A boeuf bourguignon, vagyis a burgundiai marharagu egy híres egytálétel, amely elkészítéséhez sok időre van szükség. Vörösborból egy egész palack kell hozzá - Burgundiában ugye ez nem probléma.
A recept Nicolas Mathiez-től származik,aki a francia konyha egyik legismertebb képviselője Magyarországon. Kurzusain a különféle régiók kulináris titkaiba avatja be a részvevőket, Lyon után Lille rendkívül izgalmas fogásai lesznek terítéken, az a régió ugyanis a halakról, a tenger gyümölcseiről, a sajtokról és a bodzapálinkáról szól.
Egy kis ízelítő következik abból, ami a francia főzőkurzusokom készül.
Boeuf bourguignon
Forrás: flickr.com, Alan C.
Ez a fogás a mediterrán életérzést hozza őssze a szezonalitással. Igazi tápláló étel, amiből érdemes jó sokat készíteni, mert biztosan el fog fogyni az utolsó morzsáig. A sütőtök és a sajt illata pedig, ami belengi az egész konyhát, talán az egyik legjobb dolog az őszben.
A lasagna "lelke" a sütőtök mellett a besamel mártás, amelyről ebben a posztban írtunk korábban.
Lasagna sütőtökkel
forrás: flick.com - Maggie Hoffmann
Ahogy beköszönt a hideg, és kevesebb friss zöldség és gyümölcs közül választhatunk a piacon, még jobban kell figyelnünk arra, hogy a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat magunkhoz vegyük. Összegyűjtöttünk néhány "superfood"-ot, amivel sokat tehetünk az egészságünkért.
Acai bogyó
Egy pálma termése, amely az Amazonas vidékén őshonos (Euterpe oleracea). Feketéslila bogyói első látásra az áfonyára hasonlítanak. Az őslakosok étrendjének régóta egyik fontos eleme, de akkor lett igazán felkapott Nyugaton, amikor dr. Nicolas Perricone beválasztotta a tíz legjobb öregedésgátló csodaétel közé, és leadták Oprah Winfrey egyik műsorában, írja a Zizikalandjai blog.
Forrás: flickr.com - Eli Duke
Rengeteg készítik el, a gasztrokritikusok szerint azonban az emberek vagy nem tudják, hogy milyen az eredeti mexikói étel, vagy nem is igazán érdekli őket. A chili con carne jelentése chilis hús, mára valóban többféle elkészítési módja ismert. Következzen az egyik legízletesebb európai változat. A nyári napokat már a hétvégén felváltja a hűvösebb időjárás, nem árt készülni egy laktató és népszerű egytálétellel.
Hozzávalók:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 fej vöröshagyma, felaprítva
- 2 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 250 g darált marhahús
- 1 konzerv paradicsom (püré)
- 1 konzerv vörösbab, leszűrve, lecsöpögtetve
- 1 konzerv kukorica
- 3 db paradicsom, felkockázva
- 2 db piros chili paprika (szárított is jó)
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál őrölt koriander
- egy kevés Worchester szósz
- só, frissen őrölt bors
- 1 nagy csokor koriander, felaprítva
Elkészítés:
Hevítsünk olajat egy nagy serpenyőben, dinszteljük meg a vöröshagymát és a fokhagymát. Tekerjük feljebb a lángot, adjuk hozzá a darált marhahúst. Főzzük, amíg megbarnul és fakanállal nyomkodjuk kisebb darabokra.
Keverjük bele a paradicsomszószt, a paradicsomot, a chilit, az őrölt koriandert, köményt és a Worchester szószt. Sózzuk és borsozzuk, majd fedővel a tetején főzzük közepes láng felett kb. 50-60 percig, alkalmanként kevergetve, amíg sűrű szósszá fő össze.
Ekkor adjuk csak hozzá a babot, a kukoricát, valamint a friss koriandert. Főzzük további 10 percig fedő nélkül. Ha szükséges, a végén még ízesítsük. Tálaljuk főtt rizzsel, vagy ahogy Mexikóban szokás: tortillával.
A Patatas Bravas a spanyol tapasbárok egyik legismertebb egytálétele. Az, aki járt már Spanyolországban, tudja, hogy egy tökéletes sültkrumpliról van szó, amire valamilyen ízletes szószt öntenek. A fűszeres szószok alapját a fokhagymától a paradicsomig, majonézig, sok minden adhatja. Előételnek is, főételnek is, illetve vendégváró falatoknak is remek ötlet.
(Forrás: Wikipédia)
Hozzávalók a burgonyához:
- 12 közepes burgonya, meghámozva és negyedekre vágva (lehet kétcentiméteres darabokra is)
- 1 ág friss rozmaring, levelei lecsipkedve és felaprítva
- 3 teáskanál édes pirospaprika
- 3 teáskanál édesköménymag, megpirítva
- 3 teáskanál tengeri só
Hozzávalók a szószhoz:
- extraszűz olívaolaj
- 2 fej vöröshagyma, kockára aprítva
- 6 gerezd fokhagyma, vékony szeletekben
- 1/4 teáskanál chili pehely
- 3 répa, lereszelve
- 3 ág friss kakukkfű, levelei lecsipkedve
- 2 nagy konzerv paradicsom
- 3 evőkanál vörösbor ecet
- só, bors
Elkészítés:
Hevítsünk fel egy kevés olívaolajat egy serpenyőben, dinszteljük meg a vöröshagymát, majd a fokhagymát is. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és főzzük addig, amíg a zöldségek megpuhulnak és az ízek összeérnek. Botmixerrel vagy robotgépben pürésítsük.
Főzzük meg a burgonyát és szűrjük le.
Hevítsünk fel extra szűz olívaolajat egy serpenyőben, adjuk hozzá a burgonyát adagokban és pirítsuk meg, amíg aranybarnák és ropogósak nem lesznek. Keverjük pastaössze a megpirult burgonyákat a rozmaringgal, a paprikával, az édesköménymaggal és a sóval.
Az elkészült szószt öntsük rá és tálaljuk azonnal.