A smoothie népszerűsége töretlen, nem véletlenül. Könnyű elkészíteni, tápláló, és mivel kevésbé hizlaló reggeliről van szó, mint a hagyományos magyar ételek, diétának sem utolsó. Mi kell még így, az ünnepi trakták után? Talán csak néhány jó recept. Zizi kalandjai és Homebisztro kedvenc téli smoothie-jai következnek.
Zöldséges smoothie (Homebisztrotól)
A lencse amellett, hogy a néphagyomány szerint bőséget, gazdagságot garantál az elkövetkezendő esztendőre, igen gazdag tápanyagokban. A hüvelyesek közül is kiemelkedik magas, 25-28 %-os fehérjetartalmával, melynek aminosav összetétele is kedvezőbb számunkra és emésztése is kevésbé megterhelő, mint például a babaé vagy borsóé - tahát ne csak szilveszterkor keressük elő a kamrából!
Bár igen magas a szénhidrát tartalma, ennek túlnyomó többsége keményítő, glikémiás indexe alacsony, azaz a szénhidrát optimálisan, lassan szívódik fel csak belőle a fogyasztása után. A fehérjén és szénhidráton kívül a lencse tartalmaz még természetesen rostokat. A vitamint, B1 és B2 vitamint, folsavat, az ásványi anyagok közül pedig káliumban, vasban és cinkben gazdag.
forrás: Flickr.com (taz)
Télen különösen figyelnünk kell arra, hogy a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat magunkhoz vegyük. Sok olyan szezonális, illetve télen is beszerezhető alapanyag van, ami erre alkalmas, viszont valamiért kevésbé ismert és népszerű. Sorozatunk első a giga vitamin- és ásványianyag-forrása, a fodros kel következik.
Forrás: Flickr - Bobbi Bowers
Mint a legtöbb káposztaféle, a fodros kel is Kis-Ázsiából került a Földközi-tenger környékére. Az ókori görögök is ismerték, tőlük vették át a rómaiak. Magyarországon a 16. században szerepelnek írásos feljegyzésekben a káposztafélék először, a 18. században pedig már három fajta fodros kel is kapható volt, a bolgár kertészeknek köszönhetően.
Ha még töröd a fejed, hogy mi lenne az a menü, ami különleges is, egyben könnyen elkészíthető, akkor az én kicsi paleokonyhám szerzője ajánlásával ez az ünnepi csirkeétel lehet a megoldás.
Karácsonyi menü Cacciatore- csirke vadász módra
„Cacciatore, úgy lehetne lefordítani, hogy csirke, vadász módra. Ez egy népies olasz paradicsomos étel, amit csirkéből vagy nyúlból szoktak készíteni és hagymával,fűszernövényekkel, borral ízesítenek. Számtalan variációja létezik, ízléstől függően. Könnyen elkészíthető és a sokáig tartó, ám alacsony lángon történő főzésnek köszönhetően nagyon ízletes, igazi ünnepi asztalra való étel.
Hozzávalók:
-6 db egész csirkecomb
-1 fej vöröshagyma kockára vágva
-3-4 gerezd fokhagyma, lereszelve
- 6-8 szelet bacon felkockázva
-2 ek kacsazsír
-1 nagy sárgarépa
-1 paradicsomkonzerv (400g)
-1 ág rozmaring
-1 tk oregánó, só, néhány csipet bors
-1 dl száraz fehérbor
-1 marék fekete olívabogyó
-1 kis babérlevél
-1 marék petrezselyem
Elkészítés:
Első lépésként keressünk egy akkora lefedhető edényt, amiben kényelmesen el fognak férni egymás mellett a csirkecombok. A csirkecombokat vágjuk alsó- és felsőcombra. Sózzuk, borsozzuk majd a kacsazsíron mindkét oldalukat süssük pirosra, először bőrével lefelé.
Szedjük ki őket egy tányérra és a maradék zsiradékon pároljuk meg a felkockázott hagymát, szalonnát, fokhagymát, és nagylyukú reszelőn lereszelt sárgarépát.
Öntsük fel a borral, paradicsomkonzervvel, adjuk hozzá a fűszereket és pár percig forraljuk.
Rakjuk vissza bele a csirkecombokat, adjuk hozzá az olívabogyókat majd lefedve lassú tűzön még hagyjuk főni 1-1,5 órán keresztül.
Köretként zellerpüré készült hozzá.
Hozzávalók:
-2 nagy zellergumó
-1 ek kacsazsír
-0,5 dl zsírosabb tej (opcionálisan kókusztej)
-só, fehérbors
-szerecsendió
Elkészítés:
A zellert hámozzuk meg, majd kockázzuk fel.
Rakjuk egy lábosba és öntsük fel a kókusztejjel, illetve annyi vízzel hogy éppen csak ellepje.
Sózzuk, borsozzuk és főzzük puhára, majd szűrjük le.
Botmixerrel turmixoljuk el és folyamatosan adjuk hozzá a levét, amíg el nem érjük a kívánt állagot.
Még melegen keverjük hozzá a kacsazsírt, ettől még krémesebb lesz, végül reszeljünk bele egy kevés szerecsendiót is.
Megjegyzés:
Azok, akiknek a zellerpüré íze túl intenzív, jó ötlet ha 1:1 arányban krumplipürével kombinálják. Ez esetben egy kis kanál vajat adjunk a kész pürénkhez.
Maki Stevenson séf, a Makifood Főzőiskola alapító oktatója adott nekünk tippeket a menü megtervezéséhez és a last minute megoldásokhoz. Egy részüket még most sem késő megfontolni.
Vásároljunk részletekben, folyamatosan!
Ha megoldható, ne várjunk az utolsó pillanatig! (Persze midig lesz olyan, hogy valamit sos kell beszerezni...) Maki apránként, az ünnepi sütés-főzés előtti napig intézi a bevásárlást, mindig vesz egy-két eltartható tételt, amikor lehetősége van rá. Persze ehhez az első lépés az, hogy először kiürítjük és feldolgozzuk a mélyhűtő tartalmát, hogy legyen hely a karácsony ételek hozzávalóinak és majd a maradékoknak, amiket újra lehet hasznosítani az ünnepek után.
Segítsük a termelőket!
Maki leginkább piacokon és delikátboltokban vásárol, és gyakran rendel alapanyagokat vidéki gazdáktól és termelőktől. "Ez kis plusz bevétel a helyieknek az ünnepekre. Az idén egy Eger melletti faluból, egy nénitől rendeltem kacsát, és innen szerzem be a tojásokat, a diót és a mézet is a karácsonyi sütikhez."