Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Mogyoró a húson: csirke satay

Klasszikus, indonéz étel, amely garantáltan feldobja a hűvös estéket.

A satay mogyorószósz a közhiedelemmel ellentétben nem thai eredetű, hanem malajziában és Indonézában kell keresni a gyökereit. Ráadásul sok helyen az Amerikában nagyon kedvelt mogyoróvajjal készítik, aminek nem sok köze van az autentikus recepthez. Délkelet-Ázsiában igazi pirított mogyoróval készül a satay, amit megőrölnek, majd összekevernek a többi hozzávalóval. Az íze kevésbé markáns, mint a mogyoróvajas változatnak, és sokkal összetettebb ízvilágot adnak a felhasznált fűszerek.

csirke nyárs satay indonéz konyha mogyoró mogyorószósz kókusztej

Forrás: flickr.com - Amir Rashid

Csirke satay

Paella, "ázsiai" módra

Most a tenger gyümölcseivel készült paellának adunk egy csavart azzal, hogy ázsiai ízvilágúra hangoljuk. Elképezstően finom nyári fogás lesz az eredmény, érdemes kipróbálni!

A paella szó egyébként a speciális, kétfülű serpenyő neve, amit elképesztő méretválasztékban gyártanak 2, 4, 6, vagy akár 100 személyes adagokhoz. Az egyik leghíresebb spanyol étel a hozzávalókat tekintve nem volt mindig olyan ínycsiklandó, mint ma: eredetileg angolnából, csigából és zöldbabból készítették, mások szerint sózott tőkehalból és rizsből álló böjtös fogás volt.

Ma olyan alapanyagokból készül, mint a murciai szárított édespaprika, az andalúziai olívaolaj és friss zöldségek, valamint a helyben termesztett citrom leve és egy kevés száraz fehér bor, írja a Wikipedia. Régiónként változik a recept, Maki pedig egy elkészítette az ázsiai változatot is!

Ázsiai paella kókusztejjel

recept paella rizs ázsiai kókusztej egytálétel királyrák kagyló tenger gyümölcsei scampi

forrás: Flickr.com - Matt Westgate

Vajon lehetséges megunni a medvehagymát? Mire bekövetkezne ez az esemény, kedvenc első tavaszi zöldünk már el is tűnik a piacokról és az erdőkből. Éppen ezért használjuk ki, amíg lehet!

A Homebisztro által elkészített recept nemcsak medvehagymával, hanem spenóttal is nagyon finom - ha valaki eetleg besokallt volna a medvehagymától. A palacsinta lime-os fűszervajjal szerepel - nagyon finom, friss és különleges az íze.

"Viszont a palacsintát mártás nélkül nem ajánlom, így két másik lehetőséget is ajánlok hozzá, ami szintén finom, és közelebb is áll az itthoni ízlésvilághoz" - írja a szerző.

"Köretként egy egyszerű salátát készítettem, kb. 100g rukkolához, vagy salátamixhez vagy madársalátához vagy bébispenóthoz öntetként mindössze kb. 4 evőkanál olívaolajat, egy kiskanál sherry ecetet tettem, majd sóval és borssal ízesítettem. Lehet hozzáadni még 10-12 felezett koktélparadicsomot, vagy nagyon finom hozzá még ez a tavaszi saláta is."

Medvehagymás alacsinta lime-os fűszervajjal

recept tavasz medvehagyma spenót homebisztro palacsinta lime yotam ottolenghi reggeli tejföl

Gluténmentes csodasüti reggelire

Nem biztos, hogy egy rohanós, hétköznapi reggelire fogjuk elkészíteni, de ha van rá időnk, érdemes sokat sütni belőle.

"Mivel a süti alapját quinoa és darált mandula adja, nemcsak vegán, hanem gluténmentes is. Datolyával és egy kis almapürével van édesítve, és noha egy bögre datolya van benne, egyáltalán nem mondható édesnek" - írja a Zizikalandjai blog szerzője.

És mitől lesz ez a süti igazi energiabomba?

quinoa reggeli vegán vegetáriánus zizi kalandjai tápláló datolya mandulatej kakaó gluténmentes cukormentes

A quinoában nincs glutén, és más gabonafélékkel összehasonlítva kevesebb szénhidrátot és több élelmi rostot, valamint több fehérjét tartalmaz, ezenkívül lúgosító hatású. Egy fontos lépésre érdemes odafigyelni, ha quinoával főzünk: a kis, kerek magok felszínén növényi szaponinok vannak, ami kesernyés ízt adhat az ételnek, ha nem távolítjuk el megfelelően. Többször váltott, bő vizes mosás, vagy kb. 30 perces áztatás viszont eltávolítja ezt a réteget.

Isteni házi jégkrém egyszerűen

Ilyen melegben nem nagyon tudunk másra gondolni a konyhában, mint a hideg smoothie, a gyömölcsleves vagy a házi kovászos uborka. És persze a hideg édesség, minden mennyiségben. A sütés helyett fagyasztással készülő tortát már bemutattuk, most következzen egy házi jégkrém!

És hogy miért házi? Korábbi cikkünkben megírtuk, hogy mennyi minden van a bolti jégkrémekben és a fagyikban. Nem fogsz tudni ugyanúgy lelkesedni értük, mint eddig, ha elolvasod az összetevőket. Ez pedig egy könnyű és egészséges házi jégkrém Zitától, a Zizi kalandjai blog szerzőjétől.

Mandulavajas ribizli jégkrém

Hozzávalók 4 db jégkrémhez:
– 200 ml kókusztej
– 50 g mandulavaj
– 55 g kókuszcukor vagy nádcukor
– 100 g ribizli

Elkészítése:

Öntsük a robotgépbe a kókusztejet, adjuk hozzá a mandulavajat, a kókuszcukrot és 50 g ribizlit. Pürésítsük simára. Keverjük hozzá a maradék 50 g ribizlit, majd öntsük a krémet formákba, helyezzünk mindegyikbe pálcikát és tegyük a mélyhűtőbe legalább 2 órára, amíg megszilárdulnak.

«
1234

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog