AJÁNLÓ
 
11:26
2014. 06. 23.
Nem biztos, hogy egy rohanós, hétköznapi reggelire fogjuk elkészíteni, de ha van rá időnk,...
A bejegyzés folyatódik
 
11:26
2014. 06. 23.
Egyre többen jönnek rá, hogy rossz kedvük és közérzetük hátterében a helytelen táplálkozás...
A bejegyzés folyatódik
 
11:26
2014. 06. 23.
Cukor-, és gluténmentes, vegán, ráadásul pár perc alatt elkészül, szinte sütés-főzés...
A bejegyzés folyatódik
 
11:26
2014. 06. 23.
Nyakunkon a Halloween, és van egy jó hírünk: nem kell tovább kutatnotok sütőtökös receptek...
A bejegyzés folyatódik
 
11:26
2014. 06. 23.
A nyári melegben nagyon jól tud esni egy adag hűsítő, gyorsan, egyszerűen elkészíthető...
A bejegyzés folyatódik
Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Allergénmentes cikksorozatunk előző részében bemutattuk a különböző - otthon is készíthető  - növényi tejeket előnyeikkel és hátrányaikkal együtt. Osztottunk-szoroztunk, és arra jutottunk, hogy a mandulatej az egyik legfinomabb a növényi tejek közül, szuperül gőzölhető (pl. capuccinonak). Sőt, házilag is pofonegyszerű elkészíteni! Itt a tuti recept hozzá.

A házi növényi tejek közül szerintem a nyers mandulatej a legjobb kávézáshoz: szép tejhab gőzölhető belőle, és enyhe marcipán ízt kölcsönöz a kedvenc italunknak. Készíthetjük nyers vagy pirított mandulából, más ízű és tulajdonságú végeredményt kapunk. Az ízlésetekre van bízva, hogy melyiket választjátok.

Ha nyers mandulát használunk, akkor a kész ital "tejszerűbb" lesz: fehérebb, kicsit krémesebb, jobban habzik, és cappuccinohoz remekül fel lehet gőzölni. Az íze kicsit marcipános.
Ha pirított mandulából készítjük, akkor a színe halvány mogyorószín lesz, nem gőzölődik túl jól - csak egy kis tejhab keletkezik a tetején. Az íze a pörkölt manduláé.

Az itt leírt módszerrel bármilyen magból lehet tejet készíteni, csak a megfelelő mag-víz arányt kell eltalálni.

Hozzávalók (8dl tejhez):
130g mandula
800ml víz (nem baj, ha tisztított)
1 csipet só
1 teáskanál cukor/méz (elhagyható)
+ géz vagy más textil, amin át tudjuk szűrni a kész tejet (nekem a textilpelenka vált be a legjobban)

A mandulatej elkészítését lépésről-lépésre szerzőnk, Andrási Nóra blogján olvashatjátok.

Mire használhatjuk a mandulatejet?

Bármire, amire más tejet használ: kávéba, főzni, fagyihoz/jégkrémhez, turmixokhoz. Nekem az is szempont volt, hogy szépen gőzölhető legyen, hogy habos kávét tudjak készíteni belőle.

A málnának éppen szezonja van, készíthettek a mandulatejből ilyen csodás, tápláló mandulatejes málna smoothiet is. Igazi szuperreggeli (például zabpehellyel megszórva). Receptötlet szerzőnktől, Zizi kalandjaitól.

Mihez kezdünk a hátramaradt mandulával?

Használhatjuk liszt pótlására
Helyettesíthetjük vele a darált magvakat süteményreceptekben (recept a cikk alján)
Készíthetünk belőle vegán túrót, körözöttet (recept a cikk alján)

Mentes receptjeink/cikkeink: 
Mindenmentes cikk- és receptsorozatunk 
Indiai kókusztejes rizspalacsint
(glutén-, laktózmentes, vegán) 
Tavaszi répatorta (glutén-, laktózmentes) 
Tiramisu (glutén-, laktózmentes, vegán) 
Olívaolajos csokoládés sütemény (glutén- és laktózmentes) 
Almás, aszalt gyümölcsös köles sütemény (gluténmentes zabpelyhet használjunk: glutén-, laktóz- és tojásmentes, vegán) 
A gluténmentes sütésről 
Tejmentes jégkrém recept

A receptet Andrási Nóra, a Nóri mindenmentes konyhája c. blog szerzőjétől kaptuk.

Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk.

A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola
A Főzőiskola új kurzusait most hirdette meg. 
Infók és jelentkezés ITT!

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog