Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Sült oldalas narancsos szójaszósszal

Egy nagyon könnyen elkészíthető, abszolút kezdő konyhatündérek számára is bevethető receptet hoztunk. A bevásárló lista sem hosszú,az viszint fontos, hogy a család szeresse a keleti ízvilágot.

A szójaszósz és egyéb távol-keleti hozzávalók használata egyébként a legtöbb esetben izgalmas, különleges ízhatásokat ad az ételeinkhez, ha tudjuk, hogyan és mennyit adagoljunk.

Maki Stevenson, a Makifood főzőiskola vezetője egy korábbi interjúban mesélt arról, miért illik jól ez az ízvilág a magyar konyhához: "A magyar ételek igen nagy hányada készül úgy, hogy valamilyen paprikás vagy paradicsomos alapban párolódnak - jó hosszú ideig. Ezeket az ételeket remekül gazdagíthatjuk a miso vagy a shoyu használatával. Ha a főzési folyamat végén adjuk hozzá őket, sózás helyett, az eredmény fantasztikus lesz. A főzelékekbe pedig, amik más konyhákkal ellentétben gyakran tartalmaznak cukrot, mirint tennék".

oldalas sertés szójaszósz narancs sült húsétel recept

fotó: chowhound.com

Hideg ellen: ütős mexikói 

Valójábannemis mexikói, hanem egy Tex Mex fogást ajánlunk a csípősen hideg estékre, a Húsmentes Hétfő hagyományára való tekintettel vegetáriánus változatban. A Tex Mex a "Texan and Mexican" (texasi és mexikói) szavak rövidítése. Egy regionális, Texasban és Arizonában elterjedt konyhát jelent, ami a mexikói gasztronómiából ered, de az elmúlt pár száz évben teljesen átalakult, mesélte Alec Dean, a Makifood főzőiskola korábbi oktatója.

A jellemző alapanyagok a marhahús, a kukorica, a rizs, a bab és a paradicsom. A fogások általában cheddar sajttal és sok szósszal készülnek, és az ételek extrémen csípősek lehetnek a különféle paprikáknak - pl. jalapeno - köszönhetően.

tex mex mekikói chimichanga vegetáriánus tortilla cheddar recept vega húsmentes hétfő

forrás: Flickr.com - APurri112

A chimichanga,amiből most egy vegetáriánus változat receptje következik, tulajdonképpen egy töltött, átsütött burritót jelent.

Vegetáriánus chimichanga reszelt cheddar sajttal, paradicsommal, avokádóval

A legtöbben igen sok időt töltünk a konyhában, különösen a hétvégéken. Akár bevalljuk, akár nem, nincs annál frusztrálóbb érzés, mint amikor folyton a saját rendetlenségünkbe botlunk, amikor nem találunk semmit, a szívünk mélyén pedig tudjuk, hogy ideje lenne kidobálni végre ezt-azt…

Amikor aztán nekiveselkedünk a Nagy Rendrakásnak, az ideális állapot mindössze néhány hétig tart. Biztos, hogy csak a mi rendetlenségünk ennek az oka? Vagy lehet, hogy a kitalált rendszerrel van a baj?

Halász Ágnes, a Rendrakók projekt ötletgazdája egy ideje azzal foglalkozik, hogy mások otthonában rendet rak. (Természetesen szigorú együttműködésben a házigazdával.) Mivel az a hír járta, hogy a kedvenc helyszíne a konyha és a kamra, megkértük, mondja el ötleteit, arról, milyen az a rendszer, amit hosszútávon is fent lehet tartani. rend konyha spájz

​1. Ha kicsi a konyha és kevés a hely, körülbelül 3000Ft-os, méretre vágott polccal a mobil sütőt megemelem: alatta lesz hely a tárolásra, előtte pedig kényelmes tér munkálkodni a finomságokon. Másik előnye, hogy a hőhatás mellől elkerültek az élelmiszerek. 

2. Alapvető, mégis elfelejtjük néha, hogy a teákat érdemes úgy elhelyezni, hogy a dobozuknak az a fele mutasson kifelé, amin egyértelműen látszik, mi a tartalma. A hasonló hatású, ízű teák maradék filtereit ideje közös dobozba rakni, nem foglal el a sok doboz annyi helyet.
 

3. A kamrában az összetartozó élelmiszerek kerüljenek egy helyre. Levesporok, fűszerek, konzervek, lekvárok, sós nassolnivalók és édességek. Vásároljunk tárolókat, ha ezekből nincs elég! Dobozok, kosarak, esetleg plusz polcok, így lesz rendhatás azok után, hogy a különböző élelmiszerek külön helyre kerültek! 

4. Amiből sok van (vaníliás cukor, sütőpor), azokat a dobozon belül egy csipesszel fogjuk össze, így nincs szanaszét a dobozban. 

rend konyha spájz

5. Ha a szárítón vagy mosogatógépben szisztematikusan helyezzük el a dolgokat, könnyen és gyorsan lehet majd a helyükre pakolni őket. Nem tart tovább, ugyanakkor a kipakolást lerövidíti. 

6. A fiókoknál hasonló a helyzet, mint a polcokon, lehet, hogy szükségünk lesz egy plusz tárolóra bennük, például egy plusz evőeszköztartóra. Ha pontosan minden a helyére kerül, legközelebb nem is tudjuk majd máshova tenni a dolgokat, mint vissza oda, ahova való. 

rend konyha spájz

7. Gondoljuk végig, mik azok, amiket ritkán használunk, ezeket tegyük a polcokon hátulra, illetve a stabilabb eszközöknek a magasabb polcokon van a helyük.  

8. A hűtőben is sokkal könnyebb rendet tartani, ha dobozokba szelektáljuk az ételeket!  

rend konyha spájz9. A reggelikor használatos élelmiszerek (vaj, dzsem, sajt, stb) mehetnek egy tálcára, így reggel mindössze egyetlen mozdulattal ki lehet venni mindent, ami kell. 

10. Utálatos feladat, de a műanyag dobozokat méretük szerint tegyük egymásba, így sokkal kevesebb helyet foglalnak el. Azokat, amiknek nincs meg a teteje, használhatjuk tárolásra, de ezek ne maradjanak a többi között!

 

A quinoa nem véletlenül az egyik legnépszerűbb gabonaféle. Nincs benne glutén, és más gabonafélékkel összehasonlítva kevesebb szénhidrátot tartalmaz. A rosttartalma ugyanakkor magasabb, ahogy a fehérjetartalma is, ezenkívül lúgosító hatású. Zizi kalandjai blogger szerint egy fontos lépésre érdemes odafigyelni, ha quinoával főzünk: a kis, kerek magok felszínén növényi szaponinok vannak, ami kesernyés ízt adhat az ételnek, ha nem távolítjuk el megfelelően. Többször váltott, bő vizes mosás, vagy kb. 30 perces áztatás viszont eltávolítja ezt a réteget!

quinoa csirke egytálétel

Quinoa csirkemellel, avokádóval és zöldfűszerekkel

Hozzávalók 4-6 főre:

- 2 csirkemellfilé, nagyobb kockákra vágva

- 2 db citrom leve és héja

- 2 csésze quinoa, jól átmosva

- 1 evőkanál extraszűz, sütéshez való olívaolaj, plusz egy kevés a pirításhoz

- 1 db nagy, érett avokádó, meghámozva, magja eltávolítva, húsa felkockázva

- 1 db grapefruit

- 5-6 koktélparadicsom, félbe vágva

- 1 db kígyóuborka, közepes kockákra vágva

- 3 evőkanál felaprított, pirított mandula

- 1 evőkanál aprított petrezselyem

- 1 evőkanál aprított snidling

- 1 evőkanál aprított kapor (el is hagyható)

- só, bors

(A csirkemell helyettesíthető bármilyen más egészséges fehérje forrással, például hallal, rákkal, tofuval, főtt babbal. És nyugodtan tegyünk hozzá más zöldséget, például brokkolit.)

Elkészítés: 

Egy citrom levét facsarjuk a felkockázott csirkemellekre, majd sózzuk, borsozzuk és tegyük félre. Egy lábasban forraljunk fel 3 csésze vizet egy csipet sóval.

Adjuk hozzá a quinoát, tegyünk rá fedőt, vegyük takarékra a lángot és főzzük addig, amíg a víz teljesen eltűnik, amíg a quinoa magába szívja az összeset.

Közben hevítsük fel az olívaolajat egy serpenyőben, és pirítsuk meg a csirkemell kockákat, amíg teljesen megfőnek, átsülnek.

Egy nagy tálban keverjük össze a megfőtt quinoat a csirkével (illetve annak a levével) és az összes többi hozzávalóval. Ízesítsük még citromlével, olívaolajjal, sóval és borssal. A végén tegyük rá a pirított mandulát.

(Ha szereted a quinoát, itt találsz egy szuper sütireceptet belőle!)

A boeuf bourguignon, vagyis a burgundiai marharagu egy híres egytálétel, amely elkészítéséhez sok időre van szükség. Vörösborból egy egész palack kell hozzá - Burgundiában ugye ez nem probléma.

A recept Nicolas Mathiez-től származik,aki a francia konyha egyik legismertebb képviselője Magyarországon. Kurzusain a különféle régiók kulináris titkaiba avatja be a részvevőket, Lyon után Lille rendkívül izgalmas fogásai lesznek terítéken, az a régió ugyanis a halakról, a tenger gyümölcseiről, a sajtokról és a bodzapálinkáról szól.

Egy kis ízelítő következik abból, ami a francia főzőkurzusokom készül.

Boeuf bourguignon

francia konyha burgundia marhahús marharagu egytálétel bor Nicolas Mathiez makifood boeuf bourguignon ősz tél

Forrás: flickr.com, Alan C.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog