AJÁNLÓ
 
13:28
2013. 07. 12.
Potyóka, mert potyog, lotyóka, hisz leesve szétloccsan és népi nevén fosóka szilva is - aki...
A bejegyzés folyatódik
 
13:28
2013. 07. 12.
Ami az Alföldön eperfa az a Dunántúlon szederfa. Most fellebbentjük a feledés fátyolát...
A bejegyzés folyatódik
 
13:28
2013. 07. 12.
Minden hónapban tárlatvezetést tartunk nektek a piacon, majd a szezonális zöldségekhez és...
A bejegyzés folyatódik
 
13:28
2013. 07. 12.
Házilag füstölt halak, saját kezűleg bontott mangalica, frissen (na jó, aznap hajnalban) sült...
A bejegyzés folyatódik
 
13:28
2013. 07. 12.
Egy balatoni nyaraláson hajlamos az ember egy kicsit elengedni magát, és nem figyelni arra, mit...
A bejegyzés folyatódik
Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Nincs jobb frissítő, szomjoltó eledel a nagy melegben mint valami savanykás, lédús, friss zöldség vagy gyümölcs - vagy ezekből készített finomság. És szerencsénkre a természet is tudja, mire van éppen szükségünk: ilyenkor roskadoznak a piacok pultjai a lédús uborkától, paradicsomtól, dinnyétől, őszibaracktól. Júliusi piacmustránkban kedvenc szezonális alapanyagainkat mutattunk be, most pedig egy üde receptcsokrot kaptok szerzőink konyhájából a piacon fellelhető szezonális alapanyagokhoz. Érdemes böngésznetek az izgalmas receptek között, mert például muffint készítünk cukkiniből, jégkását uborkából, meg kenyeret sütünk őszibarackkal és rozmaringgal...


Szerzőnk, Kicsi Vú kedvenc júliusi receptje két lédús, frissítő szezonális kedvencünket, az uborkát és a cukkinit házasítja össze frissítő, gazpachoszerű, hidegen is fogyasztható krémlevessé.

Hideg petrezselymes cukkini-uborka krémleves

Hozzávalók 4 személyre:

3 salátacukkini (zsenge)
2 fürtös uborka
3 szál újhagyma
1 l zöldségalaplé
0,5 dl fehérbor
2 késhegynyi kurkuma
kevés olívaolaj +2 ek
kis csokor petrezselyem

őrölt fehérbors

A cukkinit és az uborkát megmossuk, meghámozzuk, felkockázzuk. A hagymákat megtisztítjuk, felkarikázzuk és kevés olívaolajon megpirítjuk, majd rádobjuk a cukkinit és az uborkát és annyi alaplében/vízben, amennyi ellepi és a borban puhára pároljuk. Közben sózzuk és megszórjuk kurkumával. Mikor a zöldségek megpuhultak, beleszórjuk a felaprított petrezselymet és a fokhagymát és az egészet egy botmixerrel vagy turmixgép segítségével pürésítjük. Végül hozzáöntjük a maradék alaplevet vagy vizet (a sűrűségét ízlésünk szerint szabályozhatjuk), majd fehérborssal fűszerezzük és hozzákeverünk 2 ek olívaolajat. Langyosan vagy hidegen is frissítő nyári leves.

A cukkini és uborka felhasználásáról, különböző fajtáiról júliusi piacmustránkban írtunk részletesen.


További szezonális receptjeink
 
Cukkini


Póréhagymás-cukkinis pite kecskesajttal
Pestós quinoával töltött gömbcukkinik
Bazsalikomos cukkinikrém
Ricottával töltött cukkinivirág sörtésztában rántva
Cukkinifasírt
Lecsós bulgurral töltött cukkini
Kapros cukkinifőzelék
Grillezett cukkini krémleves
Csípős-savanyú cukkini

És egy cukkinis sütemény (igen!):
Csokis-cukkinis cupcake mogyoróvajjal



Uborka

Hideg kovászosuborka krémleves
Kovászos uborka
Mentás-joghurtos uborkasaláta
Joghurtos uborkakrémleves vajretekkel
Zöld gazpacho (zöldborsóból, uborkából)
Hideg uborkaleves almával, mentával
Kecskesajtos uborkasaláta

És egy jeges ital:
Uborka granita citrommal, rózsavízzel



Zöldbab

Zöldbabos soba tészta saláta thai öntettel
Fügés zöldbabsaláta
Francia grillezett zöldbabsaláta
Zöldbabos juhtúrótorta padlizsánnal
Zöld minestrone leves

A zöldbab felhasználásáról, különböző fajtáiról júliusi piacmustránkban írtunk részletesen.



Sárgabarack


Citromfüves sárgabarack jégkrém
Sült sárgabarack mascarpone krémmel
Sárgabarack smoothie
Sárgabarackos galette (pite) mandulaforgáccsal
Sárgabarackos-csokis clafoutis (francia tejespite)
Levendulás sárgabarack lekvár

A befőzéshez ebből a cikkünkből kaphattok segítséget.



Őszibarack, nektarin


Őszibarack-dinnye szorbet
Joghurtos-barackos sütemény
Őszibarack-mandula torta
Vaníliás őszibarack dzsem
Hideg mascarponés-rozmaringos őszibarack krémleves
Crostata nektarinnal és málnával

Lehet sósat is a barackból!:
Bazsalikomos őszibarack-paradicsom saláta
Uborka-nektarin saláta
Rozmaringos-őszibarackos kenyér



És ne felejtkezzetek el  a zöldség-gyümölcsgrillezésről sem! Tavalyi vegetáriánus grill cikkünkből számtalan izgalmas receptötletet meríthettek, akár desszertről, akár köretről vagy főételről legyen szó. (Pl.: grillezett nektarin mézes joghurttal, grillezett polenta cukkinivel, stb.)


Hozzászólásaitokat várjuk a 100fok facebook oldalán.

A 100fok blog szakmai mentora a Makifood Főzőiskola.
Az iskola őszi óráit már fent találjátok a honlapon. Többek között folytatódnak a Húsmentes Hétfői Vacsoraklubok Makival (lakásétterem), lesz újra Befőzés óránk, Francia cukrászat, Mexikói streetfood, és még számtalan izgalmas dolog...


 

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog