A hűvösebb tavaszi napokon, mint amilyen a mai is, nyugodtan bevethetünk valamilyen "melegítő" és tápláló fogást. Ezúttal India felé vesszük az irányt, és a fűszereknek köszönhetően felcsavarjuk a belső fűtést. A Húsmentes Hétfő jegyében természetesen vegetáriánus fogással készültünk.
A házisajt, a paneer az egyik legfontosabb alapanyag Indiában. Morzsolva zöldséges egytálételek (sabji) összetevője, jól ellensúlyozza a curry-k markáns ízét. Panírozva pakora (bundázott étel) készülhet belőle, az édességekben a friss túrónak megfelelően kell bánni vele, de a tofuhoz hasonlóan is felhasználható.
A paneer házilag is elkészíthető: a forró tejhez citromlevet kell adni, ettől különválik a túró és a savó. Egy liter tejből kb. 10-15 dkg sajt lesz. Jobb, ha friss tehéntejet használunk. Ha ilyet nem tudunk szerezni, a bolti tejek közül a legnagyobb zsírtartalmút válasszuk.
Forrás: Flickr.com- Garrett Ziegler
Csilis paneer
Hozzávalók (4 főre):
1 ½ teáskanál köménymag
400 g paneer (indiai friss lágy sajt)
repceolaj
4 gerezd fokhagyma összezúzva
1 friss zöld csilipaprika vékonyra szelve
1 teáskanál őrölt fekete bors
1 teáskanál só
1 evőkanál paradicsompüré
½ teáskanál cukor
4 újhagyma vékonyra karikázva
citromgerezdek a tálaláshoz
Forrás: Flickr.com - Micahel Verhoef
Elkészítés:
1) A köménymagot mozsárban porrá törjük.
2) A sajtot 2 centiméteres kockákra aprítjuk.
3) Egy nagy serpenyőt vékonyan kiolajozunk és felforrósítunk. A sajtkockákat időröl időre forgatva, addig sütjük, míg minden oldaluk aranybarna lesz, majd átrakjuk őket egy papírtörlővel bélelt tálba.
4) Egy serpenyőbe 2 evőkanál olajat teszünk, hozzáadjuk a fokhagymát, a zöld csilit, a köményt, a feketeborsot meg a sót, és kis lángon, időnként megkeverve kb. 3 percig hevítjük.
5) Hozzáadjuk a paradicsompürét meg a cukrot, összekeverjük, azután némi víz kíséretében beletesszük a sajtkockákat. Fedő alatt főzzük kb. 5 percig.
6) Újhagymakarikákkal ízesítjük, és addig hevítjük, amíg minden víz elpárolog.
7) Frissen, forrón tálaljuk adagonként egy citromgerezd kíséretében.
A recept forrása: Meera Sodha: Made in India c. könyve (FIGTREE BOOKS)