Az esős téli napokon majdnem mindenki napfényről, forróságról és egzotikus ízekről álmodozik. A mai recepttel, amit Zizi kalandjaitól kaptunk, egy kis mexikói hangulatot csempészhetünk a konyhánkba. A szezonalitásról a sütőtök gondoskodik, a fekete babnak köszönhetően hús nélkül is tápláló fogás lesz a végeredmény.
A tölteléket tehetjük tacóba vagy quesadillába, ízlés szerint. A taco hagyományosan egy kukorica- vagy búzalisztből készült tortillába hajtott húsos töltelék, ami babot, guacamolét, csirke- vagy marhahúst tartalmaz. A quesadilla tésztája ezzel szemben mindig búzalisztből készül, és leginkább egy melegszendvicshez hasonlít. A belsejében megolvadt sajt egyesíti a különféle hozzávalókat. Négy részre vágva szokás tálalni.
A fekete bab rengeteg fehérjét tartalmaz, nem véletlenül az egyik alapvető hozzávaló Délkelet-Ázsiában, Kubában, Brazíliában is. B1-, B6-vitamin-, vas- és magnéziumtartalma is kiemelkedő. Ha nem konzervbabot használunk, már előző nap rá kell készülni az elkészítésére. Legalább 12 órára be kell áztatni, mielőtt felhasználjuk. Annyi vízben főzzük puhára, amennyi ellepi.
Sütőtökös fekete babos taco és quesadilla
Szeretjük a céklában, hogy azon túl, hogy egész télen könnyen elérhető, igen változatos módokon lehet elkészíteni. Mindenmentes Nóri Konyhájából egy édeskés-savanykás krém receptjét kaptuk meg. Ez a diós-narancsos céklakrém élénk színével bármikor az asztalunk dísze lehet. Kínálhatjuk mártogatósnak friss zöldségek, vagy sós ropogtatni való falatok mellé is.
Tipp: Ha esetleg marad belőle 1-2 evőkanálnyi, új életre kelthetünk vele egy adag hummuszt: a végeredmény pikáns, halvány rózsaszín céklás hummusz lesz.
Diós-narancsos céklakrém
Folytatjuk az ehető ajándéknak is bevált chutney-s recepteket. Az előző posztban egy körtés és egy lilahagymás vörösboros chutney-receptet osztottunk meg, most egy sült citromos és egy mangós változat következik.
Nem árt észben tartani, hogy a legtöbb citrusféle héját sajnos kezelik a hosszabb eltarthatóság érdekében. Bár sok helyen lehet olvasni arról, hogy alapos dörzsöléssel és forró vízben való átmosással a viaszréteget el lehet távolítani, inkább próbáljuk elkerülni a kezelt citrushéj fogyasztását! Ilyen célra inkább bio piacokról vagy biztos forrásból szerezzünk be kezeletlen darabokat. Természetesen számolni kell azzal, hogy a kezeletlen citrusok ára jóval magasabb, és romlandóbbak is, ezért gyorsabban fel kell használni őket.
De honnan tudhatjuk, hogy kezelt e a citrusfélék héja? A kezeletlen héja sokkal illatosabb, illetve a kezelt gyümölcs héja vastagabb és sokkal fényesebb a viaszos rétegtől.
Sült citromos chutney (Rakottkert receptje)
Kósa Gabi, a Rakottkert bloggere szerint itt az idő, hogy a gesztenyét ne csak édesség formájában fogyasszuk. Lisztes, burgonyára emlékeztető íze ugyanis nagyon jól érvényesül fűszeres környezetben is, a téli időszak sztárzöldségével, a kelkáposztával pedig különösen harmonikus párost alkotnak. A tápláló csicseriborsóval és némi fűszerrel kiegészítve pedig egy igazi melengető, laktató levest kapunk, ami a gesztenye pucolását leszámítva gyorsan el is készül.
Ha a kelkáposztát kelbimbóval helyettesítjük, levesünk különböző nagyságú gömbformák valóságos arzenálja lesz, még a gyerekek is élvezettel válogathatnak benne.
Gesztenyés - csicseriborsós kelkáposztaleves
Íme egy újabb melengető és tartalmas étel a hidegebb napokra, belső testhőmérsékletünk szinten tartására és a sütőtök-repertoárunk bővítésére. Utóbbi olyan fondorlatos módon került bele az autentikus mexikói chili con carne egytálételbe a hús helyett, és annyira jól játssza a szerepét a mexikói konyha főszereplői mellett, hogy a húsevők is hiányérzet nélkül kelnek fel az asztaltól. Ez ám az igazi alakítás!
A receptet Zöld Múzsa küldte, a hideg és zsúfolt téli napok (akár több napra előre is megfőzhető) egytálétele.
Sütőtökös csilis bab