Dübörög a sütőtök szezon, a mascarponét pedig mindenki szereti. Egy laktató és egészséges tésztát ajánlunk a hosszú hétvégére. A receptet Selectfood küldte.
Hozzávalók 4 személyre:
- 200 g fekete lencse enyhén sós vízben megfőzve, lecsepegtetve (kb. 475 g lesz belőle) vagy hagyományos lencse
-500 g mascarpone
-3 db tojás
-1 kk őrölt fekete kömény
-1-2 ek finomra aprított currynövény levélkéi (vagy kakukkfű)
- kevés tengeri só
-kb. 1 kg sült sütőtök húsa a héjáról leemelve és lecsepegtetve kis sóval és tört fehér borssal,
-2 egész fej fokhagyma héjában a sütőtökkel együtt szárazon sütve
kb. 215 g blansírozott, zöld színű zöldség (mángold, spenót, répa vagy cékla levele)
-500 g ricotta (vagy hagyományos túró)
-tengeri só, őrölt cayenne-bors vagy chili ízlés szerint
-pecorino romano sajto (éppen csak minimális mennyiségben)
-cannellonicsövek vagy előfőzött lasagne lapok
(Ez a töltelékmennyiség nekem 40 db cannellonicső megtöltéséhez volt elegendő, a szósz viszont csak 33 db-hoz, így javaslom a valamivel kevesebb töltelék, vagy kicsivel több szósz készítését. Akár még egy tojás és 1-2 db főzőtejszín hozzáadásával, így nincs szükség egy újabb doboz mascarponére.)
Elkészítés:
A sütőtököt vágjuk hosszában félbe, és fektessük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, héjával felfelé. A fokhagymát pucoljuk meg, vágjuk félbe, csomagoljuk alufóliába és tegyük a tök mellé. Süssük mindkettőt 180 fokon addig, ameddig megpuhulnak. (A fokhagyma jóval előbb puha lesz!)
Blansírozzuk a zöldségeket, vagyis forrásban levő, enyhén sós vízbe dobjuk őket 2-3 percre.
A sült sütőtököt, a sült fokhagymagerezdeket, a blansírozott zöldséget, és a ricottát keverjük össze egy tálban, ízesítsük egy kis sóval, és cayenne-borssal vagy chilivel.
Egy másik keverőtálban egy kézi habverővel keverjük simára a mascarponét a tojásokkal, a currylevélkékkel, fekete köménymagporral, némi sóval és a főtt lencsével.
Merjünk a lencsés szószból tetszőleges méretű kerámia vagy jénai tál aljára, majd szorosan egymás mellé fektessünk rá a ricottás sütőtökpürével megtöltött cannelloni csöveket. (Ha nincs otthon, vagy nem tudunk beszerezni, akkor alternatívaként nagyjából előfőzött lasagne lapokat is használhatunk, amelyekbe egyszerűen beletekerjük a tölteléket.)
A csöveket csak egy sorban rakjuk a tálakba, és a tetejét fedjük be a lencsés szósszal.
Szórjunk a tetejére kevés sajtot - pecorino romanot v. parmezánt.
(Tipp: Az elkészült cannellonit le is lehet fagyasztani!)