Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Az eper egy olyan gyümölcs, aminek már a látványa is desszertek készítésére ösztönzi az embert. Az epres sütikkel pedig a legtöbbször együtt jár a cukorfogyasztás, amit több okból is érdemes visszavenni. Ez a dzsem cukormentes, mégis annyira finom, hogy nem is fog hiányozni belőle az édes íz.

"Ez az eperdzsem nem is áll el sokáig, mert nincsen benne cukor, ami tartósítaná. Helyette viszont van benne chia mag" - írja a Zizi kalandjai blog szerzője. "Köztudott, hogy zselésítő funkciót is produkál ez az apró magocska. Én többnyire tojás helyettesítésére használom (ugyanúgy, mint a lenmagot) vegán süteményekben, ételekben, de már pudingot is készítettem belőle.

eper tavasz dzsem chia mag eperdzsem cukormentes recept zizi kalandjai lekvár

Ez egy kicsi mennyiség, összesen kb. 250-300 ml dzsem lesz belőle, de az eperszezon tart még egy darabig, szóval, ha ízlik, készíthetünk belőle újabb adagot… akár duplázva a mennyiségeket. Próbáljátok ki, mert finom és gyorsan készen van!"

Az almaecet igazi "sztár" lett az egészséges életmódra törekvők kamrájában, de valóban megérdemli az őt körülvevő felhajtást?

Mit tud az almaecet?
Az almaecet az alma erjedése során keletkező almabor további erjesztésével készül. Savtartalma alacsony, 5%. Rengeteg ásványi anyagot, tápanyagot tartalmaz, csak néhány ezek közül: kalcium, foszfor, kálium, magnézium, vas, fluor, pektin, A- és C- vitamin, béta-karotin, aminosavak, enzimek és komplex keményítők.

almaecet fogyókúra tévhit emésztés kutatás

Forrás: flickr.com - veganbaking.net

Az almaecetet őseink igazi élet-elixírnek tartották. Régóta használják az asztma, gyomor- és emésztési problémák enyhítésére, ezenkívül csökkenti a koleszterinszintet. Magas vérnyomás, ízületi gyulladások és migrénes fejfájás kezelésére is alkalmazzák, antioxidáns-tartalma miatt pedig a szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegségek megelőzésében kap fontos szerepet. Fertőtlenítőszer, gomba- és baktériumölő hatása is ismert.

Elixír vagy marketingfogás?

Fűszeres sült alma joghurthabbal

Valahogy csak nem akar idén tartósan kitavaszodni. A hűvösebb idő a főzésünkre is könnyen rányomja a bélyegét, na nem annyira, hogy egy téli laktató étel kerüljön az asztalra. De egy fűszeres almaából készült desszert már igen! Colorsinthekitchen ajánlja. 

Fűszeres sült alma habcsókkal és joghurthabbal

Hozzávalók a sült almához(4-6 adaghoz):

- 5 közepes alma (pl. idared)
- 1/2 tk. őrölt fahéj
- 1/4 tk őrölt szegfűszeg
- 1/4 tk. őrölt szegfűbors
- 2 csipet őrölt csillagánizs
- 2 csipet őrölt szerecsendió
- 1 csipet őrölt fahéjvirág
- 2-3 csipet őrölt gyömbér (vagy ennél kevesebb friss)
- 2 ek. citromlé (lehetőleg kezeletlen citrom leve)
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1/2 kezeletlen narancs reszelt héja
- 1 púpozott ek. nádcukor
- opcionálisan 2 ek. Cointreau likőr (alkoholmentesen narancslé)
- 2 ek. édes teavaj

Hozzávalók a joghurthabhoz:
- 300 g joghurt (pl. görög joghurt vagy egyéb zsíros joghurt)
- 150 ml tejszín (lehet kevésbé zsíros is)
- 2 ek. agavé (vagy ízlés szerint (nád)porcukor)

Hozzávalók a habcsókhoz:
- 1 nagy tojásfehérje
- 60 g (nád)porcukor
- 1/2 tk. kukoricakeményítő
- opcionálisan néhány csepp fehérborecet
- egy kevés csokoládé a habcsók bevonásához (tej- vagy ét-)
- tálaláshoz pirított aprított vagy darált dió

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 100 fokra.

A habcsókot az előző napon is elkészíthetjük. A tojásfehérjét a porcukorral robotgéppel alacsony fokozaton felverjük. Amikor már kemény, hozzáadjuk a keményítőt és a borecetet, és tovább verjük, míg selymes kemény habot kapunk.

Egy nagy tepsit sütőpapírral kibélelünk. Habzsákba tesszük a tojáshabot, és kisebb méretű habcsókot nyomunk. Az előmelegített sütőben nagyjából 20 perc alatt megsütjük. Akkor van készen, ha tapintásra kemény és elválik a sütőpapírtól. (Ha kihűl papírzacskóban akár szobahőmérsékleten is tárolhatjuk 1-2 napig.)

Amennyiben csokival szeretnénk díszítéshez bevonni habcsókot, azt csak tálaláskor tegyük meg. Olvasztott csokiba mártjuk majd beleforgatjuk a pirított darált dióba.

A joghurthab is elkészíthető 1-2 órával a tálalás előtt. Tehát amennyiben vendégeknek készül a hab hűtőben várakozhat. Tálaláskor csak megkeverjük és mehet a poharakba. A tejszínt kemény habbá verjük, és összekeverjük a joghurttal. Adunk hozzá ízlés szerint édesítőt (agavé, porcukor). Ne sokat, ugyanis a habcsók édes.

A sült almához az almákat alaposan megmossuk és kisebb kockákra vágjuk (amennyiben kemény a héja vagy viaszos, akkor érdemes hámozni). Egy tálba tesszük és összekeverjük a fűszerekkel, citrom- és narancshéjjal, likőrrel, citromlével és a cukorral (cukorból ne tegyünk sokkal többet, a habcsóktól elég édes lesz a desszertünk). Egy nagyobb tepsibe helyezzük és rákockázzuk a vajat. Előmelegített 200 fokos sütőben nagyjából 25 perc alatt puhára sütjük (félidőben érdemes megkeverni). Hagyjuk kihűlni majd összeállítjuk a pohárdesszertet.

Fontos, hogy csak tálaláskor állítsuk össze a pohárdesszertet, különben a habcsók megpuhul.

A poharakba egy kevés habcsókot morzsolunk, kerül rá joghurthab, sült alma, további habcsók majd újra joghurthab, alma, összetört habcsók és végül megszórjuk pirított darált/aprított dióval. Tálaláshoz kerülhet rá csokiba és dióba mártott habcsók.

(Megjegyzés: Ehhez az adaghoz nem fogyott el az összes habcsók.)

 

Tavaszi fasírt kicsit felturbózva

Ez a hosszú hétvége nem a szabadtéri programokról fog szólni, és sajnos még mindig nem kerülnek a szekrény mélyére a kabátok. A hideg, nedves időjárás miatt táplálóbb ételeket kívánunk, de nem árt, ha legalább az ízek emlékeztetnek arra, hogy május van:)

Egy ilyen hétvégére tökéletes fogás a különböző tavaszi fűszerekkel felturbózott kölesfasírt, ami a Zizi kalandjai blog szerzőjétől érkezett.

köles fasírt zöldborsó vegetáriánus vega tavasz vegán zizi kalandjai gabona menta

Itt említjük meg, hogy a köles olyan gabonaféle, amely teljes értékű fehérjéket tartalmaz, főtt állapotában is lúgos kémhatású, ráadásul gluténmentes, így az erre érzékenyek is bátran fogyaszthatják. Kovasav tartalma miatt a csontképzésben játszik szerepet, de a fényes haj, az egészséges bőr és az erős körmök felé vezető utat is lerövidítheti - persze rendszeres fogyasztás esetén.

Alacsony a kalóriatartalma, rosttartalma viszont magas, rengeteg ásványi anyagot és B-vitaminokat tartalmaz, mindemellett igazán jó magnéziumforrás. Az emésztésre gyakorolt pozitív tulajdonságain túl prebiotikus hatású gabonaféle, tehát segíti a "barátságos baktériumok" munkáját.

Vegán zöldborsós kölesfasírt

3 tuti köret újkrumpliból

Végre kapható az újkrumpli a piacokon. Legtöbben a hagyományos, petrezselymes verziót ismerjük és szeretjük, de miért is ne próbálnánk ki néhány új ízt, új kombinációt? Kicsi Vú, Vegasztrománia, valamint Flatcat receptjeit ajánljuk.            újkrumpli          Fehérboros újkrumpli rukkolával, újhagymával

Hozzávalók:

0,5 kg apró szemű újkrumpli
2 ek olívaolaj
1-2 ek. teavaj (lehet sós is, édes is)
1,5 dl száraz fehérbor
2-3 szál újhagyma
egy kis marék rukola
ízlés szerint nagyszemű tengeri só (normál is lehet)
 

Elkészítés:

Jól megmosom a krumplikat, szárazra törölgetem őket és egy akkora teflon serpenyőben, amelyben egy rétegben elférnek felforrósított vajon és olívaolajon 10-15 percig sütöm őket. Közben gyakran megkeverem. Kissé megsózom.

Hozzákeverem a megtisztított, félbevágott újhagymát, aláöntöm a bort, és megsózom a nagyszemű tengeri sóval is.

Fedő alatt puhulásig sütöm (kb. 15 perc), a végén pedig beleforgatom a rukkolaleveleket is.

 újkrumpli

Avokádós újkrumplisaláta

Hozzávalók:

0,5 kg újkrumpli (ha lehet, apró szemű)
2 avokádó
1 fej lilahagyma, hajszálvékony szeletekben
1 lime
0,5 dl olívaolaj
4 marék (~ 80 gr) rukkola

Elkészítés:

Az újkrumplit egészben, héjában megfőzöm. Ha megpuhult, leszűröm, lehűtöm, majd meghámozom. Ha kis szemű krumplit sikerült beszerezni, akkor maradhatnak egészben, de ha nagyobb szemek is vannak benne, akkor azokat félbe-negyedbe vágom.

A lilahagymát szintén félbevágom, majd hajszálvékonyan felszeletelem. Meglocsolom a lime levével és megsózom.

Az avokádót félbevágom, a magját kiveszem, és a húsát kanállal kivájom, a lime leves hagyma mellé, hogy a citrus savas leve meggátolja a bebarnulását.

Meglocsolom az olívaolajjal, és villával összetöröm az avokádó húsát, összedolgozom a lime leves hagymával.

Az újkrumplit összeforgatom a hagymás avokádóval, a rukkolát egy nagyobb tálra szedem, és erre halmozom az újkrumplit.

Langyosan a legfinomabb, de akkor sem lesz nagy baj, ha kihűl.

újkrumpli

Citromos újkrumplisaláta

Hozzávalók:

0,5 kg kisszemű újkrumpli
1 citrom
1 ek. magos mustár (nálam most diós dijoni)
egy maroknyi metélőhagymam apróra vágva
néhány szem kapribogyó
4-5 db aszalt paradicsom
kb. 2 ek. extra szűz olívaolaj, só és frissen őrölt bors
 

Elkészítés:

A krumplikat és a citromot alaposan megmossuk (le is lehet róla kapirgálni a héjat, de az is jó, ha a főzés után hámozzuk meg őket), majd sós vízben megfőzzük a krumpliszemeket.

Közben egy tálban beleteszem a mustárt. Az olívaolajat cseppenként vagy nagyon vékony sugárban adom hozzá, közben folyamatosam keverem a mustárt. Beleöntöm a citrom levét, lereszelt héját, a kapribogyókat, a kis darabokra vágott aszalt paradicsomot és az apróra vágott metélőhagymát.

Ebbe teszem a megfőtt, leszűrt krumplikat, sózom, borsozom, összekeverem. Langyosan is kiváló. 

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog