Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Jakitori, az egzotikus csirkenyárs

Bár úgy tűnik, egy kicsit korábban köszönt be az idén a kora ősz, a nyár végi esték még mindig tökéletesek a grillpartikhoz. Folytatjuk grillezős sorozatunkat, és ezúttal a japán grillkonyhákba teszünk egy kis virtuális kiruccanást. Aki szeretne egy kicsit változtatni a megszokott ízeken, mindenképp próbálja ki a csirkenyárs japán verzióját, a jakitorit!

csirke grill nyárs jakitori yakitori recept grillezés japán konyha szójaszósz mirin

kép: flickr.com - calltheambulance

Jakitorinak nevezik a nyárson grillezett ételeket, azokat is, amelyek nem baromfiból készültek. Hagyományosan a közösségi helynek is beillő jakitori éttermekben (jakitori-ja) szolgálják fel őket.

Kemencében sült ételek, csurgatott tészta, kiváló borok és házi szörpök, mindez pedig úgy, hogy közben parádés kilátás nyílik Tihanyra és a Balatonra. Nehezen érthető, hogy mi például, akik folyton az északi parton csavargunk, miért csak most fedeztük fel. A Papok Borozójában jártunk, kicsit a világvégén, mégsem messze Balatonfüredtől.

Balatonszőlős után bukkantunk rá egy eldugott étteremre, ami Papok borozója névre hallgat. Egy tábla hívta fel rá a figyelmünket, a főút mellett. Fogalmunk sem volt, hogy a szőlőtáblák között minek is eredünk a nyomába.

balaton étterem

Amint a millió kanyargós út után (az eligazodást végig korrektül kitett táblák segítik) megpillantottuk a borozót, sejtettük, hogy megérte hallgatni a megérzéseinkre. Elképesztő panoráma tárult ugyanis elénk, egy természetvédelmi terület kellős közepén, és maga a hely is nagyon hangulatosnak tűnt. Kiválasztottuk a három fedett terasz közül az egyiket, a gyerekek közben elindultak a borozó melletti játszótérre, ami egyben állatsimogató is. Nem is igen lehetett őket látni addig, amíg meg nem érkezett a vacsora.

balaton étterem

A személyzetet kérdezgetve hamar kiderült, hogy a nagy slágert a kemencében sült ételek jelentik, valamint a csurgatott tészta, ami eredetileg egy tiroli édesség. Az étlapon ugyan elsősorban hagyományos magyaros ételek szerepeltek, de azért nem maradt hoppon a társaság vegetáriánus ételeket kedvelő tagja sem, aki élete gasztronómiai élményének tartja az ott elfogyasztott gorgonzolás csalános nokedlit.

Volt, aki a füstölt pisztrángra szavazott, mások ketten osztoztak egy hatalmas adag kemencében sült oldalason. Nem győztünk dicsérni mindent. Ha kritikát lehet megfogalmazni, a gyerekekkel kicsit bajban voltunk, mivel a gyerek-menük között felsorolt mézes-mustáros csirke, illetve a grillezett tarja, vagy a sajtos-tejfölös galuska közül egyikkel sem lettünk népszerűek közöttük, ami talán érthető. Mentségére szóljon a helynek, azonnal készítettek három adag grillezett csirkemellet, amit tepsis burgonyával egy perc alatt tüntetett el a három kiskamasz lányunk. A negyedik gyerek pedig boldog volt a bablevesével, és a csurgatott tésztájával.

balaton étterem

Utóbbiról muszáj még egy szót ejteni. Mi azt hittük, hogy egy sűrű palacsinta-tésztáról van szó, de óvatos kérdéseinkre kiderült, hogy tévedünk. A tészta felvert tojáshabbal készül, és – a látszattal ellentétben – sem élesztő, sem sütőpor nincs benne. A masszát forró, bő olajba kell egy tölcséren keresztül csurgatni, így lesz a végére csiga alakú a sütemény. Csokoládéval, karamell öntettel vagy házi baracklekvárral lehet kérni, mindegyiket teszteltük. Túlnyomó többségünk a baracklekvárra esküdött.

A borokat, szörpöket is végigkóstoltuk. Azok, akiknek az olasz rizling túl száraz volt, a szürkebarát illetve a muskotály lett a befutó. A gyerekeknek a házi málnaszörpöt nem győztük rendelni.

Eredetileg azt terveztük, hogy haza felé bekapunk valamit, ebből egy háromórás ottlét lett a Papok borozójában. Volt időnk tehát megkérdezni azt is, hogy miért pont az lett a neve, ami. Nos, a névadásnak semmi köze nincs papokhoz, a borozó a tulajdonos testvérpár családnevéről kapta a nevét. Szintén a személyzettől tudtuk meg, hogy a fűszerek a kertben teremnek, ahogy házi készítésű a kecskesajt is, a szörp is, valamint helyben füstölik a pisztrángot. Annak ellenére, hogy nincs agyonhirdetve a hely, hétvégenként érdemes asztalt foglalni. És amennyiben kemencében sült ételt rendelnénk (oldalas, csülök és libasültek közül választhatunk), ezt is jelezni kell előre.

balaton étterem

Szokás a Balatonra azt mondani, hogy a minőségi ételek-italok közül minden nagyon drága. Mi itt egyáltalán nem éreztük úgy, hogy elszálltak az árak. Ha valaki nem éhes, egy kis adag bablevessel és egy fél adag csurgatott tésztával bőven jól lakhat, mindez nem került többe 1.200 forintnál. Én kifejezetten éhesen estem be, de a cigánypecsenyémért mindössze 2.200 forintot fizettem, ehhez képest a hús egyharmadát át kellett passzolnom a férjemnek.

A Papok borozója október közepéig minden nap nyitva van, nem maradunk le tehát semmiről, ha augusztus 20-ig nem jutunk el oda.

Van még néhány hét a nyárból a grillezéshez, nem beszélve a szeptemberről, ami szintén tartogathat jó néhány napos hétvégét. A grillen sütött finomságok, bográcsban főtt ételek mellé gyakran fogyasztanánk bort, de pontosan melyiket is válasszuk az egyes húsokhoz, a zöldségekhez, desszertekhez?

grillezés borok

Veres Zsuzsa borászt, a balatonfelvidéki Tagyon-birtok háziasszonyát kérdeztük az alapelvekről, illetve a saját és a vendégei kedvenc borairól az egyes ételek mellé.

Tévhit, hogy csak a legkönnyebb fehér borok passzolnak a szárnyas húsok mellé - mondja. - A belőlük készült grillezett ételek füstös jelleg miatt ugyanis egy hordós érlelésű Chardonnay vagy akár egy eredeti francia Pinot Noir sokkal jobb döntést jelent. Utóbbiból azért a francia a jó választás, mert a hazaiak nagyon gyümölcsösek.”  

Veres Zsuzsa szerint a tarja legjobb kísérője a kékszőlőből készült Siller, ami tökéletes a fűszeres zöldségek, illetve a lecsó mellé is. Ez ugyanis hasonló vörösborhoz, ugyanakkor sokkal lágyabb az íze.

grillezés borok

Amennyiben hamburgert sütünk, inkább fröccsözzünk, ajánlja a birtok háziasszonya, a masszív zsömlék mellé egy könnyű, friss, reduktív bor passzol, például egy Nivegy-völgyi Rizling Silvani.

A többi hússal kapcsolatban érvényesül az alapelv, mely szerint minél vörösebb egy hús, annál testesebb bort kíván. Marhapörkölt mellé például bikavért fogyasszunk, ami természetesen magába a pörköltbe is kiváló.”

És mi a helyzet a desszertekkel? Amikor gyümölcs a lezárás, például a grillezett őszibarack? „Ehhez a gyümölcshöz a könnyű és friss Rizling Silvani is remekül passzol, nemcsak a híres Irsai Olivér” – mondja Zsuzsa.

Ha a kánikulában semmi másra nem tudtok gondolni, csak a fagyira és a dinnyére, de már nagyon unjátok a megszokott ízeket, akkor következzen három egészséges és nagyon finom recept!

Feketeszezám kókusz fagylalt kandírozott gyömbérrel (vegán)

fagylalt fagyi desszert nyár vegán granita görögdinnye szezámmag avokádó banán gyömbér maki stevenson recept

Hozzávalók a fagylalthoz:

100 ml kókusztej
kb. 1/2 csésze kókuszkrém
1/2 csésze világos barnacukor
1/4 csésze pirított fekete szezámmag
csipet só

Házilag füstölt halak, saját kezűleg bontott mangalica, frissen (na jó, aznap hajnalban) sült kenyerek... sorozatunk első részében összegyűjtöttünk néhány olyan termelőt, akiket jó szívvel ajánlunk, ha az északi parton jársz. És ha fontos, kitől és mit vásárolsz, amíg nyaralsz.

Búzalelke Pékesség

Kovács Bea a Liliomkert Piacon árulja aznap hajnalban sütött kenyereit, "pocakjait" (ciabatta) és más finomságait. Még sötét van, amikor felkel, mégis mindig mosolyog. Pékműhelye a Szent György-hegy lábánál, Kisapátiban található.

balaton piac liliomkert termelő termelői piac búzalelke kánya zoli malackrumpli dabosi kecskefarm susanne daucher papa aron gusztos sándor

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog