A hideg, savanykás levesek néha életet mentenek. Zöld múzsa avokádós-uborkás-cukkinis levesét természetesen nem csak bulik után ajánljuk, hanem minden olyan meleg napra, amikor gyorsan szeretnénk valami hűsítő finomságot enni.
"Az ételbe szánt alapanyagokat két felé veszem" - írja a Zöld múzsa blog szerzője, Ludvig Nicolette. "Az egyikbe kerül a zsiradék (olívaolaj, kókuszzsír, vaj, plusz a fűszerek), a másikba pedig azok a zöldségösszetevők, amik nem feltétlen igényelnek hőkezelést. A kész étel nem sorolható szigorúan véve a nyers ételek közé (de minek is akarnánk bárhová sorolni), mégis ízeiben közelebb áll főtt társaihoz. Ez a hűsítő, krémes nyári leves így készült, próbáljátok ki!"
Avokádós uborka-cukkini leves kaporral vagy anélkül
Hozzávalók 4 főre:
- 1 db érett avokádó (meghámozzuk, eltávolítjuk a magját és felkockázzuk a húsát)
- 2 db (kb. 10 cm-es) uborka
- 1 db kicsi cukkini
- 1 ek. kókuszolaj
- 1 kisebb fej főzőhagyma, kis kockákra vágva
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 citrom leve
- só, citrombors
- pár csepp paprikamag ét-és salátaolaj (lehet a csípős változat is)
- higításhoz növényi tej
- tálaláshoz friss kapor, pirított tökmag
- csilipaprika-őrlemény (ha csípőset szeretnénk)
Elkészítése:
1) Egy kisebb lábasban a zsiradékon üvegesre párolom a hagymát és a fokhagymát és enyhén sózom. Egy fél pohár vizet is öntök alá, hogy ne égjen meg. Miután elkészült megvárom, hogy picit visszahűljön.
2) Közben a többi alaanyagot - uborka, cukkini, avokádó - hámozom/aprítom és egy tölcséres turmixba töltöm. A kihűlt hagymás alapot is ráöntöm.
3) Turmixolás közben a növényi tejet folyamatosan adagolom, míg a kívánt állagot el nem érem. Az avokádó selymesen lágy, krémes konzisztenciát fog adni a levesnek.
4) A végén öntöm hozzá a citrom levét és ízlés szerint sózom, borsozom. Csilipaprika-őrlemény is kerülhet bele, de nálam most a SOLIO paprikamag salátaolaj nagy kedvenc, ezért pár cseppet abból adtam a leveshez, annak is a csípős változatából.
5) Tálaláskor kaprot és pirított tökmagot szórhatunk a tetejére. Érdemes néhány órával az étkezés megkezdése előtt elkészíteni, így az ízek összeérnek és van a levesnek ideje megfelelő hőmérsékletűre visszahűlni. Ugyanezt persze pár szem jégkocka is elvégezheti.
Előző cikkünkben egy igazi erdélyi nagymama receptet kaptatok a kötelező nyári kedvenc kovászos uborkához. Most pedig tovább fokozva nemzeti kovászosuborka-imádatunkat, főétellé (na jó, kinek hogy: előétellé, levessé) fokozzuk ezt a frissítő nyári finomságot.
Nyáron is akadnak amolyan kötelező tennivalók: kukoricafőzés, dinnyeevés, csuklóig lecsorgó őszibaracklé és a kihagyhatatlan kovászosuborka! Még a budapesti gangos házak látványához is hozzá tartozik egy-két üveg érlelődő kovászosuborka. Most szerzőnk erdélyi, családi kovászosuborka receptjét hoztuk el nektek.
Nincs jobb frissítő, szomjoltó eledel a nagy melegben mint valami savanykás, lédús, friss zöldség vagy gyümölcs - vagy ezekből készített finomság. És szerencsénkre a természet is tudja, mire van éppen szükségünk: ilyenkor roskadoznak a piacok pultjai a lédús uborkától, paradicsomtól, dinnyétől, őszibaracktól. Júliusi piacmustránkban kedvenc szezonális alapanyagainkat mutattunk be, most pedig egy üde receptcsokrot kaptok szerzőink konyhájából a piacon fellelhető szezonális alapanyagokhoz. Érdemes böngésznetek az izgalmas receptek között, mert például muffint készítünk cukkiniből, jégkását uborkából, meg kenyeret sütünk őszibarackkal és rozmaringgal...
Minden hónapban tárlatvezetést tartunk nektek a piacon, majd a szezonális zöldségekhez és gyümölcsökhöz egy-egy ötletadó receptcsokrot is összeállítunk. Júliusban beköszöntött az igazi nyári meleg, és ezzel együtt eljött a lédús, szomjoltó zöldségek és gyümölcsök ideje is: az uborka, a cukkini, a paradicsom, a barackfélék és a dinnyék mind segítenek pótolni az elvesztett folyadékmennyiséget. Nem hiába kívánjuk őket ilyenkor annyira. Magas a víztartalmuk, sok ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak, így megéri belőlük nyáron minél többet fogyasztani.