Közeledik a karácsony, sokan már tervezgetik az ünnepi menüt. Homebisztro gasztrobloggerünk egy olyan kuglófot ajánl, melynek elkészítése nem több 25 percnél. Ha van kedvünk, ünnepek előtt kipróbálhatjuk a receptet, bár, ha pontról pontra követjük az utasításokat, biztosan nem fogunk mellé akkor sem, ha karácsonykor készítjük el először.
Hozzávalók:
- 230g puha teavaj
- 250g barna cukor
- 20g fehér cukor
- 6 tojás (M-es méret)
- 1 narancs reszelt héja
- 420g sima búzaliszt (átszitálva)
- 1 evőkanál + 1 tk (20ml) speculoos fűszerkeverék (hasonló a mézeskalács fűszerkeverékhez, készen is kapható, lásd megjegyzések)
- fél tk.fahéj
- 50g mandula kissé megtörve (elhagyható)
- 50g aszalt meggy (elhagyható)
- 1 rúd vanília
- ¼ kiskanál sütőpor
- ¼ kiskanál szódabikarbóna
- 250g (250ml) natúr joghurt
A bodza nem csak limonádéba, hanem joghurtos palacsintatésztába is kerülhet. Finom bodzaaromás palacsinták készülhetnek így - ráadásul pillanatok alatt. A Colors in the kitchen blog receptje következik.
Bodzavirágos palacsinta eperrel, joghurttal
Hozzávalók (20-22 darab 10 cm-es átmérőjű palacsintához, 4 főre elegendő):
2 tojás
1 csapott ek. nyírfacukor
250 g joghurt
2 csipetnyi só
3 ek. olaj
50 ml (szűrt)víz- szénsavmentes
150 g tönkölyliszt
75 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 tk. sütőpor
1 tk. szódabikarbóna
6 (nagy) bodzavirág (szárai nélkül)
Reggeli? A rohanásban sokszor elfeledkezünk róla. Ha a hétköznapokon nem is, hétvégén érdemes egy-egy kiadósabb, kicsit időigényesebb reggelivel indítani a napot. A Húsmentes Hétfő alkalmából most vegetáriánus, tápláló és finom reggeliket ajánlunk bloggereinktől.
Vegán banános mandulavajas gofri (Zizi kalandjai)
Hozzávalók kb. 5-6 db-hoz:
- 1 db érett (kissé megbarnult) banán, villával pépesre törve
- 2 teáskanál mandulavaj (földimogyoróvaj, kesudióvaj is használható)
- 2 teáskanál frissen facsart citromlé
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál chia mag
- 1/4 teáskanál só
- 1 és 1/2 bögre mandulatej (rizstej és zabtej is használható)
- 1 bögre és 4 teáskanál tönköly fehérliszt
- kókuszzsír, sütéshez
Ami az Alföldön eperfa az a Dunántúlon szederfa. Most fellebbentjük a feledés fátyolát néhány vadon termő ehető növényről, gyümölcsről és visszatesszük őket, oda ahová valók, asztalra, tányérra, kamra polcára. Izgalmas kísérleti receptek következnek faeperre és a most érő mákra!
Allergénmentes cikksorozatunk előző részében bemutattuk a különböző - otthon is készíthető - növényi tejeket előnyeikkel és hátrányaikkal együtt. Osztottunk-szoroztunk, és arra jutottunk, hogy a mandulatej az egyik legfinomabb a növényi tejek közül, szuperül gőzölhető (pl. capuccinonak). Sőt, házilag is pofonegyszerű elkészíteni! Itt a tuti recept hozzá.