AJÁNLÓ
 
12:40
2014. 12. 15.
"Azt mondják, a tavasz a megújulás időszaka, ekkor jelennek meg a friss zöldségek és gyümölcsök,...
A bejegyzés folyatódik
 
12:40
2014. 12. 15.
A smoothie népszerűsége töretlen, nem véletlenül. Könnyű elkészíteni, tápláló, és...
A bejegyzés folyatódik
 
12:40
2014. 12. 15.
A legnagyobb melegben sem szabad megfeledkeznünk a vitamin-, és ásványi anyag-pótlásról....
A bejegyzés folyatódik
 
12:40
2014. 12. 15.
"Az eredetileg marhahúsos pogácsával bélelt szendvicsnek rengeteg vegetáriánus variációja...
A bejegyzés folyatódik
 
12:40
2014. 12. 15.
Előtel. Valaki szerint úri passzió, mások szerint elengedhetetlen része a menüsornak. Ha valamikor,...
A bejegyzés folyatódik
Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Szeretjük a céklában, hogy azon túl, hogy egész télen könnyen elérhető, igen változatos módokon lehet elkészíteni. Mindenmentes Nóri Konyhájából egy édeskés-savanykás krém receptjét kaptuk meg. Ez a diós-narancsos céklakrém élénk színével bármikor az asztalunk dísze lehet. Kínálhatjuk mártogatósnak friss zöldségek, vagy sós ropogtatni való falatok mellé is.

Tipp: Ha esetleg marad belőle 1-2 evőkanálnyi, új életre kelthetünk vele egy adag hummuszt: a végeredmény pikáns, halvány rózsaszín céklás hummusz lesz.

Diós-narancsos céklakrém

Hozzávalók:
3 db közepes cékla (30-35dkg)
50 g dió
50 g kesudió
2 ek. balzsamecet
1 nagy gerezd fokhagyma, átpréselve
1 narancs leve
só, bors
méz vagy más édesítőszer ízlés szerint (a cékla édességétől is függ)

Elkészítése:

Megmossuk a céklákat. Alufóliába csomagoljuk, tepsibe tesszük és 200 Celsius fokos sütőben sütjük őket kb. egy óráig, amíg megpuhulnak (villával ellenőrizhetjük). Azért érdemes tepsit használni, mert az alufóliából kifolyhat a cékla leve. Így megkíméljük magunkat a sütő kitakarításától.

Közben egy másik tepsiben megpirítjuk a diót. Amikor kihűlt, egy tésztaszűrőbe teszzük, és kíméletesen rázogatjuk, hogy a héja különváljon. Erre azért van szülség, mert a dió vékony héja keserű ízt adhat az ételnek. (Elég, ha a diók nagy részéről eltávolítjuk a héjat, nem kell a tökéletességre törekedni.)

A kesudiót forró vízbe áztatjuk kb. 30 percig, majd leszűrjük.

Amikor a cékla átsült, hagyjuk kihűlni, majd eltávolítjuk a héját.

Nagyobb kockákra vágva aprítógépbe tesszük a többi hozzávalóval együtt, és krémesre dolgozzuk.

Megkóstoljuk, és igazítunk a fűszerezésen: ha a cékla nem elég édes, kevés méz, ha túl édes lett, kevés balzsamecet segíthet. A narancsot jobban hangsúlyozhatjuk, ha bio, kezeletlen héjú naranccsal dolgozunk és reszelünk a krémbe kb. 1 kk. narancshéjat is.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog