Egy héttel az ünnepek előtt még bizonyára többségünknek fejtörést okoz néhány ajándék beszerzése. Miért ne adnánk valami személyes, könnyen elkészíthető meglepetést a szeretteinknek? Ez az almalekvár nem tartalmaz cukrot, íze pedig tökéletesen passzol van az ünnepek hangulatához. Kiválóan használható sültekhez, vagy édes palacsintákra kenve.
Almalekvár
Forrás: Flickr.com - O Nosso Casamento
Hozzávalók:
- 1.2-1.5 kg bármilyen ropogós húsú alma
- 1 teáskanál fahéj
- néhány csipet őrölt szegfűszeg
- fél teáskanál őrölt gyömbér
- néhány csipet kardamom
- negyed csésze víz
Elkészítése:
Tedd az összetevőket egy edénybe, forrald fel, majd vedd takarékra a hőmérsékletet. Helyezz rá egy fedőt, de ne fedd le a lábost teljesen, hadd távozzon a gőz. Időnként keverd meg, nehogy leégjen. Amikor az almák puhák, öntsd le a levét, és turmixold össze a lábosban. Használj botmixert. Tedd vissza a fedőt, és főzd bő 1,5 óráig tovább, alacsony hőmérsékleten, egészen addig, amíg a püré egészen sűrű nem lesz. Időnként keverd meg! Körülbelül 1,5 óra alatt készül el.
„Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én szeretem, ha ebben a hidegben a konyhába belépve a sütőből illatozik valami. Mi sokszor ettünk reggelire héjában sült krumplit vagy édesburgonyát, így kezdtem el nézegetni és inspirálódni, hogy hova is lehetne tovább fejleszteni még ezt” – írja az Én kicsi paleokonyhám bloggere.
„Most egy sütőben sült édesburgonyát hoztam nektek, élvezem benne az ízeket, hogy az édeskés, krémes burgonya után jön egy csípős húsos réteg, amit még egy kis avokádókrém is megkoronáz. Ti hogy álltok az édesburgonyával? Nálunk még nem annyira elterjedt, mint Amerikában, így sokan talán még nem ismeritek. Főként a szubtrópusokon termesztik, de egyre többen foglalkoznak vele már itthon is, így már sok helyen fellelhető. Bár megtévesztő a neve, nem rokona a burgonyának. Rendkívül magas a C- B2- B6 és E- vitamin tartalma, viszont alacsony a koleszterin tartalma és fogyaszthatják a cukorbetegek is. Na és persze ne feledkezzünk meg arról sem, hogy milyen sokféleképpen felhasználható, készülhet belőle gnocchi, gofri, pürésíthető, még pitét is süthetünk belőle."
Édesburgonya csípős csirkés fajitassal töltve
Hozzávalók:
-6 db méretes édesburgonya
-1 csontozott csirkemell
-3 db kaliforniai paprika (1 zöld, 1 piros, 1 sárga )
-2 ek fajitas fűszerkeverék
Elkészítés:
Az édesburgonyákat jó alaposan mossuk meg, és villával szúrjuk meg párszor. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe és süssük 30-40 percig, amíg puha nem lesz az összes.
Amíg a krumplink sül, vágjuk csíkokra a csirkemellet és a paprikákat. Keverjük össze az olíva olajat a fűszerkeverékkel, rakjunk bele 2 tk. Sót, majd ebbe a pácba forgassuk bele a csirkecsíkokat.
Szobahőmérsékleten hagyjuk pácolódni kb. 1 órát, ez alatt jól átjárja a fűszer. Felforrósított serpenyőben 5-10 perc alatt süssük készre csirkét. Ha kész van, szedjük ki egy tányérba és a visszamaradt zsiradékon forgassuk át a paprikát is, amíg egy kicsit megpuhul.
Végezetül rakjuk vissza hozzá a csirkét is és forgassuk össze. Már csak az avokádókrémet kell elkészítenünk. Ehhez készítsünk elő egy turmixot, vagy aprítót.
Hozzávalók az avokádókrémhez:
-1 db érett avokádó
-1 kis fej vöröshagyma
-2 gerezd fokhagyma
-1 ek olívaolaj
-só, bors
-1 kis csokor petrezselyem
-fél citrom leve
Elkészítés:
Vágjuk félbe az avokádót és kanalazzuk ki a belsejét. Adjunk hozzá egy félbevágott vöröshagymát, petrezselymet, fokhagymát, olajat, 1 tk. sót és 1 kk. borsot.
Ha megsült az édesburgonya, vágjuk fel hosszanti irányban, kanalazzunk bele 1-2 evőkanállal a fajitasból, majd koronázzuk meg egy kanál avokádószósszal.
Gigantikus vacsorák, tengeri herkentyűk és persze pasták: az olaszoknál az étkezés áll az ünnep középpontjában.
Olaszország már hetekkel az ünnep előtt karácsonyi lázban ég: már december 8-án elkezdődik a karácsonyi díszítés, de adventi koszorúk helyett mindenki betlehemi jászolt készít. Ez a lelkesedés nem csökken, sőt, december 24-től éri el a maximumot.
A teljesség igénye nélkül bemutatunk néhány karácsonyi fogást, hátha egy kis inspirációt jelentenek az otthoni menü elkészítéséhez! Fontos megemlíteni, hogy nem is beszélhetünk "olasz" konyháról, mert régiónként változó, hogy mi kerül az ünnepi asztalokra.
A zampone - forrás: iloveitalianfood.org
A legtöbb gyerekkori ízélményünk a karácsonyhoz kapcsolódik, jó visszaemlékezni a régi kiadós levesek, a töltött káposzta, vagy a bejgli ízére, és jó megőrizni ezeket az emlékeket. Van, aki mindig ezekhez az ízekhez tér vissza az ünnepek idején, és van, aki szívesen kísérletezik és fedez fel újabb és újabb fogásokat.
Ez a gombás, konyakkal megbolondított gesztenyeleves ilyen, izgalmas indítás lehet egy karácsonyi vacsorához, de egy téli estén is nagyon jól fog esni.
Ha karácsonyra tervezzük, érdemes tartani egy "főpróbát".
Kiadós előétel!
Maki Stevenson, a Makifood főzőiskola alapító-séfjének receptje.
Fotó: Flickr.com - Lollyknit
Gesztenyeleves narancsvirágkrémmel
Hozzávalók 10 főre:
2 evőkanál vaj
55 g pancetta, felszeletelve
1 fej lilahagyma
1/2 csésze felkockázott zeller
225 g csiperkegomba, felszeletelve
435 g nem édesített gesztenyepüré
4 csésze csirke- vagy zöldségalaplé
1/4 csésze konyak
1 db babérlevél
1 ág zsálya
1 ág kakukkfű
3/4 csésze főzőtejszín (15%)
só és fehérbors
3-4 db sült gesztenye, durvára feldarabolva tálaláshoz (opcionális)
Hozzávalók a krémhez:
1 csésze tejszínhab
1/2 teáskanál vagy több narancsvirág víz
Fotó: Flickr.com - Mr. and Mrs. Stickyfinger
Elkészítése:
Egy lábasban olvasszunk meg 1 evőkanál vajat, adjuk hozzá a pancettát és főzzük közepes láng felett, amíg egy kicsit megbarnul.
Vegyük ki a pancettát a lábasból, de a belőle kisült zsírt hagyjuk benne. Adjuk hozzá a hagymát, a zellert és főzzük, amíg a zeller megpuhul, majd ezt is vegyük ki a lábasból a zsiradékot benne hagyva.
Tegyük vissza a pancettát, még egy 1 evőkanál vajat és főzzük puhára a gombát. Ekkor adjuk hozzá a zellert, egy kevés alaplevet és a konyakot. Főzzük addig, amíg az alkohol elfő. Adjuk hozzá a babérlevelet, a zsályát, a kakukkfüvet, a maradék alaplevet és gesztenypürét. Főzzük még kb 30 percig.
Vegyük ki a pancettát és a fűszereket, majd pürésítsük a levest, adjuk hozzá a főzőtejszínt adagokban, folyamatosan ellenőrizve a leves sűrűségét. Ízesítsük sóval, borssal.
Verjük fel habbá a tejszínt a narancsvirágvízzel. Tálaljuk a levest kis tálakban és tegyünk egy kanálnyi habot a tetejére, szórjuk meg sült gesztenyével.
Közeledik a karácsony, sokan már tervezgetik az ünnepi menüt. Homebisztro gasztrobloggerünk egy olyan kuglófot ajánl, melynek elkészítése nem több 25 percnél. Ha van kedvünk, ünnepek előtt kipróbálhatjuk a receptet, bár, ha pontról pontra követjük az utasításokat, biztosan nem fogunk mellé akkor sem, ha karácsonykor készítjük el először.
Hozzávalók:
- 230g puha teavaj
- 250g barna cukor
- 20g fehér cukor
- 6 tojás (M-es méret)
- 1 narancs reszelt héja
- 420g sima búzaliszt (átszitálva)
- 1 evőkanál + 1 tk (20ml) speculoos fűszerkeverék (hasonló a mézeskalács fűszerkeverékhez, készen is kapható, lásd megjegyzések)
- fél tk.fahéj
- 50g mandula kissé megtörve (elhagyható)
- 50g aszalt meggy (elhagyható)
- 1 rúd vanília
- ¼ kiskanál sütőpor
- ¼ kiskanál szódabikarbóna
- 250g (250ml) natúr joghurt