Folytatjuk az ehető ajándéknak is bevált chutney-s recepteket. Az előző posztban egy körtés és egy lilahagymás vörösboros chutney-receptet osztottunk meg, most egy sült citromos és egy mangós változat következik.
Nem árt észben tartani, hogy a legtöbb citrusféle héját sajnos kezelik a hosszabb eltarthatóság érdekében. Bár sok helyen lehet olvasni arról, hogy alapos dörzsöléssel és forró vízben való átmosással a viaszréteget el lehet távolítani, inkább próbáljuk elkerülni a kezelt citrushéj fogyasztását! Ilyen célra inkább bio piacokról vagy biztos forrásból szerezzünk be kezeletlen darabokat. Természetesen számolni kell azzal, hogy a kezeletlen citrusok ára jóval magasabb, és romlandóbbak is, ezért gyorsabban fel kell használni őket.
De honnan tudhatjuk, hogy kezelt e a citrusfélék héja? A kezeletlen héja sokkal illatosabb, illetve a kezelt gyümölcs héja vastagabb és sokkal fényesebb a viaszos rétegtől.
Sült citromos chutney (Rakottkert receptje)
Hozzávalók:
3 citrom alaposan, meleg vízzel megmosva (Meyer citromot vegyünk, mert nem mindegyik citrom héja ehető! A Meyer citrom héja vékonyabb, és édesebb az íze.)
fél fej hagyma apróra vágva
60 ml olívaolaj
1 evőkanál méz
só, bors
1 csokor petrezselyem, bazsalikom, vagy menta apróra vágva
(A Meyer citrom héja fényes, sima, élénk sárga és gömbölyűbb, mint a hagyományos citrom. Belül lédús, héja vékony, az íze pedig kevésbé savanyú. Nagyon finom egyszerű limonádéhoz, vagy salátaöntethez is.)
Így néz ki a Meyer-citrom (forrás: Wikimedia Commons)
Elkészítése:
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A felvágott hagymát beáztatjuk hideg vízbe. 2 citrom végeit levágjuk, kb. fél centis karikákra vágjuk, magjait eltávolítjuk. A citromkarikák mindkét oldalát megkenjük olívaolajjal, és sütőpapírra tesszük őket. A sütőben 20-25 percig sütjük a citromkarikákat, amíg kissé megpirul a szélük, de még nem szárad ki. Közben többször forgassuk meg a karikákat, hogy egyenletesen süljenek.
A sütőpapírról késes robotgépbe tesszük őket, vagy ha botmixerrel dolgozunk, egy mély tálba. Hozzáadjuk a hagymát, a megmaradt citrom felének a levét, turmixoljuk. Aztán hozzáadjuk az olajat, sót, borsot és a mézet. Tovább mixeljük, de nem kell teljesen simára. Megkóstoljuk és eldöntjük, hogy még igényel-e sót, citromlevet, vagy mézet. Végül hozzáadjuk a zöldfűszert, ha van.
Így néz ki a Meyer-citrom (forrás: Wikimedia Commons)
Üvegbe töltjük, hűtőben tároljuk.
Pirítóson sajttal isteni, de tehetjük párolt zöldségre, tésztára, ropogósra sütött krumplira is.
Mangó chutney (Selectfood receptje)
Hozzávalók:
3 db érett mangó
3 szem fekete bors
1 kk. édesnemes pirospaprika
3 ek. frissen reszelt gyömbér
2 ek. frissen facsart citromlé
csipet só
1 ek. barna cukor
1 kk. köménymag
1 kk. mustármag
1 kk. koriandermag
1 kk. vöröshagymamag
1 db csilipaprika
1 ek szezámolaj
Elkészítése:
Meghámozzuk és apróra daraboljuk a mangót.
Az olajat felhevítjük egy wokban, megolvasztjuk benne a cukrot, majd rádobjuk a fűszereket, és egy percig kevergetjük. Meglocsoljuk a citromlével, hozzáadjuk a mangót a levével együtt, a gyömbért és a tört csilit is. Felforraljuk, majd közepes lángon összefőzzük néhány perc alatt.
Azonnal tálalható, de néhány napig a hűtőben is eláll, ha nem azonnal fogyasztjuk el.
Kiváló kísérője a halaknak és a fehér húsoknak is.