Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Tavaszi vega reggelik

Reggeli? A rohanásban sokszor elfeledkezünk róla. Ha a hétköznapokon nem is, hétvégén érdemes egy-egy kiadósabb, kicsit időigényesebb reggelivel indítani a napot. A Húsmentes Hétfő alkalmából most vegetáriánus, tápláló és finom reggeliket ajánlunk bloggereinktől.

Vegán banános mandulavajas gofri (Zizi kalandjai)

Hozzávalók kb. 5-6 db-hoz:
- 1 db érett (kissé megbarnult) banán, villával pépesre törve
- 2 teáskanál mandulavaj (földimogyoróvaj, kesudióvaj is használható)
- 2 teáskanál frissen facsart citromlé
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál chia mag
- 1/4 teáskanál só
- 1 és 1/2 bögre mandulatej (rizstej és zabtej is használható)
- 1 bögre és 4 teáskanál tönköly fehérliszt
- kókuszzsír, sütéshez

Húsmentes Hétfő: indiai egytálétel

A hűvösebb tavaszi napokon, mint amilyen a mai is, nyugodtan bevethetünk valamilyen "melegítő" és tápláló fogást. Ezúttal India felé vesszük az irányt, és a fűszereknek köszönhetően felcsavarjuk a belső fűtést. A Húsmentes Hétfő jegyében természetesen vegetáriánus fogással készültünk.

A házisajt, a paneer az egyik legfontosabb alapanyag Indiában. Morzsolva zöldséges egytálételek (sabji) összetevője, jól ellensúlyozza a curry-k markáns ízét. Panírozva pakora (bundázott étel) készülhet belőle, az édességekben a friss túrónak megfelelően kell bánni vele, de a tofuhoz hasonlóan is felhasználható.

A paneer házilag is elkészíthető: a forró tejhez citromlevet kell adni, ettől különválik a túró és a savó. Egy liter tejből kb. 10-15 dkg sajt lesz. Jobb, ha friss tehéntejet használunk. Ha ilyet nem tudunk szerezni, a bolti tejek közül a legnagyobb zsírtartalmút válasszuk.

Forrás: Flickr.com- Garrett Ziegler

Sokan vonakodva állnak neki a kalács elkészítésének, vagy nem is állnak neki egyáltalán, mondván, hogy macerás, bonyolult, könnyű elrontani. Miklós Mihály a Marmorstein Pékség tulajdonosa és egyben pékje ennek az ellenkezőjére biztat mindenkit. Az alábbi receptet ő küldte, és ígéretet tett, hogy ha mindent pontosan követünk, a végeredmény épp úgy fog kinézni, mint a képen!

Hagyományos kalács itthon

Hozzávalók (egy nagy, kb. 1,5 kg-os kalácshoz):

- 1000 g liszt BL55
- 170 g víz
- 340 g tej
- 100 g vaj
- 70 g cukor
- 20 g só
- 120 g tojás
- 30 g élesztő

A hozzávalókat egy órával a kezdés előtt készítsük elő szobahőmérsékletű helyre.

Elkészítés:

Az élesztőt langyos vízben egy kevés cukorral felfuttatjuk. A tojást a maradék cukorral és sóval elkeverjük, közben a vajat megolvasztjuk. A tojásos keverékbe beleöntjük a felfuttatott élesztőt és a szintén langyos tejet. Összekeverjük, majd a liszt 2/3-át beleszitáljuk. A tésztát fakanállal kezdjük el összedolgozni. A felolvasztott vajat – amikor egy kicsit kihűlt – beledolgozzuk (még fakanállal) a tésztába, míg a tészta a táltól el nem válik és szép fényes nem lesz (kb. 10 perc).

Ezután hozzászitálunk egy kevés lisztet és a kezünkkel elkezdjük dagasztani a tésztát. A maradék lisztet fokozatosan adagoljuk hozzá, amíg jól kidolgozott, fényes, nem túl lágy tésztát kapunk ami teljesen elválik az edény oldalától.

Meleg helyen kelesztjük fél óráig. A megkelt tésztát deszkára/gyúrólapra borítjuk. Három egyenlő részre osztjuk és egyenként kisodorjuk, kicsit megcsavargatjuk. A három szálat megfonjuk és kivajazott, kilisztezett tepsire helyezzük.Még negyed óráig kelesztjük.

Tojással megkenjük a tetejét és előmelegített sütőben 180-190 fokon sütjük kb. 30-40 percig. Ellenőrizzük a sütőt, mert mindenkié más és más, és előfordulhat, hogy rövidebb vagy hosszabb idő alatt fog elkészülni. Akkor jó, amikor a fogpiszkálóra nem ragad tészta a próba alkalmával és aranyszínű a kalács.

és Portugáliában

"A kalács Portugáliában sem hiányozhat a húsvét vasárnapi asztalról. Mint általában mindent, így ezt a kalácsot is többféle módon készítik, írja a Selectfood blog szerzője. A főbb hozzávalók mindenhol megegyeznek, csak a mennyiség eltérő: búzaliszt, tej, élesztő, (friss vagy por) zsiradék, (vaj vagy zsír), nádcukor, só.

Legtöbb helyen változó mennyiségben kerül  tojás a tésztába, de ritkán nélküle is sütik, ilyenkor valamivel több folyadékot használnak hozzá. Ízesítésként őrölt fahéjat, őrölt ánizst, reszelt citrom-, vagy narancshéjat és/vagy 1-2 ek. brandyt tesznek a tésztába. (Esetleg szeletelt mandulát a tetejére.)

Általában száraz vöröshagymahéjjal együtt főtt tojásokkal díszítik, változó darabszámmal és/vagy szeletelt mandulával, esetleg tojás nélkül.

A formáját tekintve készülhet 1db nagy kalács 3-5 db főtt tojással vagy több kisebb méretű is 1-1 főtt tojással is, amelyeket van, hogy 2-2 csík sodort tésztával „le is ragasztanak”. A kerek forma azonban mindig, mindenhol megyegyezik.

Végül pedig egy mondat erejéig a hagyományról; régi keresztény szokás a portugáloknál, hogy egy csokor virágot vagy olajfaágat adnak a keresztgyermekek a keresztszüleiknek, viszonzásul pedig egy FOLAR-t kapnak, ami a szeretet és az összetartozás jelképe is egyben."

Hozzávalók:

- 1 kg búzaliszt
- 40 g friss élesztő
- 1 csipet só
- 100 g nádcukorpor
- 100 g vaj
- 5,5 dl sovány tej
- 2 db tojás
- főtt tojás ízlés szerint (nálam 5 db)
- tojásfehérje a kenéshez
- őrölt fahéj (ánizs, stb. lásd bevezető)



Elkészítés:

Egy kevés meleg tejben 1 tk. cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A többi tejet a vajjal és a sóval megmelegítjük. A lisztet elkeverjük a cukorral és 1 kk fahéjjal, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a meleg vajas tejet, a 2 db tojást és puha tésztát gyúrunk belőle. Ha nagyon ragad, akkor meghintjük még egy kevés liszttel.

1 órán keresztül, konyharuhával letakarva meleg helyen kelesztjük, azután átgyúrjuk. Ismét duplájára kelesztjük, de minimum fél órán át. Közbem megfőzzük a tojásokat, megpucoljuk őket. 

A tésztát még egyszer átgyúrjuk, egy kivajazott-lisztezett kapcsos formába tesszük és félig belenyomkodjuk a tésztába a főtt tojásokat. Tojásfehérjével lekenjük és még 10 percig pihentetjük.

180º-ra előmelegített sütőben, az alsó rácson kb. 30 perc alatt megsütjük. Tűpróba szükséges!

A blogger megjegyzése:

"Mivel a tojáshéj eléggé akadályozó tényező a fogyasztásban, ezért héjatlan főtt tojással díszítettem, amelyek egész tojás helyett lehetnek akár hosszában kettévágottak is. Ehhez a mennyiséghez a 28 cm-es kapcsos sütőformám szűkösnek bizonyult, legközelebb vagy egy nagyobb formában, vagy mennyiségét kissé csökkentve fogom készíteni."

Sajtos-zöldséges casserole

A Sávuót (Hetek) zsidó ünnep kulináris részét Izraelben főként a tejes alapú ételek jellemzik. Ilyenkor sok sajtos Casserole-t, mindenféle tésztákat, túrótortát, gyümölcsöket, süteményeket eszünk, melyek rendszerint rengeteg zsírt és kalóriát tartalmaznak. - írja az Izraeli konyha bloggere, Frank Péter.

De jó hír, hogy lehet finom ünnepi ételeket készíteni alacsony zsír- és kalóriatartalmú, ugyanakkor kalciumban és fehérjékben gazdag alapanyagokból is. Szerintem egyszerű és egészséges recept ötlet a zöldségekből és alacsony zsírtartalmú sajtokból készült Casserole. Sokféle zöldséget keverhetünk össze, például: gomba, hagyma, póréhagyma, karfiol, brokkoli, cukkini, édes burgonya, sütőtök és sárgarépa..., hozzáadunk tojást, és legfeljebb 5%-os sajtot (pl. Tejföl, bolgár sajt, Cfatit, ...), aztán be a sütőbe.

Ha az ünnep folyamán mégis kalóriadús finomságokkal megrakott asztalhoz kerülnénk, nem kell megijednünk, nyugodtan megpakolhatjuk a tányérunkat azzal, amit a leginkább szeretünk, aztán másnap visszatérhetünk a szokásos egészséges táplálkozásunkhoz, természetesen sok testmozgással kiegészítve.

Hozzávalók (12 adag):

- olívaolaj vagy repceolaj
- 1 nagy fej vöröshagyma, felaprítva
- 1/2 brokkoli
- 1 csésze 3%-os Cottage sajt
- 1 csésze 3% krémtúró
- 1 köteg apróra vágott metélőhagyma
- 2 evőkanál liszt
- 3 tojás
- só, bors

Kocsonya állatok nélkül

Mivel az időjárás egyelőre tavaszt csak nyomokban tartalmaz, még utoljára egy téli ételt posztolunk. Egy olyan kocsonya következik a Zizi kalandjai blogról, ami semmilyen állati eredetű hozzávalót nem tartalmaz.

"Imádom a mindent bele zöldségleveseket, ez egy ilyen, csak kocsonyásított változatban" - írja a szerző. "Főzés közben, ahogy puhultak a zöldségek egyre többet ettem belőlük. Imádom a levesben főtt zöldségeket. Gondolatban felidéztem gyerekkorom kocsonyáját és nagyon hasonló hozzá. Egyedül az állaga lett kicsit keményebb, valahogy a húsos verzió puhább, omlósabb, ha lehet ilyet mondani. Az íze viszont nagyon finom, a titok a jó sok zöldség és egy kis extra fűszerezés. A zselés állagot az agar-agar biztosítja, ami tengeri vörösmoszatokból nyert keverék, sűrítő- és gélképző anyagnak használják. Érdekesség, hogy az agar-agar maláj eredetű szó, jelentése kocsonya."

Vegán kocsonya

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog