A turbolya, a petrezselyemzöldhöz hasonló, apró levelű, édeskés, kicsit ánizsos illatú, ízű növényke, hívják így is: édespetrezselyem. Tavasszal jelenik meg a piacon. Remekül passzol a fehér szárnyasok és bárány húsához. A francia konyha "fines herbes" fűszernövényeinek egyike. Sok más fűszernövényhez hasonlóan frissen felhasználva igazán jellegzetes az íze, nem az ételekbe főzve.
Így néz ki egész pontosan:
(Forrás: Wikipédia)
Rengeteg gasztrobloggert, mesterszakácsot megihletett már, többek között Zöld Múzsát is, a 100 fok egyik bloggerét.
"Tegnap éjjel félálomban összegabalyítottam a turbolyát a sárgarépával...újabb narancs-zöld színkombinációjú étel. Még éppen volt itthon hozzá egy csokor turbolya. Elég szénhidrát dúsra sikeredett ez a hét, így a könnyed krémleves méltón zárta a dolgos napok ebédjeinek sorát. Erősen rákaptam a házilag ízesített olajokra, szinte mindig érlelődik egy "csodaolaj" a hűtőben, amelynél az alap a sok fokhagyma, de ezen felül is adok neki egy-egy kedvenc fűszert. Általában saláta olajként funkcionálnak. Most éppen egy végtelen izgalmas és új próbálkozás pihent (olivaolaj+fokhagyma, reszelt gyömbér és koriander porfűszert tettem bele + pici citromlevet) és várta az újabb bevetést, gondoltam kipróbálom a vízbe főtt zöldséges krémlevesnél, és a turmixolás során csorgatok hozzá keveset."
Répaleves turbolyás mungóbab lepénnyel
Hozzávalók a leveshez:
- 2-3 szál sárgarépa, karikára vágva
- 1 szál fehérrépa, karikára vágva
- fél zsenge zeller gumó, zellerzöld is mehetne bele, de az elszínezi a narancssárga levest (vékony szeletekre vágva)
- 1 szem burgonya (elhagyható) a répaszeletek vastagságának kb. kétszeresére vágva
- bő fél liter zöldség alaplé
- só, bors, kömény ízlés szerint
- friss turbolya
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk és feldaraboljuk. Az egyik répát vékony karikákra vágjuk és ezt egy kicsi lábosba rövid ideig pároljuk enyhén sós és citromos vízbe. A többi zöldséget zsiradék nélkül beletesszük egy másik (nagyobb) edénybe és annyi zöldségalaplében, hogy éppen ellepje ,feltesszük főni. Ízesíthetjük kedvünk szerint, sóval, borssal, köménnyel. Nem kell agyonfőzni, elég, ha a burgonya megpuhuljon, máris mehet az egész a turmixba. És itt jön a csodaolaj esete, amikor belecsurgattam belőle egy fél deciliternyit. Mennyei illatok és a végeredményen abszolút nem lehet érezni, hogy az olaj, mely fázisban került az ételbe, egészségünk szempontjából viszont kétségtelen, ez a variáció (olaj utólagos belecsurgatása) sokkalta egészségesebb. A külön megpárolt sárgarépa karikákkal és apróra vágott friss turbolyával tálaljuk...vagy az alábbi képen látható mungóbab lepénnyel.
Hozzávalók a turbolyás mungóbab lepényhez:
- 10 dkg áztatott mungóbab (12 órát)
- egy marék friss spenót
- 2-3 gerezd fokhagyma
- só, bors, kömény ízlés szerint
- kevés olaj a sütéshez
- 1 csokor turbolya
Elkészítés:
Minden összetevőt tölcséres turmixba teszünk, és szép lassan hozzá adagolunk annyi vizet, hogy palacsinta tésztánál kicsit sűrűbb tésztát kapjunk. (ha nagyon vizes lenne, egy kanál lisztet adhatunk hozzá) Enyhén kiolajozott teflon serpenyőben kisüthető. Mikor a serpenyőbe beöntjük a tésztát, tehetünk rá néhány szál friss zöldet (lásd képen turbolya), hogy ne csak finom, de szép is legyen az étel. Mivel ez egy sós lepény, illik hozzá bármilyen wokban készült fűszeres zöldségétel és nyers saláta, de jelen esetben a répaleves mellé is kitűnő feltét.
Leves és omlett? Akármennyire is furcsának tűnik a párosítás, a szerző, Mindenmentes Nóri szerint remekül működik együtt a két étel. Így lesz a pillanatok alatt elkészíthető csípős, ázsiai ízvilágú levesből tápláló vacsora, ráadásul garantáltan segít feltekerni a belső fűtésünket egy borongós, hűvös novemberi estén. A hozzávalók között nem szerepel szinte semmilyen egzotikus, nehezen beszerezhető alapanyag, így akár egy hétköznap este is elkészíthetjük.