Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Legyünk őszinték, ezt az édességet nem 10 perc elkészíteni, különösen mivel a hozzávalók egy részével előkészületeink is akadnak. De van az úgy, hogy az embernek kedve van nekiállni egy-egy különlegesebb fogásnak, desszertnek. Zöld Múzsa feketeerdő kosárkája miatt érdemes, a meggynek ráadásul javában szezonja van, úgyhogy hajrá! 

meggy sütemény vegán feketeerdő zöld múzsa

Hozzávalók a kosárka külső kérgéhez (16 kosárka):

- 25 dkg dió vagy mandula (áztatva és szárítva, majd ledarálva) 

- 2 ek. kókuszreszelék

- 2 ek. darált lenmag

- 2 ek. kakaó (lehet a felét karob porral pótolni)

- 1 csipet só

- 1,5 tk. bourbon vanília

- 2 ek. méz (vagy szabadon más édesítési alternatíva)

- 10-12 szem áztatott datolya

a meggyes töltelékhez:

- 50 dkg magozott meggy (ledarálva és lecsöpögtetve)

- 50 g minőségi 70 százalékos étcsokoládé

- méz ízlés szerint

- 1 csipet só

- 1 tk. bourbon vanília

- 2 tk. agar-agar zselésítő

a csokis krémhez a tetejére:

- 200 ml kókuszkrém 

- 100 g minőségi (70 százalékos) étcsokoládé

- 2 ek, kókuszolaj

- méz ízlés szerint 

- 1/2 tk. kardamon

- 1/2 tk. fahéj

Elkészítés:

A kéreg szilárd alkotórészeit egy tálban összekeverjük. A beáztatott datolyát a mézzel simára turmixoljuk, és ha nem túl sietős, akkor pár órára a hűtőbe tesszük megdermedni. Ha így járunk el, akkor kevésbé lesz ragacsos a nyers tésztánk és könnyebben formázzuk belőle a kosárkákat. A megdermedt masszát hozzáadjuk a szilárd összetevőkhöz, és egy gyurmaszerű tésztát kapunk. Ezt 16 egyenlő golyóra osztjuk, majd folpackkal kibélelt kosárka formákba nyomkodjuk. (Abszolút meditatív/türelem munka). 

A lecsepegtetett meggyből gyakorlatilag egy öt perces lekvárt főzünk a fűszerekkel és a csokival. A mézet csak azután adjuk hozzá, ha már kihűlt. A kosárkákat ezzel a csokis-meggyes masszával púpozzuk tele. 

Minden fázis után érdemes a kosárkákat egy órára a hűtőbe tenni. Ezt a süteményt jó egy nappal a vendégek érkezése előtt elindítani. 

A legutolsó művelet, a  kókuszkrémet meglangyosítani és benne a csokit megolvasztani. Hozzá keverjük a fűszereket, a kókuszolajat,  az édesítést, majd langyos állapotában a kosárkák tetejét bevonjuk vele. Ezután mehetnek vissza a hűtőbe, és ott addig várakozhatnak, míg a vendégek meg nem érkeznek. Egy biztos, garantált siker lesz azoknál, akik szeretik a csokisat.

Jéghideg szilvaleves mézes joghurttal

Homebisztro gasztrobloggerünk szerint ennek a levesnek az ötlete nem teljesen újszerű, hiszen a szilvához adja magát a fahéj és a receptben felsorolt fűszerek, szerintünk azonban téved. Igenis van abban valami különleges, hogy a levesbe némi alkoholt borít, és abban is, hogy a plusz ízesítést a mézes joghurt jelenti.

A szilva szezonja júliustól kezdődik, tehát már bőven találkozhatunk vele a piacon. Ha szeretnénk egy olyan különleges receptet a kánikulára, ami akár desszertnek is kíváló, akkor feltétlenül készítsük a héten el. 

szilva gyümölcsleves kánikula nyár

Joghurtos szilvaleves mézes joghurttal

Hozzávalók a leveshez:

- 1kg szilva

- 150ml bor*

- 50ml víz

- 2 evőkanál barnacukor**

- 1 evőkanál fehércukor**

- 1 csillagánizs

- 1 kiskanál fahéj

- 1 kiskanál friss gyömbér (reszelve)

- 1 csipet só, és 2-3 „tekerés” bors

Hozzávalók a joghurthoz:

- 150g natúr joghurt

- 2 evőkanál méz

- ízlés szerint egy csipet fahéjat vagy kardamomot is adhatunk hozzá.

szilva gyümölcsleves kánikula nyár

Elkészítés:

A szilvát megmossuk, kimagozzuk, félbevágjuk, az ánizzsal és az egyéb fűszerekkel az edénybe tesszük, hozzáöntjük a vizet és a bort, majd kb. 10-15 percet főzzük. A csillagánizst kihalásszuk, majd botmixerrel pépesítjük a levest. Ha túl sűrű, teszünk hozzá még egy kis vizet. A végén, ízlés szerint édesítjük mézzel vagy cukorral.

A mézes joghurthoz elkeverjük a hozzávalókat. A levest lehűtjük, a tálaláskor tesszük hozzá a mézes joghurtunkat. 

Tálalási ötletek:

Mézes joghurt helyett használhatunk natúr joghurtot esetleg egy kis tejszínhabot, vagy joghurttal kevert tejszínhabot. 

Megjegyzések:

  • A BOR: Nem kell a híres helyi vagy külföldi borászok csúcsborait használni, de arra mindenképp figyeljünk, hogy olyan bort adjunk a leveshez, amit magunk is szívesen meginnánk. Főzés közben ugyan veszít a bor az ízéből és alkohol-tartalmából, de éppen a bor „aromája” fog az ételben maradni. Elsősorban vörösbor passzol hozzá, abból is a lágyabb, fiatalabb, gyümölcsösebb, mediterrán borok (például a kékfrankos, merlot, illetve a spanyol borok). Fehér borral nem próbáltam. Ha próbálnám, akkor egy kevésbé savas, illatosabb, gyümölcsösebb bort választanék hozzá (mint amilyen az Irsai Olivér). Ami ugyan nem bor, de szerintem 
  • A cukor mennyisége az ízlésünkön kívül függ a szilva édességétől is. Rakjunk kevesebbet a leveshez, és kóstolás után szükség esetén még egy kicsit. A levesnek egyébként nem kell édesnek lennie, épp csak annyira, hogy minden ízt szépen kihozzon, és ellágyítson a cukor.

 

A grillezés a világ egyik legklasszabb nyári programja, főként, ha az ember veszi a bátorságot, és szakít az előre legyártott, hagyományos fűszersókkal. Maki Séf alábbi receptje azoknak szól, akik unják már a régi ízeket, szeretik a fehérbort, és szívesen bíbelődnek legalább néhány percet a páccal sütés előtt.

grillezés csirke saláta nyár  rukkola

Hozzávalók:

- 4  csirkemellfilé félbe vágva

- 4 evőkanál olíva olaj 

- 2 fej fokhagyma pürésítve

- 1 friss kakukkfűág

- 1 citrom leve

- 3 evőkanál száraz fehérbor

- só és bors

Elkészítés:

Keverd össze az olajat, a fokhagymát, a kakukkfüvet, a citromlevet és a bort egy lapos tepsiben. Tegyél minden csirkemellszeletet 2 fólia közé. Egy klopfolóval klopfold a hússzeleteket nagyon vékonyra. Helyezd a szeleteket a tepsibe és vond be a őket a szósszal. Halmozd a szeleteket egymás tetejére, csomagold őket fóliába, és tedd a hűtőbe legalább fél órára. Ezután süsd meg a hússzeleteket forró grillen nagyjából egy perc alatt, míg mindkét oldaluk átsül. Tálald a következő salátával.

grillezés csirke saláta nyár  rukkola

Rukkola saláta kapribogyóval 

Hozzávalók:

- 1 csésze friss rukkola

- 1/2 fej vöröshagyma, vékonyra szeletelve

- 1 evőkanál kapribogyó, feldarabolva

- 1 evőkanál puha mazsola, feldarabolva

- egy kisebb citrom felének a leve

- olívaolaj

- só és bors

Elkészítés:

Öntsd a citromlevet és a sót a hagymára, majd keverd össze őket. Hagyd állni nagyjából 10 percig. Keverd a hagymához a többi hozzávalót, hogy dresszinget kapj, majd mixeld össze az egészet a rukkolával. 

Zizi kalandjai szerzője szerint a pirított rizs végtelen lehetőséget jelent egyetlen ételben. Ismerkedjünk meg mi is a pirított rizs fogalmával közelebbről! Nyáron amúgy sem igen kívánjuk a nehéz ételeket. A kínaiak világszerte népszerű étele főtt rizsből áll (ők gőzölt rizsnek hívják), amit összepirítanak zöldségekkel, (+ tojással, esetleg hússal) egy wok edényben.

Néhány hete az egyik kedvenc ételünk – írja a Zizi kalandjai bloggere.– Hetente egyszer legalább megcsinálom. Bármilyen zöldséggel kiváló, ami éppen szezonális. Én most zöldspárgát és sárgarépát használtam. De mehet bele brokkoli, padlizsán, karfiol, sütőtök, a fehérje növelésére pedig még tofu is. Az i-re a pontot az ízesítés teszi fel, én tamarit (gluténmentes szójaszószt), pirított szezámolajat és frissen facsart citromlevet használtam. Mennyei! Próbáljátok ki!

Pirított rizs spárgával és répával

Hozzávalók 2-3 főre:

– 1 csomag (500 g) zöldspárga, fás részek letörve és maga a friss rész kisebb darabokra vágva
– 3 db közepes répa, meghámozva, vékony karikákra felszeletelve
– 1 fej lilahagyma vagy vöröshagyma, megpucolva, felaprítva
– 2-3 gerezd fokhagyma, megpucolva, felaprítva
– 2 cm-es gyömbér darab, meghámozva, lereszelve
– 4 evőkanál tamari (gluténmentes szójaszósz)
– 2 evőkanál pirított szezámolaj
– 1-2 evőkanál kókuszzsír
– 1/2 citrom frissen facsart leve
– 1 bögre barnarizs
– tálaláshoz: 1-2 újhagyma, a zöld része felaprítva

pirított rizs zöldségek Zizi kalandjai

Elkészítés:

Egy lábosban,közepes láng felett főzzük meg a barnarizst kettő és félszeres sós vízben. Tegyük félre.

Egy wokot/serpenyőt hevítsünk fel magas láng felett, adjuk hozzá a kókuszzsírt, a lilahagymát, és pirítsuk két percig. Dobjuk hozzá a fokhagymát, a gyömbért, pirítsuk tovább két percig, majd jöhet bele a sárgarépa. Öt perc pirítás és jöhet a spárga is. Főzzük addig, amíg a zöldségek félig puhára főnek, de még roppanósak maradnak. Ekkor adjuk hozzá a főtt barnarizst, pirítsuk két-három percig együtt is őket, majd keverjük hozzá a tamarit, a szezámolajat és a citromlevet.

Tálaljuk azonnal citromgerezddel és az aprított újhagyma zöldjével.

 

 

Dübörög a grillszezon. A legtöbben a húsokat sütnek, na jó, esetleg némi zöldséget. Pedig a gyümölcsökkel is érdemes kísérletezni! Maki Chef szerint Az őszibarackból például különleges desszert lehet a grillen, ráadásul néhány perc alatt elkészíthető.

Grillezett őszibarack mascarponeval és dióval

Hozzávalók:

  • 4 nagyobb, nem túl puha őszibarack, meghámozva, félbevágva (a héja maradhat is)
  • 4 ek. mascarpone
  • 4 kk. méz
  • egy kis marék pirított dió, apróra vágva

grillezés őszibarack mascarpone nyári desszert

(Forrás: Flickr)

Elkészítés:

Először a diót pirítjuk meg a konyhai tűzhelyen. Ehhez apróra vágjuk a diót, beletesszük egy serpenyőbe, és közepes lángon, gyakori kevergetés mellett pár perc alatt illatosra pirítjuk.

A barackokat mindkét oldalukon megsütjük a grillrácson. Vigyázzunk, mert hamar elkészül ez is!

A sült barackok belsejébe egy-egy kanál mascarponet teszünk. A tetejükre csurgatunk egy kis mézet, a legvégén pedig rászórjuk a pirított diónkat. Vanília fagyi mellé tálalva, de akár önmagában is nagyon különleges nyári desszert lesz belőle.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog