Cukor-, és gluténmentes, vegán, ráadásul pár perc alatt elkészül, szinte sütés-főzés nélkül. Kell ennél több?
A müzliszelet energiatartalma mellett az amarant vagy quinoa teljes értékű növényi fehérjét tartalmaz. Ha szeretnénk még több értékes növényi tápanyaggal megpakolni ezt a finomságot, gazdagíthatjuk például chia maggal, ami szintén teljes értékű fehérje és mellette ásványi anyag forrás is. Az aszalt áfonya antioxidánsokban gazdag, persze használhatunk ízlés szerint más aszalt gyümölcsöt is. A receptet Mindenmentes Nóri küldte nekünk.
Hozzávalók 10 szelethez:
100g blansírozott/szeletelt/egész mandula (az aprítógép teljesítményétől függően használhatunk egész mandulát is, a legkisebb kihívást a blansírozott, szeletelt mandula jelenti.)
50g puffasztott amarant vagy quinoa
150g aszalt áfonya
4 ek. víz
4 ek. (40g) nádcukor
(Az elkészítéshez szükséged lesz egy aprítógépre és némi sütőpapírra.)
Elkészítés:
A cukrot feloldjuk a vízben, majd röviden forralva szirupot készítünk. Az aprítógépben elsőként a mandulát és az áfonyát aprítjuk ragadós masszává.
Legalább két részletben hozzáadjuk a puffasztott amarantot/quinoát és pulzálva összekeverjük. Egyenletesen hozzáöntjük a cukorszirupot és az aprítógéppel összekeverjük. Egy kissé darabos, ragadós keveréket kell kapnunk.
A müzlit simítsuk kb. 1 cm vastagon egy sütőpapírral kibélelt formába (tepsi, jénai tál, sütőforma), majd a sütőpapírral befedve alaposan nyomkodjuk össze. Hagyjuk kihűlni, tegyük félre egy éjszakára, és másnap reggel éles késsel máris szeleteket vághatunk.