Nemsokára támadnak a mínuszok, eljött a melegítő levesek ideje. Most rögtön két izgalmas, mégis egyszerűen elkészíthető receptet is kipróbálhattok.
Ugye mindenki járt már úgy, hogy nagy lelkesen hazaszállított néhány szép sütőtököt, a konyhában viszont elfogyott az ihlet? Természetesen van élet a karamellizált sütőtökön és az alap krémlevesen túl is: most egy egzotikus, pikáns leves receptjét osztjuk meg veletek, Mindenmentes Nóri konyhájából.
A thai konyhával kapcsolatban általában nem egy sütőtökből készült fogásra gondolunk, pedig a thai fűszerek és a kókuszos alaplé nagyon jól működik együtt az ősz egyik legnépszerűbb hozzávalójával. Ez az egzotikus ízvilágú leves akár egy munkanap végén is összedobható: kb. 30-40 perc alatt készül el. Egy esős őszi nap után igazi lélekmelegítő!
Csípős-fűszeres sütőtökleves kókusztejjel
Hozzávalók kb. 4 személyre:
kb. 1-1,1 kg sütőtök (kb. 850g megtisztítva, kockákra vágva)
2 ek. olívaolaj
1 kisebb fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
kb. 1,5x1,5cm-es kocka gyömbér, reszelve
szárított zöld jalapeño paprika, vagy 1 kk. szárított csilipehely
2 szál friss citromfű, vagy 1-2 ek. szárított citromfű
1 liter zöldség alaplé
2 dl kókusztejszín, vagy 4 dl kókusztej
1 zöldcitrom leve
friss koriander levél a tálaláshoz
só ízlés szerint
Elkészítése:
A sütőt melegítsük elő 200 fokra. A sütőtököt meghámozzuk, kimagozzuk, és kb. 2x2 cm-es kockákra vágjuk. Miután összeforgattuk 1 evőkanál olívaolajjal, terítsük szét egy tepsiben és süssük 200 fokon kb. 15-20 percig, amíg megpuhul, de nem esik össze teljesen.
Amíg a tök sül, elkészítjük a kókuszos-fűszeres levest. Egy nagyobb lábosban felmelegítjük a maradék olajat, majd az apróra vágott vöröshagymát, az átpréselt fokhagymát és a reszelt gyömbért arany színig pároljuk (kb. 3 perc).
Hozzáadjuk a csilipaprikát, a citromfüvet és felengedjük a zöldség alaplével. (A recept szerzője 1-2 evőkanál szárított zöldségkeveréket és 1 liter vizet használt.) Belekeverjük a kókusztejet/tejszínt is, ízlés szerint sózzuk, esetleg igazítunk a fűszerezésen.
A kókuszos levest főzzük kb. 15-20 percig. Ha a sütőtökockák is elkészültek, osszuk szét leveses tányérokba, majd merjük rá a levest, és friss korianderlevéllel megszórva tálalhatjuk is.
Ha már unjátok a sütőtököt, de örülnétek egy melegen tartó levesnek, íme egy könnyű, mégis rendhagyó hagymaleves Selectfood-tól:
Triplahagymás zöldségkrémleves zöldségcérnával
Hozzávalók (4-5 személyre):
150 g felaprított újhagyma
130 g fokhagyma
250 g felaprított vöröshagyma
20 g vaj
3 púpozott ek. kukoricaliszt
3,5 dl sovány tej
1 l víz
tengeri só
frissen őrölt bors
1 maréknyi aprított petrezselyem és lestyán
1-1 kisebb szál paszternák és sárgarépa julienne-re vágva
Elkészítése:
A hagymákat pároljuk meg a vajon, majd a besamelmártáshoz hasonlóan hintsük meg a kukoricaliszttel, forgassuk össze, húzzuk le a tűzről és apránként keverjük hozzá a tejet. Tegyük vissza a tűzre, öntsük fel a vízzel, és ízesítsük.
Néhány perc alatt főzzük puhára a hagymákat és botmixerrel dolgozzuk simára, végül dobjuk bele a julienne-re vágott zöldségeket, és további 1-2 perc alatt fejezzük be a főzést.