Az idei nyár időjárása igen változatos: volt már forró, perzselő napsütés, majd hirtelen jött nyári zápor vagy kellemes hűvös szeles nap. A nyár hátralevő része is biztosan hoz még meleg napokat. Bármi is legyen, fagylalt nélkül nem múlhat el nyár! Egyre több kiváló kézműves fagylaltozó nyílik országszerte, azonban megkockáztatjuk, hogy egy házilag elkészített jégkrém is lehet ugyanolyan különleges. Csokorba gyűjtöttük nektek a jeges édességek minden fajtáját, sok-sok ínycsiklandó, különleges vagy éppen klasszikus recepttel tűzdelve.
Bemutatjuk, milyen praktikákkal őrizhetitek meg a nyár friss ízeit és illatát egész télen át. És az is kiderül, hogy a nagyinak igaza volt, tényleg nem szükséges tartósítószert vagy sok cukrot tennünk a lekvárokhoz. Lépésről-lépésre bevezetünk titeket a lekvárkészítés rituáléjába: a bevásárlástól kezdve, a fertőtlenítésen és tartósításon keresztül, egészen a különleges, édes és sós, fűszeres, pikáns lekvár- és dzsem-költeményekig.
Októberig még biztosan jó párszor lesz majd lehetőségünk kint sütögetni, így megmutatjuk, milyen csodákat tehetünk tűz és egy grillrács - no meg némi grillezni való - segítségével. A hurka-kolbász-flekken hármasától most eltekintünk, ezek elkészítéséhez nem szükséges gasztro rovatokat bújni, azonban a dinnye grillezés például nem biztos, hogy mindenkinek eszébe jutna... Most kedvet csinálunk az ehhez hasonló őrültségekhez!
A Világbüfé Fesztivál keretében múlt csütörtökön ellátogattam a Maki Stevenson japán séf (Makifood Főzőiskola alapítója és tanára) lakásán megrendezett Izakaya (japán tapasbár) ebédre. Ezek az Izakayák a spanyol tapas-bárok japán megfelelői, ahol kis, könnyű fogások követik egymást - sörkorcsolya gyanánt. Makinál viszont annyi mindent kóstoltunk, hogy a záró nagy fogást szinte már alig bírtuk megenni.
A májusi piac maga a csábítás! Ebben a sokszínű választékban elveszve hajlamos vagyok rá, hogy túlvásároljam magamat. Ízek, színek, illatok csábítanak és eldöntöm, hogy akkor ezt és azt a receptet is kipróbálom a következő héten és megveszek olyat is, amit nem is terveztem. Lássuk, miféle friss jókat kínál a májusi piac, és mihez kezdjünk ebben a nagy bőségben!