Szeretjük a céklában, hogy azon túl, hogy egész télen könnyen elérhető, igen változatos módokon lehet elkészíteni. Mindenmentes Nóri Konyhájából egy édeskés-savanykás krém receptjét kaptuk meg. Ez a diós-narancsos céklakrém élénk színével bármikor az asztalunk dísze lehet. Kínálhatjuk mártogatósnak friss zöldségek, vagy sós ropogtatni való falatok mellé is.
Tipp: Ha esetleg marad belőle 1-2 evőkanálnyi, új életre kelthetünk vele egy adag hummuszt: a végeredmény pikáns, halvány rózsaszín céklás hummusz lesz.
Diós-narancsos céklakrém
Hozzávalók:
3 db közepes cékla (30-35dkg)
50 g dió
50 g kesudió
2 ek. balzsamecet
1 nagy gerezd fokhagyma, átpréselve
1 narancs leve
só, bors
méz vagy más édesítőszer ízlés szerint (a cékla édességétől is függ)
Elkészítése:
Megmossuk a céklákat. Alufóliába csomagoljuk, tepsibe tesszük és 200 Celsius fokos sütőben sütjük őket kb. egy óráig, amíg megpuhulnak (villával ellenőrizhetjük). Azért érdemes tepsit használni, mert az alufóliából kifolyhat a cékla leve. Így megkíméljük magunkat a sütő kitakarításától.
Közben egy másik tepsiben megpirítjuk a diót. Amikor kihűlt, egy tésztaszűrőbe teszzük, és kíméletesen rázogatjuk, hogy a héja különváljon. Erre azért van szülség, mert a dió vékony héja keserű ízt adhat az ételnek. (Elég, ha a diók nagy részéről eltávolítjuk a héjat, nem kell a tökéletességre törekedni.)
A kesudiót forró vízbe áztatjuk kb. 30 percig, majd leszűrjük.
Amikor a cékla átsült, hagyjuk kihűlni, majd eltávolítjuk a héját.
Nagyobb kockákra vágva aprítógépbe tesszük a többi hozzávalóval együtt, és krémesre dolgozzuk.
Megkóstoljuk, és igazítunk a fűszerezésen: ha a cékla nem elég édes, kevés méz, ha túl édes lett, kevés balzsamecet segíthet. A narancsot jobban hangsúlyozhatjuk, ha bio, kezeletlen héjú naranccsal dolgozunk és reszelünk a krémbe kb. 1 kk. narancshéjat is.