Minden hónapban tárlatvezetést tartunk nektek a piacon, majd a szezonális zöldségekhez és gyümölcsökhöz egy-egy ötletadó receptcsokrot is összeállítunk. Júliusban beköszöntött az igazi nyári meleg, és ezzel együtt eljött a lédús, szomjoltó zöldségek és gyümölcsök ideje is: az uborka, a cukkini, a paradicsom, a barackfélék és a dinnyék mind segítenek pótolni az elvesztett folyadékmennyiséget. Nem hiába kívánjuk őket ilyenkor annyira. Magas a víztartalmuk, sok ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak, így megéri belőlük nyáron minél többet fogyasztani.
Igazi kánikula van, a szerencsésebbek vízparton vagy strandon ütik el az időt, és van akinek be kell érnie egy esti grillpartival munka után. Azért az sem olyan rossz, főleg, ha van honnan inspirációt meríteni az előkészületekhez. (Ebben segít korábbi átfogó cikkünk a grillezésről.) A szezonális piaci kínálat is segít átvészelni a hőséget. Eljött ugyanis a nagy víztartalmú zöldségek és a lédús gyümölcsök ideje: az uborka, a cukkini, a paradicsom, a barackfélék és a dinnyék mind segítenek pótolni az elvesztett folyadékmennyiséget. Nagy a víztartalmuk, sok ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak, így megéri belőlük nyáron minél többet fogyasztani. Érdemes megfontolni Chef Maki hűsítő tanácsait is, valamint beiktatni sok híg levest, turmixot, kompótot az étrendünkbe. Nehéz húsételek helyett inkább könnyű tészta- és gabonasalátákat vagy halételeket készítsünk.
Cukkini
A cukkini egy könnyen termeszthető, igénytelen tökféle, mely a mediterrán konyhában nagy népszerűségnek örvend, és az utóbbi évtizedekben nálunk is nagyon kedvelt lett. A klasszikus sötétzöld héjú mellett ma már más fajták is kaphatók, például találni a piacon szép sárgát és tölteni való gömbcukkinit is. A termése mellett a virága is felhasználható a konyhában: a nagyobb női virágok tölthetők, a kisebb hímvirágokat pedig sör- vagy bortésztába mártva süthetjük ki bő olajban. Konyhai felhasználása nagyon sokrétű: nyersen is ehető, de grillezve, rántva, főzeléknek, krémlevesnek, rizottóba is finom.
Érdekesség: A cukkini jól tárolható zöldség, hűtőben 2-3 hétig is eláll, feltéve, ha nem paradicsom vagy alma mellé tesszük, mert az általuk kibocsátott etilén gyorsítja a romlását.
Cukkinis és cukkinivirágos receptekért klikk júliusi receptgyűjteményünkre!
Zöldbab
Zöldbabból is több fajta kapható, a sárgahüvelyű vajbabon kívül, amiből a magyar zöldbableves és -főzelék készül, sok helyen látni a sötétzöld színű ceruzababot is, de lila színű változat is létezik, mely a lila krumplihoz hasonlóan főzéskor elveszíti jellegzetes színét. Tehetjük a zöldbabot vegyes zöldséglevesbe, salátákba (krumplival, tésztával vagy főtt gabonával kombinálva), vagy ha nagyon sietünk, legegyszerűbb, ha kevés olajon más zöldségekkel együtt wokban megpirítjuk és szójaszósszal ízesítjük.
Zöldbab, ceruzabab, vajbab receptekért klikk júliusi receptgyűjteményünkre!
Uborka
Az uborka a fogyókúrázok és a kozmetikusok kedvence, tekintve, hogy 95%-ban vízből áll, azaz az alaknak és a bőrnek is igen jót tesz. A fürtös uborka egyébként sokkal ízletesebb, mint társa, a kígyóuborka, de a lényeg, hogy mindkettőből kellemes krémlevesek és saláták készíthetők, sőt az uborka desszertalapanyagnak sem utolsó: granitát (receptért klikk jégkrém összeállításunkra), sőt lekvárt is csinálhatunk belőle.
Uborkás receptekért klikk júliusi receptgyűjteményünkre!
Sárgabarack, őszibarack, nektarin
A július a barackfélék érésének hónapja, érdemes belőlük minél többet nyersen enni. Aki abban a szerencsés helyzetben van, hogy nagyobb mennyiséghez jutott, süthet belőlük pitét, clafoutis-t, készíthet házi fagyit vagy zöldségekkel kombinálva egy frissítő grillköretet.
A befőzéshez pedig korábbi befőzős cikkünkben adunk tippeket és ajánlunk bevált recepteket.
Sárgabarack, őszibarack, nektarin receptekért klikk júliusi receptgyűjteményünkre!
Következő cikkünkben olvashatjátok szerzőink kedvenc receptjeit a felsorolt szezonális, júliusi alapanyagokhoz.
Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk.
A cikket Farkas Viktória, az Étel, ital, Kicsi Vú blog szerzője írta.
A 100fok blog szakmai mentora a Makifood Főzőiskola.
Az iskola őszi óráit már fent találjátok a honlapon. Többek között folytatódnak a Húsmentes Hétfői Vacsoraklubok Makival (lakásétterem), lesz újra Befőzés óránk, Francia cukrászat, Mexikói streetfood, és még számtalan izgalmas dolog...