AJÁNLÓ
 
14:28
2016. 09. 02.
Egyre többen hívják fel a figyelmet arra, hogy a "nyugati világ" milyen döbbenetes mértékben...
A bejegyzés folyatódik
 
14:28
2016. 09. 02.
Malac és lencse: a szilveszteri vacsora főszereplői, amelyke biztosítják a szerencsét a következő...
A bejegyzés folyatódik
 
14:28
2016. 09. 02.
Egy igazi téli fogás következik, ami újévi szerencsét hozó ételnek is beillik. És ami...
A bejegyzés folyatódik
 
14:28
2016. 09. 02.
Egy nagyon egyszerű halétel receptje következik, amit kezdők is nyugodtan elkészíthetnek. A...
A bejegyzés folyatódik
 
14:28
2016. 09. 02.
Korábbi posztunkban természetes ajakbalzsamot ajánlottunk arra az esetre, ha meguntad a karácsonyi...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Elgondolkodtató cikket közölt nemrég az Economist, amely szerint évente az élelmiszerek harmada – igen, a harmada – megy a szemétbe, a pazarlás pedig a környezetszennyezéshez is jelentősen hozzájárul. Számok következnek, amelyek sokkolóak lehetnek.

A kárba veszett élelmiszerek mennyisége évente a cikk szerint 1,3 milliárd tonnát tesz ki. Az étel mellett az előállításukra fordított idő, energia és a szállításuk költsége is kárba veszik – ez 750 milliárd dollár.

pazarlás élelmiszer környezetvédelem

Forrás: Flickr.com - EarthFix

A pazarlás természetesen nemcsak a pénztárcánkra van rossz hatással. Hozzájárul a környezetszennyezéshez is: az élelmiszer előállításához szükséges energia – a traktorok üzemanyaga, a műtrágya-gyártás költségei, stb. mind növelik az üvegházhatást. Rengeteg üvegházhatású gáz (ami elnyeli és kisugározza az infravörös hullámhosszú fényt, ami az üvegházhatáshoz vezet, pl. szén-dioxid, a metán, a dinitrogén-oxid és az ózon) kerül a légkörbe – feleslegesen.

 

A vízfelhasználás ugyancsak döbbenetes mértékű: a Volga folyó éves vízhozamának megfelelő mennyiségű vizet pazarolunk el olyan élelmiszerek előállítására, amelyeket végül nem fogyasztunk el.

Ha húsételt dobunk ki, még rosszabb a helyzet: a hús az emberiség kalóriabevitelének egyhatodát adja, de az összes termőföld és víz egyhamrada megy rá az előállítására. Egy kg gabona megtermeléséhez 1500 liter víz kell, egy kg marhahúshoz 10-szer ennyire van szükség.

Címkék és rossz utak

Európa háztartásaiban a „best before” (minőségét megőrzi) címkék is felelősek a pazarlásért, amelyek azt sugallják, hogy eddig a dátumig  ízlik a legjobban az étel. A szóhasználat  állítólag 15 százalékkal emelte a pazarlás mértékét. Ehelyett a "use by" (fogyasztható) felirat a szerencsésebb, amely után az élelmiszer már tényleg nem fogyasztható.

Máshol, pl. Indiában az úthálózat állapota is a pazarlás oka. az áru 40 százaléka ne ér a piacra fogyasztható állapotban.

Az első lépések

Olaszországban egy új jogszabálynak köszönhetően a szupermarketek könnyebben ajánlhatják fel a termékeket. 2016 elején fogadták el azt a törvényt Franciaországban, amely arra kötelezi a nagyobb szupermarketeket, hogy a megmaradt élelmiszereket jótékonysági szervezeteknek és élelmiszerbankoknak ajánlják fel. Azok az élelmiszerek, amelyek már nem alkalmasak emberi fogyasztásra, állati takarmány alapanyagai lehetnek. A jogszabály sajnos csak a nagyobb (400 négyzetméteres és ennél nagyobb) szupermarketekre vonatkozik.

Szintén fontos lépés, hogy Koppenhágában megnyílt a világ első olyan üzlete, ahol a felesleges élelmiszereket árulják. A Wefood termékei átlagosan 30-50 százalékkal olcsóbbak, mint a szupermarketek polcain. 

Egyre több olyan alkalmazás van, amelyek a még le nem járt, de hamarosan kidobásra kerülő élelmiszerek akciós beszerzésében segít.

Korábban pedig mi is adtunk tippeket azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehet otthon csökkenteni, sőt, nullára redukálni az élelmiszerek pazarlását. A pazarlás csökkentése nemcsak az élelmiszeripar feladata, otthon is sokat tehetünk azért, hogy kevesebb étel mnejen kárba.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog