Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Variációk a biscottira

Az Olaszországból származó biscotti sokak kedvence, nem véletlenül. A kekszekhez közel álló, házi teasütemény remek párosítás az édes borokkal, nemcsak a kávéhoz, teához passzol, ahogy mi gondolnánk. Egyszerű elkészíteni, még könnyebb variálni az ízeket benne, ráadásul sokáig eltartható. Ötletek kezdőknek.

keksz teasütemény biscotti füge(Forrás: Flickr.com) 

Fügés biscotti 

Hozzávalók:

- 2,5 csésze bio finomliszt

- 1 csésze rapadura (finomítatlan nádcukor)

- fél csésze (sótlan) teavaj

- 1 evőkanál sütőpor

- 1 csésze aszalt füge, durvára vágva

- 3 nagyobb házi tojás

- 1 citrom reszelt héja

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Keverd össze a tojást, a rapadurát és a citromhéjat. Add hozzá a lisztet, és kezdd el gyúrni a tésztát. Ezután add hozzá a vajat is, és így gyúrd tovább. Keverd a fügét is a tésztához. Formálj nagyobb hasábokat belőle és tedd a sütőbe 5-10 percig. Hagyd kihűlni, majd szeleteld fel a tésztát ujjnyi vastag csíkokra, és tedd vissza még 5 percre a sütőbe.

Változatok: füge helyett használhatsz durvára vágott mandulát, vagy aszalt vörösáfonyát, vagy akár a kettőt együtt is.

Elgondolkodtató cikket közölt nemrég az Economist, amely szerint évente az élelmiszerek harmada - igen, a harmada - megy a szemétbe, a pazarlás pedig a környezetszennyezéshez is jelentősen hozzájárul. Számok következnek, amelyek sokkolóak lehetnek.

A kárba veszett élelmiszerek mennyisége évente a cikk szerint 1,3 milliárd tonnát tesz ki. Az étel mellett az előállításukra fordított idő, energia és a szállításuk költsége is kárba veszik - ez 750 milliárd dollár.

pazarlás élelmiszer környezetvédelem

Forrás: Flickr.com - EarthFix

A pazarlás természetesen nemcsak a pénztárcánkra van rossz hatással. Hozzájárul a környezetszennyezéshez is: az élelmiszer előállításához szükséges energia - a traktorok üzemanyaga, a műtrágya-gyártás költségei, stb. mind növelik az üvegházhatást. Rengeteg üvegházhatású gáz (ami elnyeli és kisugározza az infravörös hullámhosszú fényt, ami az üvegházhatáshoz vezet, pl. szén-dioxid, a metán, a dinitrogén-oxid és az ózon) kerül a légkörbe - feleslegesen.

Vegetáriánus tortilla mexikói módra

Más néven az enchilada, ami egy hagyományos mexikói étel elnevezése. Ez a gyakorlatban töltött tortilla tekercset jelent, amit általában chili szósszal öntenek le. A tölteléket hol marhahúsból, hol csirkéből, hol pedig különböző zöldségekből variálják. Maki Chef ajánlata most az enchilada egyik vegetáriánus verziója. Ettől még az ízvilág persze javában Mexikót idézi!

mexikó tortilla vegetáriánus bab

Enchilada spenóttal, feketebabbal és kölessel

Hozzávalók a sült paprika szószhoz:

- 3-4 db piros kaliforniai paprika

- 1/2 fej vöröshagyma kockákra vágva

- 1/2 doboz paradicsomkonzerv

- 1 kiskanál őrölt kömény

- 1/2 kiskanál koriander

- 1 kiskanál fokhagymapor, vagy egy nagyobb gerezd fokhagyma

- 1/4 kiskanál chilipor

- só és bors

 

Hozzávalók az enchiladához:

- 8 búza- vagy kukoricatortilla

- 2 csésze főtt fekete bab

- 2 csésze főtt köles

- 1 csésze reszelt kemény sajt (parmezán vagy romano)

- egy kevés felszeletelt jalapeno paprika (ízlés szerint)

- 2 csésze aprított spenót (vagy bébispenót egészben)

- só és bors

- olaj a tepsi kikenéséhez

 

Elkészítés:

Helyezzük a paprikákat a tűzhely gázrózsája köré egymásnak támasztva, és süssük őket addig, amíg a héjuk megfeketedik. Tegyük őket egy tálba, és fedjük be szorosan fóliával, hogy a gőzben a paprika héja jól megpuhuljon. Ezután óvatosan húzzuk le a paprika héját (használjunk hozzá kesztyűt). Helyezzük a szósz összes hozzávalóját a robotgépbe, és dolgozzuk simává (paradicsommártás állagúvá). Javítsunk az ízén, ha szükséges.

Kevés olajjal kenjünk ki egy magas falú tepsit. Merjünk egy kevés sültpaprika szószt az aljára, és oszlassuk el egyenletesen. Serpenyőben egyesével melegítsük át a tortillalapokat, és még forrón töltsük meg mindegyiket a fekete babbal, a kölessel, a spenóttal és egy kevés reszelt sajttal. Tekerjük fel őket, és helyezzük egymás mellé a tepsibe.

Öntsük a maradék szószt a tetejükre, hogy egyenletesen befedje őket. Tegyünk rájuk jalapenoszeleteket, majd szórjuk meg az egészet reszelt sajttal. Tegyük előmelegített sütőbe 180 fokra. Süssük, amíg a sajt megolvad és enyhén megpirul.

 

 

Ha csak egy doboz paradicsomkonzerv és egy csomag tészta van otthon, akkor is kiváló ebédet lehet készíteni, megfelelő fűszerezéssel persze. Alig van olyan család ugyanis, ahol a paradicsomos tészta nem óriási sláger. Különösen a gyerekeknél. Bár majd' mindenkinek van saját receptje hozzá, azért mutatunk egy verziót a tökéletes ízharmóniára. 

paradicsom tészta gyerekek

Hozzávalók (4-6 személyre):
 
- 1 db vöröshagyma, apróra kockázva
- 2-3 fej fokhagyma, felaprítva
- 2 szál sárgarépa, lereszelve
- 2 doboz konzerv paradicsom, kézzel összetörve
- 1-2 kakukkfű ágacska
- 1 babérlevél
- olívaolaj
- só és bors

Elkészítés: 

Forrósítsd fel az olajat és dinszteld meg benne a hagymát. Ezután add hozzá a répát, nem sokkal később a fokhagymát is. Kerüljön bele a paradicsom, egyszerre a zöldfűszerekkel. Főzd kis lángon, egész addig, amíg a szósz be nem sűrűsödik. Fűszerezd tovább, ha szükséges. A végén mehet rá reszelt sajt, például parmezán forgácsok, de ha nincs, akkor is tökéletes egytál étel lesz belőle!

Nem gondoltuk volna, hogy már ilyenkor melegítő levest készítünk, de az időjárás miatt nagyon jól fog esni egy kis csilis-paradicsomos, pikáns étel. Akkor irány Mexikó, ha már itt egyelőre le kell mondanunk a melegről!

A mexikói, texasi, rövidített nevén tex-mex konyha egyik kedvelt fogása ez a tartalmas leves, dúsan megpakolva fűszerekkel, hússal - ami lehet bármilyen maradék sült is -, sajttal, avokádóval és a sűrítőként és levesbetétként is használt tortillával. Nagyon finom, gazdag ízű leves, származási helyét nem meghazudtoló módon természetesen csípős is.

Egy csirkés és egy vega leve receptjét is megtaláljátok a posztban.

Tortilla leves 1. - fetával

tortilla leves mexikói étel melegítő étel feta cheddar paradicsom recept csili csirke

Forrás: flickr.com - Meal Makeover Mums

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog