Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Leves a bulik másnapjára

A hideg, savanykás levesek néha életet mentenek. Zöld múzsa avokádós-uborkás-cukkinis levesét természetesen nem csak bulik után ajánljuk, hanem minden olyan meleg napra, amikor gyorsan szeretnénk valami hűsítő finomságot enni.

"Az ételbe szánt alapanyagokat két felé veszem" - írja a Zöld múzsa blog szerzője, Ludvig Nicolette. "Az egyikbe kerül a zsiradék (olívaolaj, kókuszzsír, vaj, plusz a fűszerek), a másikba pedig azok a zöldségösszetevők, amik nem feltétlen igényelnek hőkezelést. A kész étel  nem sorolható szigorúan véve a nyers ételek közé (de minek is akarnánk bárhová sorolni), mégis ízeiben közelebb áll főtt társaihoz. Ez a hűsítő, krémes nyári leves így készült, próbáljátok ki!"

Avokádós uborka-cukkini leves kaporral vagy anélkül

 

Hozzávalók 4 főre:
- 1 db érett avokádó (meghámozzuk, eltávolítjuk a magját és felkockázzuk a húsát)
- 2 db (kb. 10 cm-es) uborka
- 1 db kicsi cukkini
- 1 ek. kókuszolaj
- 1 kisebb fej főzőhagyma, kis kockákra vágva
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 citrom leve
- só, citrombors
- pár csepp paprikamag ét-és salátaolaj (lehet a csípős változat is)
- higításhoz növényi tej
- tálaláshoz friss kapor, pirított tökmag
- csilipaprika-őrlemény (ha csípőset szeretnénk)

Elkészítése:

1) Egy kisebb lábasban a zsiradékon üvegesre párolom a hagymát és a fokhagymát és enyhén sózom. Egy fél pohár vizet is öntök alá, hogy ne égjen meg. Miután elkészült megvárom, hogy picit visszahűljön.

2) Közben a többi alaanyagot - uborka, cukkini, avokádó - hámozom/aprítom és egy tölcséres turmixba töltöm. A kihűlt hagymás alapot is ráöntöm.

3) Turmixolás közben a növényi tejet folyamatosan adagolom, míg a kívánt állagot el nem érem. Az avokádó selymesen lágy, krémes konzisztenciát fog adni a levesnek.

4) A végén öntöm hozzá a citrom levét és ízlés szerint sózom, borsozom. Csilipaprika-őrlemény is kerülhet bele, de nálam most a SOLIO paprikamag salátaolaj nagy kedvenc, ezért pár cseppet abból adtam a leveshez, annak is a csípős változatából.

5) Tálaláskor kaprot és pirított tökmagot szórhatunk a tetejére. Érdemes néhány órával az étkezés megkezdése előtt elkészíteni, így az ízek összeérnek és van a levesnek  ideje megfelelő hőmérsékletűre visszahűlni. Ugyanezt persze pár szem jégkocka is elvégezheti.

A fermentált ételek baktériumokkal erjesztett ételek, amelyek jó hatással vannak ez emésztőrendszer működésére. Az erjesztést végző baktériumok, penészgombák és élesztőgombák szinte megemésztik helyettünk az ételeket: lebontják az ételek összetevőit, és "jótékony" baktériumokat hoznak létre.

forrás: Flickr.com - Chloe Lim

A lelkiismeret-furdalás nélkül is fogyasztható sütemény igenis létezik. Igaz, nem tartalmaz cukrot, tejterméket, és még glutént sem, és valószínűleg nem kell sokat enni belőle, mert üres kalóriák helyett koncentráltan tartalmazza a tápanyagokat. Repka Ági, a RépaKonyha blog szerzője és a Nyers édességek kurzusunk oktatója mesél a nyers vegán édességek előnyeiről.

Van valaki, aki nem szereti a tejberizst? Az egyik leggyakrabban fogyasztott desszertünknek végtelen sok variációja létezik. Selectfood egy különlegesen izgalmas ízvilágot ajánl mindazoknak, akik kedvelik a levendula és a piros gyümölcsök ízvilágát. Na és a gyümölcs ízű vodkát.

Sűrítéshez zselatin helyett a sokkal egészségesebb agar-agart használta, ami vörös algából kivont zselírozó anyag. Nálunk elsősorban por formájában kapható, jellemzően az ázsiai boltokban. (Mi a Vámház körúton szereztük be, a Vásárcsarnok mellett.) Nagyon jól sűríthetők vele a levesek, de a lekvárok, krémek is. Mindössze egyetlen dologra kell figyelnünk, nagyjából háromszor erősebb zselírozó hatással bír, mint a hagyományos zselatin!

Hozzávalók (6-8 személyre):

-300g rövid szemű rizs (pl. parboiled)
-1l sovány tej
-100g eperpüré
-150g fagyasztott ribizli
-1 ek. levendulavirág
-10g vaj
-1dl erdeigyümölcsös vodka
-25g barna cukor +1ek
-1csapott ek. agar-agar
-1rúd vanília (lehet már kikapart rudat is használni)

Elkészítés:
Melegítsük fel a vajon az eperpürét és keverjük hozzá a rizst. Amikor már kezd a rizs üvegesedni, öntsük fel a vodkával. Miután az alkohol elpárolgott belőle, öntsük fel a tejjel, adjuk hozzá a levendulát, a vaníliarudat és a cukrot. Forrás után, alacsony hőfokon nagyjából 15-20 perc alatt, alacsony hőfokon pároljuk puhára a rizst. Ragadós, tocsogós végeredményt kell kapnunk. Vegyük ki a vaníliarudat a rizsből, majd osszuk el a tálkákba, poharakba.

Közben készítsük el a gyümölcskocsonyát: a ribizlit passzírozzuk át egy szűrőn, majd egy kis lábasban 1 evőkanál cukorral melegítsük össze a levét, folyamatos kevergetés mellett oldjuk fel benne az agar-agart és így öntsük a már elosztott rizs adagokra.

Az előző posztban megírtuk, hogy miért jó, ha a gyerekek is részt behetnek a főzésben, és azt is, hogy mire kell figyelni, hogyan érdemes elkezdeni, milyen tanácsokat érdemes követni. Most következzen egy olyan recept az Édesem blog szerzőjétől, amit könnyű elkészíteni, a végeredmény pedig biztosan meghozza a kicsik kedvét a következő közös konyhai akcióhoz. Elvégre csoki van benne, egyszerre háromféle.

Mint tudjuk, muffint még a legeslegkezdőbb háziasszony is képes megsütni, így ez a recept arra is tökéletes, hogy ne csak a gyerekeket, hanem magunkat is szoktassuk a konyhai sikerélményekhez, amennyiben kezdők vagyunk. És a jó öreg triplacsokis megoldás még mindig verhetetlen.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog