A melegszendvicsről még mindig sok embernek a sonka, gomba, sajt jut eszébe, pedig a lehetőségek tárháza itt is végtelen. Bár jó alapanyagokkal és ízekkel egy gombás melegszendvics is fantasztikus lehet, mi most különlegesebb recepteket gyűjtöttünk össze.
1. Sült céklás-mozarellás melegszendvics (Zöld Múzsa kedvence)
Hozzávalók:
- 4-6 szelet rozskenyér
- 5 dkg vaj (szendvicsekhez érdemes sós teavajat használni)
- dijoni mustár (esetleg pici mustárral keverve)
- 2 közepes sült cékla
- 25 dkg mozarella sajt (érett kecskesajt, vagy kéksajt)
- frissen őrölt bors
tálaláshoz:
- durvára vágott dió
- rukkola saláta
Elkészítés:
A melegszendvicsünkhöz ugyan csak két darab sült céklára van szükség, de érdemes 5-6 darabot sütni egyszerre, mert a sült cékla hűtőben tárolva egy hétig is eláll. A céklákat alaposan mossuk meg, töröljük szárazra, spricceljük be vékonyan olivaolajjal, majd sózzuk, borsozzuk. Alufóliába csomagolva süssük 200 fokon, minimum 70 percig.
A kenyérszeleteket vajazzuk meg, majd kenjük meg vékonyan dijoni mustárral. Ennek a receptnek az ízvilágához passzol az édeskés íz, ezért jó ötlet a mustárt összekeverni egy kis mézzel. (Másik opció, hogy a mustáros kenyér tetejére vékonyan narancslekvárt kenünk.)A kihűlt sült céklát pucoljuk meg, és vágjuk vékony karikákra.
Mindegyik kenyérszeletre tegyünk 2-3 karikát, majd jöhet rá egy-egy szelet sajt.
Melegszendvicssütőben (vagy a normál sütőnkben) pirítsuk rá a sajtot, tálaláskor szórjunk rá durvára vágott, pirított diót, és tegyünk mellé friss rukkola salátát.
2. Camembert sajtos-diós melegszendvics, fahéjas almakörettel
Hozzávalók:
- 4-6 szelet rozskenyér, vagy teljes kiőrlésű kenyér
- teavaj (szintén lehet sózott)
- 1 egész camembert
- egy nagy marék durvára vágott, vagy tört dió
- két nagy jonagold vagy gála alma
- méz
- 1 csapott kk. fahéj
Elkészítés:
A kenyereket megkenem vékonyan vajjal, rájuk helyezem a sajtszeleteket, majd melegszendvicssütőbe, vagy a normál sütőbe teszem.(Utóbbi esetén 170-180 fokon, bő negyedóráig sütöm.)
Közben a megpucolt és közepes kockára vágott almadarabokat minimális vízzel, nagy lángon, néhány perc alatt megpárolom. Összekeverem a fahéjjal,félreteszem.
Egy üres serpenyőbe szórom a diót, és szinte folyamatos kevergetés mellett, nagy lángon megpirítom. (Vigyázat, a dió könnyen odaég, ha nem kevergeti az ember. Maximum két-három perces művelet ez is.)
A kész melegszendvicsre szórom a pirított diót, mellé szedem az almát, köretnek. Mind az almára, mind a szendvicsekre egy kevés mézet csurgatok.
3. Zöld almás-cheddar sajtos melegszendvics
Hozzávalók:
- 4-6 szelet rozskenyér, vagy teljes kiőrlésű kenyér
- teavaj
- 1 nagy zöld alma
- cheddar sajt
Elkészítés:
A vajas kenyérszeletekre ráhelyezem a vékony almaszeleteket. A tetejükre ráreszelem a sajtot. Melegszendvicssütőben, vagy normál sütőben készre sütöm őket.