Allergénmentes cikksorozatunk előző részében bemutattuk a különböző - otthon is készíthető - növényi tejeket előnyeikkel és hátrányaikkal együtt. Osztottunk-szoroztunk, és arra jutottunk, hogy a mandulatej az egyik legfinomabb a növényi tejek közül, szuperül gőzölhető (pl. capuccinonak). Sőt, házilag is pofonegyszerű elkészíteni! Itt a tuti recept hozzá.
A házi növényi tejek közül szerintem a nyers mandulatej a legjobb kávézáshoz: szép tejhab gőzölhető belőle, és enyhe marcipán ízt kölcsönöz a kedvenc italunknak. Készíthetjük nyers vagy pirított mandulából, más ízű és tulajdonságú végeredményt kapunk. Az ízlésetekre van bízva, hogy melyiket választjátok.
Ha nyers mandulát használunk, akkor a kész ital "tejszerűbb" lesz: fehérebb, kicsit krémesebb, jobban habzik, és cappuccinohoz remekül fel lehet gőzölni. Az íze kicsit marcipános.
Ha pirított mandulából készítjük, akkor a színe halvány mogyorószín lesz, nem gőzölődik túl jól - csak egy kis tejhab keletkezik a tetején. Az íze a pörkölt manduláé.
Az itt leírt módszerrel bármilyen magból lehet tejet készíteni, csak a megfelelő mag-víz arányt kell eltalálni.
Hozzávalók (8dl tejhez):
130g mandula
800ml víz (nem baj, ha tisztított)
1 csipet só
1 teáskanál cukor/méz (elhagyható)
+ géz vagy más textil, amin át tudjuk szűrni a kész tejet (nekem a textilpelenka vált be a legjobban)
A mandulatej elkészítését lépésről-lépésre szerzőnk, Andrási Nóra blogján olvashatjátok.
Mire használhatjuk a mandulatejet?
Bármire, amire más tejet használ: kávéba, főzni, fagyihoz/jégkrémhez, turmixokhoz. Nekem az is szempont volt, hogy szépen gőzölhető legyen, hogy habos kávét tudjak készíteni belőle.
A málnának éppen szezonja van, készíthettek a mandulatejből ilyen csodás, tápláló mandulatejes málna smoothiet is. Igazi szuperreggeli (például zabpehellyel megszórva). Receptötlet szerzőnktől, Zizi kalandjaitól.
Mihez kezdünk a hátramaradt mandulával?
Használhatjuk liszt pótlására
Helyettesíthetjük vele a darált magvakat süteményreceptekben (recept a cikk alján)
Készíthetünk belőle vegán túrót, körözöttet (recept a cikk alján)
Mentes receptjeink/cikkeink:
Mindenmentes cikk- és receptsorozatunk
Indiai kókusztejes rizspalacsinta (glutén-, laktózmentes, vegán)
Tavaszi répatorta (glutén-, laktózmentes)
Tiramisu (glutén-, laktózmentes, vegán)
Olívaolajos csokoládés sütemény (glutén- és laktózmentes)
Almás, aszalt gyümölcsös köles sütemény (gluténmentes zabpelyhet használjunk: glutén-, laktóz- és tojásmentes, vegán)
A gluténmentes sütésről
Tejmentes jégkrém recept
A receptet Andrási Nóra, a Nóri mindenmentes konyhája c. blog szerzőjétől kaptuk.
Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk.
A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola.
A Főzőiskola új kurzusait most hirdette meg.
Infók és jelentkezés ITT!