Az esős téli napokon majdnem mindenki napfényről, forróságról és egzotikus ízekről álmodozik. A mai recepttel, amit Zizi kalandjaitól kaptunk, egy kis mexikói hangulatot csempészhetünk a konyhánkba. A szezonalitásról a sütőtök gondoskodik, a fekete babnak köszönhetően hús nélkül is tápláló fogás lesz a végeredmény.
A tölteléket tehetjük tacóba vagy quesadillába, ízlés szerint. A taco hagyományosan egy kukorica- vagy búzalisztből készült tortillába hajtott húsos töltelék, ami babot, guacamolét, csirke- vagy marhahúst tartalmaz. A quesadilla tésztája ezzel szemben mindig búzalisztből készül, és leginkább egy melegszendvicshez hasonlít. A belsejében megolvadt sajt egyesíti a különféle hozzávalókat. Négy részre vágva szokás tálalni.
A fekete bab rengeteg fehérjét tartalmaz, nem véletlenül az egyik alapvető hozzávaló Délkelet-Ázsiában, Kubában, Brazíliában is. B1-, B6-vitamin-, vas- és magnéziumtartalma is kiemelkedő. Ha nem konzervbabot használunk, már előző nap rá kell készülni az elkészítésére. Legalább 12 órára be kell áztatni, mielőtt felhasználjuk. Annyi vízben főzzük puhára, amennyi ellepi.
Sütőtökös fekete babos taco és quesadilla
Hozzávalók:
A tacóhoz:
250-300 g sütőtök, meghámozva, felkockázva
240 g feketebab (1 konzerv), leszűrve, átmosva
1 fej vöröshagyma, felaprítva
2 teáskanál füstölt pirospaprika
só, bors
tortilla lapok
főtt fehér rizs
guacamole
150 ml tejföl + 2 teáskanál csípős csiliszósz, összekeverve
koriander
lime
olívaolaj
A quesadillához (ugyanazok, mint a tacóhoz)
150 g reszelt sajt
A guacamoléhoz:
2 db érett avokádó, héj és a mag eltávolítva
1 kis fej vöröshagyma, felaprítva
1 gerezd fokhagyma, felaprítva
1/2 lime kifacsart leve
só, bors
koriander, felaprítva
Elkészítés:
Töltelék elkészítése:
Két evőkanál olívaolajon megpirítjuk a felaprított vöröshagymát, hozzáadjuk a kockára vágott sütőtököt. Pároljuk 8-10 percig, majd adjuk hozzá a fekete babot. Ízesítsük sóval, borssal, szórjuk meg a füstölt pirospaprikával, keverjünk rajta egyet és tegyük félre.
A tacóhoz teflon serpenyőben pirítsuk meg a tortillalap mindkét oldalát (kicsit hólyagos lesz), tegyük tányérra és kanalazzunk bele főtt rizst, a sütőtökös babos keveréket, a guacamolét, a csilis tejfölt. Szórjuk meg korianderrel, facsarjunk rá egy kevés lime levet és már ehetjük is!
A quesadillához teflon serpenyőben kezdjük el melegíteni alacsony lángon a tortillalap egyik oldalát. Szórjuk meg reszelt sajttal, majd várjuk meg, amíg a sajt elkezd olvadni. Ekkor vékonyan rétegezzünk rá a főtt rizsből, a sütőtökös feketebabos keverékből, majd szórjuk meg újra reszelt sajttal és tegyünk a tetejére még egy tortillalapot.
Az egészre nehezékként tegyünk néhány tányért (hogy minél vékonyabb legyen), és így pirítsuk néhány percig. Vegyük le a tányérokat és egy spatulával fordítsuk meg az egész quesadillát, hogy a felső tortillalap is megpiruljon (közben megint tegyük a tetejére a tányérokat nehezéknek). Ha a másik oldala is megpirult, tegyük tányérra, vágjunk háromszög cikkelyeket belőle és tálaljuk guacamoléval és csilis tejföllel.
A guacamoléhoz az avokádókat törjük össze villával. Adjuk hozzá a felaprított vöröshagymát, fokhagymát, a lime levét és ízesítsük sóval, borssal és felaprított korianderrel. Pirítós kenyérre is kiváló feltét!