Leves és omlett? Akármennyire is furcsának tűnik a párosítás, a szerző, Mindenmentes Nóri szerint remekül működik együtt a két étel. Így lesz a pillanatok alatt elkészíthető csípős, ázsiai ízvilágú levesből tápláló vacsora, ráadásul garantáltan segít feltekerni a belső fűtésünket egy borongós, hűvös novemberi estén. A hozzávalók között nem szerepel szinte semmilyen egzotikus, nehezen beszerezhető alapanyag, így akár egy hétköznap este is elkészíthetjük.
Bár egyelőre várat magára a hideg, és a nagy kinti sütögetések ideje lejárt, az őszi-téli időszakban is grillezhetünk zöldségeket - a konyhai sütőben. A szezonális zöldségek is a grillrácsra kerülhetnek, ugyanis minden zöldség alkalmas grillezésre. Ez komoly. Még az édeskömény is, de pl. a salátát is lehet grillezni, ez utóbbit nagyon rövid idő alatt kell elkészíteni, éppen csak megpörkölve. Fontos, hogy a zöldségeket sütés előtt mindig kenjük meg olajjal és sózzuk, borsozzuk, aztán süssük őket minden oldalukon aranybarnára.
A következő Zöld Múzsa recept lehet akár a krémlevesünk feltétje, de ha készítünk hozzá köretet, mártást, könnyed vacsoraként vagy főételként is megállja helyét.
Elkezdődött a birsalmaszezon, és ha eddig nem kerültetek közelebbi kapcsolatba ezzel a gyümölccsel, érdemes kipróbálnotok. Gazdag ásványi anyagokban (többek között vasat, rezet, káliumot és foszfort tartalmaz), görcsoldó hatású, és magas az öregedési folyamatokat gátló P-vitamin tartalma. Régen a savanyított káposzta eltevésekor annak ízesítésre használták. Sokoldalú alapanyag: készülhet belőle lekvár, leves, kompót, likőr - és birsalmasajt, ami tulajdonképpen egy ízletes "gyümölcskocsonya." Mi főleg előételként, sajtokhoz és húsokhoz fogyasztjuk, a spanyolok vaníliával készítik, az ausztrálok pedig kéksajttal eszik. A legtöbb receptben diót kevernek hozzá, de a Colors In the Kitchen szerzője egy sokkal izgalmasabb variációt készített, pisztáciával.
Ez a hétvége valószínűleg nem lesz a nagy főzések ideje, mindenki utazik, családot látogat, vagy egy Halloween-partit próbál kipihenni. Ezért egy gyorsan elkészíthető mexikói fogást ajánlunk, amit a nap bármely szakában és a lakás bármelyik szegletében lehet fogyasztani. Mindössze annyi tervezést igényel, hogy a babot egy napra be kell áztatni éjszakára.
A quesadilla tésztája egyébként mindig búzalisztből készül, és leginkább egy melegszendvicshez hasonlít. A belsejében megolvadt sajt egyesíti a különféle hozzávalókat, és négy részre vágva szokás tálalni.
Nemsokára támadnak a mínuszok, eljött a melegítő levesek ideje. Most rögtön két izgalmas, mégis egyszerűen elkészíthető receptet is kipróbálhattok.
Ugye mindenki járt már úgy, hogy nagy lelkesen hazaszállított néhány szép sütőtököt, a konyhában viszont elfogyott az ihlet? Természetesen van élet a karamellizált sütőtökön és az alap krémlevesen túl is: most egy egzotikus, pikáns leves receptjét osztjuk meg veletek, Mindenmentes Nóri konyhájából.
A thai konyhával kapcsolatban általában nem egy sütőtökből készült fogásra gondolunk, pedig a thai fűszerek és a kókuszos alaplé nagyon jól működik együtt az ősz egyik legnépszerűbb hozzávalójával. Ez az egzotikus ízvilágú leves akár egy munkanap végén is összedobható: kb. 30-40 perc alatt készül el. Egy esős őszi nap után igazi lélekmelegítő!