Nincs jobb frissítő, szomjoltó eledel a nagy melegben mint valami savanykás, lédús, friss zöldség vagy gyümölcs - vagy ezekből készített finomság. És szerencsénkre a természet is tudja, mire van éppen szükségünk: ilyenkor roskadoznak a piacok pultjai a lédús uborkától, paradicsomtól, dinnyétől, őszibaracktól. Júliusi piacmustránkban kedvenc szezonális alapanyagainkat mutattunk be, most pedig egy üde receptcsokrot kaptok szerzőink konyhájából a piacon fellelhető szezonális alapanyagokhoz. Érdemes böngésznetek az izgalmas receptek között, mert például muffint készítünk cukkiniből, jégkását uborkából, meg kenyeret sütünk őszibarackkal és rozmaringgal...
Szerzőnk, Kicsi Vú kedvenc júliusi receptje két lédús, frissítő szezonális kedvencünket, az uborkát és a cukkinit házasítja össze frissítő, gazpachoszerű, hidegen is fogyasztható krémlevessé.
Hideg petrezselymes cukkini-uborka krémleves
Hozzávalók 4 személyre:
3 salátacukkini (zsenge)
2 fürtös uborka
3 szál újhagyma
1 l zöldségalaplé
0,5 dl fehérbor
2 késhegynyi kurkuma
kevés olívaolaj +2 ek
kis csokor petrezselyem
só
őrölt fehérbors
A cukkinit és az uborkát megmossuk, meghámozzuk, felkockázzuk. A hagymákat megtisztítjuk, felkarikázzuk és kevés olívaolajon megpirítjuk, majd rádobjuk a cukkinit és az uborkát és annyi alaplében/vízben, amennyi ellepi és a borban puhára pároljuk. Közben sózzuk és megszórjuk kurkumával. Mikor a zöldségek megpuhultak, beleszórjuk a felaprított petrezselymet és a fokhagymát és az egészet egy botmixerrel vagy turmixgép segítségével pürésítjük. Végül hozzáöntjük a maradék alaplevet vagy vizet (a sűrűségét ízlésünk szerint szabályozhatjuk), majd fehérborssal fűszerezzük és hozzákeverünk 2 ek olívaolajat. Langyosan vagy hidegen is frissítő nyári leves.
További szezonális receptjeink
Cukkini
Póréhagymás-cukkinis pite kecskesajttal
Pestós quinoával töltött gömbcukkinik
Bazsalikomos cukkinikrém
Ricottával töltött cukkinivirág sörtésztában rántva
Cukkinifasírt
Lecsós bulgurral töltött cukkini
Kapros cukkinifőzelék
Grillezett cukkini krémleves
Csípős-savanyú cukkini
És egy cukkinis sütemény (igen!):
Csokis-cukkinis cupcake mogyoróvajjal
Uborka
Hideg kovászosuborka krémleves
Kovászos uborka
Mentás-joghurtos uborkasaláta
Joghurtos uborkakrémleves vajretekkel
Zöld gazpacho (zöldborsóból, uborkából)
Hideg uborkaleves almával, mentával
Kecskesajtos uborkasaláta
És egy jeges ital:
Uborka granita citrommal, rózsavízzel
Zöldbab
Zöldbabos soba tészta saláta thai öntettel
Fügés zöldbabsaláta
Francia grillezett zöldbabsaláta
Zöldbabos juhtúrótorta padlizsánnal
Zöld minestrone leves
A zöldbab felhasználásáról, különböző fajtáiról júliusi piacmustránkban írtunk részletesen.
Sárgabarack
Citromfüves sárgabarack jégkrém
Sült sárgabarack mascarpone krémmel
Sárgabarack smoothie
Sárgabarackos galette (pite) mandulaforgáccsal
Sárgabarackos-csokis clafoutis (francia tejespite)
Levendulás sárgabarack lekvár
A befőzéshez ebből a cikkünkből kaphattok segítséget.
Őszibarack, nektarin
Őszibarack-dinnye szorbet
Joghurtos-barackos sütemény
Őszibarack-mandula torta
Vaníliás őszibarack dzsem
Hideg mascarponés-rozmaringos őszibarack krémleves
Crostata nektarinnal és málnával
Lehet sósat is a barackból!:
Bazsalikomos őszibarack-paradicsom saláta
Uborka-nektarin saláta
Rozmaringos-őszibarackos kenyér
És ne felejtkezzetek el a zöldség-gyümölcsgrillezésről sem! Tavalyi vegetáriánus grill cikkünkből számtalan izgalmas receptötletet meríthettek, akár desszertről, akár köretről vagy főételről legyen szó. (Pl.: grillezett nektarin mézes joghurttal, grillezett polenta cukkinivel, stb.)
Hozzászólásaitokat várjuk a 100fok facebook oldalán.
A 100fok blog szakmai mentora a Makifood Főzőiskola.
Az iskola őszi óráit már fent találjátok a honlapon. Többek között folytatódnak a Húsmentes Hétfői Vacsoraklubok Makival (lakásétterem), lesz újra Befőzés óránk, Francia cukrászat, Mexikói streetfood, és még számtalan izgalmas dolog...