Van még néhány hét a nyárból a grillezéshez, nem beszélve a szeptemberről, ami szintén tartogathat jó néhány napos hétvégét. A grillen sütött finomságok, bográcsban főtt ételek mellé gyakran fogyasztanánk bort, de pontosan melyiket is válasszuk az egyes húsokhoz, a zöldségekhez, desszertekhez?
Veres Zsuzsa borászt, a balatonfelvidéki Tagyon-birtok háziasszonyát kérdeztük az alapelvekről, illetve a saját és a vendégei kedvenc borairól az egyes ételek mellé.
„Tévhit, hogy csak a legkönnyebb fehér borok passzolnak a szárnyas húsok mellé - mondja. - A belőlük készült grillezett ételek füstös jelleg miatt ugyanis egy hordós érlelésű Chardonnay vagy akár egy eredeti francia Pinot Noir sokkal jobb döntést jelent. Utóbbiból azért a francia a jó választás, mert a hazaiak nagyon gyümölcsösek.”
Veres Zsuzsa szerint a tarja legjobb kísérője a kékszőlőből készült Siller, ami tökéletes a fűszeres zöldségek, illetve a lecsó mellé is. Ez ugyanis hasonló vörösborhoz, ugyanakkor sokkal lágyabb az íze.
Amennyiben hamburgert sütünk, inkább fröccsözzünk, ajánlja a birtok háziasszonya, a masszív zsömlék mellé egy könnyű, friss, reduktív bor passzol, például egy Nivegy-völgyi Rizling Silvani.
„A többi hússal kapcsolatban érvényesül az alapelv, mely szerint minél vörösebb egy hús, annál testesebb bort kíván. Marhapörkölt mellé például bikavért fogyasszunk, ami természetesen magába a pörköltbe is kiváló.”
És mi a helyzet a desszertekkel? Amikor gyümölcs a lezárás, például a grillezett őszibarack? „Ehhez a gyümölcshöz a könnyű és friss Rizling Silvani is remekül passzol, nemcsak a híres Irsai Olivér” – mondja Zsuzsa.