OLVASTAD MÁR?
 
Ütős páros: rebarbara eperrel
Nem kerül túl gyakran az asztalunkra, nem is édes - mégis érdemes közelebbről is megismerkedni a rebarbarával. Ha önmagában nem is, más ízek kiegészítőjeként izgalmas ételeket készíthetünk belőe. A rebarbara például igen jól illik az eperhez - érdemes kiélvezni...
 
Karácsonyi gasztro ajándékok házilag - a tél legjobb chutney receptjei
Bajban vagy a karácsonyi ajándékok miatt? És nem szeretnéd órákon keresztül a zsúfolt bevásárlóközpontokat járni? Készíts valami finomságot a konyhában! Az ehető ajándéknak számos előnye van, például: 1. megúszod a tömeget 2. nem megy kárba, hisz jóízűen...
 
Chutney szilvából - grúzok kedvence
Chutney. Készülhet zöldségből vagy gyümölcsből, lehet édes vagy csipős, a lényeg fűszerezés itt is. Mostani receptünket a Babramegy bloggere küldte. A tkemali (ტყემალი) szilvából készült savanykás szósz, a grúzoknál olyan népszerű, mint...
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Folytatjuk az ehető ajándéknak is bevált chutney-s recepteket. Az előző posztban egy körtés és egy lilahagymás vörösboros chutney-receptet osztottunk meg, most egy sült citromos és egy mangós változat következik.

Nem árt észben tartani, hogy a legtöbb citrusféle héját sajnos kezelik a hosszabb eltarthatóság érdekében. Bár sok helyen lehet olvasni arról, hogy alapos dörzsöléssel és forró vízben való átmosással a viaszréteget el lehet távolítani, inkább próbáljuk elkerülni a kezelt citrushéj fogyasztását! Ilyen célra inkább bio piacokról vagy biztos forrásból szerezzünk be kezeletlen darabokat. Természetesen számolni kell azzal, hogy a kezeletlen citrusok ára jóval magasabb, és romlandóbbak is, ezért gyorsabban fel kell használni őket.
De honnan tudhatjuk, hogy kezelt e a citrusfélék héja? A kezeletlen héja sokkal illatosabb, illetve a kezelt gyümölcs héja vastagabb és sokkal fényesebb a viaszos rétegtől.

Sült citromos chutney (Rakottkert receptje)

Hozzávalók:
3 citrom alaposan, meleg vízzel megmosva (Meyer citromot vegyünk, mert nem mindegyik citrom héja ehető! A Meyer citrom héja vékonyabb, és édesebb az íze.)
fél fej hagyma apróra vágva
60 ml olívaolaj
1 evőkanál méz
só, bors
1 csokor petrezselyem, bazsalikom, vagy menta apróra vágva

(A Meyer citrom héja fényes, sima, élénk sárga és gömbölyűbb, mint a hagyományos citrom. Belül lédús, héja vékony, az íze pedig kevésbé savanyú. Nagyon finom egyszerű limonádéhoz, vagy salátaöntethez is.)

Így néz ki a Meyer-citrom (forrás: Wikimedia Commons)

Elkészítése:
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A felvágott hagymát beáztatjuk hideg vízbe. 2 citrom végeit levágjuk, kb. fél centis karikákra vágjuk, magjait eltávolítjuk. A citromkarikák mindkét oldalát megkenjük olívaolajjal, és sütőpapírra tesszük őket. A sütőben 20-25 percig sütjük a citromkarikákat, amíg kissé megpirul a szélük, de még nem szárad ki. Közben többször forgassuk meg a karikákat, hogy egyenletesen süljenek.

A sütőpapírról késes robotgépbe tesszük őket, vagy ha botmixerrel dolgozunk, egy mély tálba. Hozzáadjuk a hagymát, a megmaradt citrom felének a levét, turmixoljuk. Aztán hozzáadjuk az olajat, sót, borsot és a mézet. Tovább mixeljük, de nem kell teljesen simára. Megkóstoljuk és eldöntjük, hogy még igényel-e sót, citromlevet, vagy mézet. Végül hozzáadjuk a zöldfűszert, ha van.

Így néz ki a Meyer-citrom (forrás: Wikimedia Commons)
Üvegbe töltjük, hűtőben tároljuk.
Pirítóson sajttal isteni, de tehetjük párolt zöldségre, tésztára, ropogósra sütött krumplira is.

Mangó chutney (Selectfood receptje)

Hozzávalók:
3 db érett mangó
3 szem fekete bors
1 kk. édesnemes pirospaprika
3 ek. frissen reszelt gyömbér
2 ek. frissen facsart citromlé
csipet só
1 ek. barna cukor
1 kk. köménymag
1 kk. mustármag
1 kk. koriandermag
1 kk. vöröshagymamag
1 db csilipaprika
1 ek szezámolaj

Elkészítése:
Meghámozzuk és apróra daraboljuk a mangót.
Az olajat felhevítjük egy wokban, megolvasztjuk benne a cukrot, majd rádobjuk a fűszereket, és egy percig kevergetjük. Meglocsoljuk a citromlével, hozzáadjuk a mangót a levével együtt, a gyömbért és a tört csilit is. Felforraljuk, majd közepes lángon összefőzzük néhány perc alatt.

Azonnal tálalható, de néhány napig a hűtőben is eláll, ha nem azonnal fogyasztjuk el.
Kiváló kísérője a halaknak és a fehér húsoknak is.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog