A karácsonyi menü megtervezése nem könnyű feladat. Mindannyian szeretnénk a lehető legkevesebb idő alatt olyan ételsort varázsolni az asztalra, mellyel minden vendégünk elégedett, sőt, az sem baj, ha sokáig emlegetik. A statisztikák szerint Magyarországon az egy főre jutó elfogyasztott évi halmennyiség negyedét a karácsonyi időszakban fogyasztjuk el. Így fontos szót ejteni arról, hogy a ritkán (és leginkább karácsonykor) fogyasztott halételekből hogyan állítsunk össze egy teljes és ünnepi menüsort.
Halas sorozatunk előző részéből megtudhattátok, miről lehet felismerni a megbízható halast, hogyan válasszunk a különféle édesvizi és tengeri halak közül, illetve milyen tényezők befolyásolják a minőséget. Most pontról-pontra végigvesszük, milyen ismérvek alapján dönthetitek el, friss e a hal, amit a kereskedő kínál, hogyan tároljátok és szállítsátok a friss halat. Végül a gyorsfagyasztott halakról is szót ejtünk.
Nem népmese, nem is divatirányzat, egyszerűen kezdünk valóban rájönni, hogy az egészséges és tudatos táplálkozásra való fokozott odafigyelés nem más, mint létkérdés. Sejtjük már, honnan érkezik a jó gyümölcs és zöldség, gyakrabban nyújtjuk a kezünket a kézműves termékek felé, megdobban a szívünk egy-egy valódi füstölt sódar vagy tanyasi csirke láttán, de vajon hogy állunk a halakkal?
100fok. Gőzölög, forr a víz, párás a konyhaablak. Első gyerekkori emlékek a konyhából. Lobogó vízbe egy csipet só. Elkezdünk főzni...
Most lépésről-lépésre bevezetünk titeket ebbe a misztikusnak tűnő, ám mégis egyszerű, ösztönös világba. Szeretnénk nektek átadni a főzés örömét, hogy ráérezzetek ti is, milyen jó dolog a saját ételünket fogyasztani, tudni, hogy amit eszünk az honnan jön és milyen hatással van a szervezetünkre. Megérteni a főzés-sütés és az étkezés folyamatait, tudatosan és örömmel enni, lenni, főzni.
2012 februárjában Alapkonyha néven indult az Indexen (Díványon) a 2012. november óta 100fok néven működő gasztro blog. A Maki Stevenson japán séf és a Makifood Főzőiskola által támogatott és mentorált blog gasztronómia iránt elkötelezett bloggereket, konyhaművészeket, szakembereket, tanárokat, séfeket, cukrászokat és újságírókat tömörít.
Mentor:
Maki Stevenson - szakács, a Makifood Főzőiskola alapítója és tanára, a 100fok blog csapatának szakmai mentora.
Szakács képesítését a New York-i Natural Gourmet Institute for Health and Culinary Arts-on szerezte, majd rögtön a diploma megszerzése után a modern japán konyhát képviselő Megu étteremben kezdett dolgozni, majd a Craft étterem szakácsa lett. 2007-ben indította el Budapesten saját főzőiskoláját.
Cikkeink, illetve a Makifood Főzőiskola kurzusainak tananyaga is Maki ételfilozófiáját tükrözik: egyszerű, könnyen elkészíthető, ugyanakkor igényes és egészséges ételek, amennyire csak lehetséges, helyi és szezonális alapanyagokból, néha egy-egy különleges, távoli tájakról származó hozzávalóval megbolondítva.
Maki célja, hogy a magyar konyhákba is becsempéssze étkezéssel kapcsolatos hitvallását és rávilágítson, mekkora fontossággal bír és mennyi mindent meghatároz a kiegyensúlyozott és igényes táplálkozási szokások kialakítása mindennapjainkban.
Felelős szerkesztők:
Bakóczy Szilvia és Chilembu Krisztina
Korábbi szerkesztő:
Illés Zsófia Szonja
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Állandó szerzőink:
Andrási Nóra - a Nóri mindenmentes konyhája c. blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Kósa Gabriella - a Rakottkert blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Nagy Zita - a Zizi kalandjai blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Túry Amália - a Colors in the Kitchen blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Ludvig Nicolette - a Zöld Múzsa blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Riedl Annamária - a Rozmaring és Csokoládé blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Selectfood - Alíz 100 fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Korábbi szerzőink:
Farkas Viktória - az Étel, ital, kicsi Vú blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Vida Katalin - a Babramegy blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Szegedi Annamari - a Szárnyalj és a felhők felett nem érhet baj... c. blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Papp Éci - az Eztettem blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Jéger Angéla - a Biomisszió szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Kusztor Csaba - a Gyömbér szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Herczeg Gabriella - a Flatcat blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Szabó Noémi - a Mandula Sarok blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Damásdi Eszter - a Befőzök blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Gabriella Piazza - a Tarka bárka blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Bede Anna - a vegasztrománia blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Terei-Vígh Krisztina - az A'la carte Kulinária blog szerzője
A 100fok számára írt cikkeit itt olvashatod.
Kontakt: szerk100fok@gmail.com