem szakácsa lett. 2007-ben indította el Budapesten saját főzőiskoláját.
Cikkeink, illetve a Makifood Főzőiskola kurzusainak tananyaga is Maki ételfilozófiáját tükrözik: egyszerű, könnyen elkészíthető, ugyanakkor igényes és egészséges ételek, amennyire csak lehetséges, helyi és szezonális alapanyagokból, néha egy-egy különleges, távoli tájakról származó hozzávalóval megbolondítva.
Maki célja, hogy a magyar konyhákba is becsempéssze étkezéssel kapcsolatos hitvallását és rávilágítson, mekkora fontossággal bír és mennyi mindent meghatároz a kiegyensúlyozott és igényes táplálkozási szokások kialakítása mindennapjainkban.
Felelős szerkesztők:
Bakóczy Szilvia és Chilembu Krisztina
Korábbi szerkesztő:
Illés Zsófia Szonja
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Állandó szerzőink:
Andrási Nóra - a Nóri mindenmentes konyhája c. blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Kósa Gabriella - a Rakottkert blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Nagy Zita - a Zizi kalandjai blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Túry Amália - a Colors in the Kitchen blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Ludvig Nicolette - a Zöld Múzsa blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Riedl Annamária - a Rozmaring és Csokoládé blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Selectfood - Alíz 100 fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Korábbi szerzőink:
Farkas Viktória - az Étel, ital, kicsi Vú blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Vida Katalin - a Babramegy blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Szegedi Annamari - a Szárnyalj és a felhők felett nem érhet baj... c. blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Papp Éci - az Eztettem blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Jéger Angéla - a Biomisszió szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Kusztor Csaba - a Gyömbér szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Herczeg Gabriella - a Flatcat blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Szabó Noémi - a Mandula Sarok blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Damásdi Eszter - a Befőzök blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Gabriella Piazza - a Tarka bárka blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Bede Anna - a vegasztrománia blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Terei-Vígh Krisztina - az A'la carte Kulinária blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Kontakt: szerk100fok@gmail.com