AJÁNLÓ
 
09:05
2014. 06. 16.
Ami az Alföldön eperfa az a Dunántúlon szederfa. Most fellebbentjük a feledés fátyolát...
A bejegyzés folyatódik
 
09:05
2014. 06. 16.
Allergénmentes cikksorozatunk előző részében bemutattuk a különböző - otthon is készíthető...
A bejegyzés folyatódik
 
09:05
2014. 06. 16.
Legutóbb glutén- és laktózmentes répatortát készítettünk, most pedig tovább döntögetjük...
A bejegyzés folyatódik
 
09:05
2014. 06. 16.
Egyre többen iktatnak ki az étrendjükből a környezetünkben bizonyos ételeket, alapanyagokat...
A bejegyzés folyatódik
 
09:05
2014. 06. 16.
Gluténmentesen is lehet könnyen, nagyon jót! Erre bizonyíték a most következő pikk-pakk,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Egyre többen jönnek rá, hogy rossz kedvük és közérzetük hátterében a helytelen táplálkozás (és/vagy ételintolerancia) is állhat. Mások elvi vagy ízlésbeli okokból kifolyólag nem fogyasztanak állati eredetű táplálékokat. Minden esetre sem az egészségügyi, sem az elvi okokból "mentes étrendet" folytatóknak nincs könnyű dolga Magyarországon, ahol a legtöbb kávézóban nem elérhető a növényi tej és ha gyorsan ennénk valamit a városban, akkor sem igazán adott allergenmentes opció (a lehetőségek: pogácsa, péksütemény, pizza, kínai, stb). Ezért meg kell tanulnunk magunknak elkészíteni ezeket az ételeket. Háromrészes allergénmentes cikksorozatunk első részében a gluténmentes gabonákkal foglalkoztunk, most pedig a növényi tejek világában kalauzolunk el titeket.

Szinte hihetetlen, de a tehéntej elhagyása után a legkülönbözőbb növényi tejek sokkal szélesebb választékot nyújtanak: elhagyni egyet és nyerni sokat. A reform- és bioboltok polcain is sokféle növényi tejjel találkozhatunk (rizs-, mandula-, szója-, zab-,kókusz-, quinoatej), de otthon is nagyon egyszerűen készíthetünk pl. mandula- vagy rizstejet. Érdemes kísérletezni a különböző olajos magvakkal vagy rizsfajtákkal: mindegyik más-más ízvilág.  

Első pillantásra nem is olyan egyszerű kiigazodni a sok növényi tej között: melyiket miért válasszuk?



Rizstej

Pro - A legnépszerűbb választás talán a rizstej: semleges ízű, többféle ízesítésben is kapható, ill. házilag is könnyen elkészíthető akár mandulás, kakaós vagy vaníliás formában is. Sűrű kakaót, forró csokoládét, pudingot, krémeket főzhetünk belőle, sőt, mártásokhoz (besamel) is jó választás.
Alacsony szénhidrát tartalmú diétát követőknek is érdemes inkább otthon készíteni, mert a házi változat szénhidrát-tartalma sok esetben alacsonyabb a boltinál. A házi rizstej a legköltséghatékonyann növényi tej: olcsóbb még a tehéntejnél is.

Kontra - A kávézás rajongóinak nem lesz a kedvence, mert gőzölve nem habosítható, így elmarad a várt tejhab. 

Recept - Házi barnarizstej készítése (lsd. fenti fotón)

 

Mandulatej

A mandulatej biztosan az egyik legfinomabb a növényi tejek között: készíthetjük nyers vagy pirított mandulából, és sok boltban is elérhető, igaz, ezek általában cukrozottak és elég borsos áron kaphatóak. A házi növényi tejek közül szerintem a nyers mandulatej a legjobb kávézáshoz: szép tejhab gőzölhető belőle, és enyhe marcipán ízt kölcsönöz a kedvenc italunknak.

Recept - Házi mandulatej készítése (lsd. fenti fotón)



Szójatej

Az egyik legismertebb és legnépszerűbb növényi tej a Keleten nagy hagyományokkal rendelkező szójatej.

Pro - Előnye, hogy sokféle változatban: ízesített, édesítetlen, stb. kapható, elérhető áron., illetve szinte ugyanúgy habosítható mint a tehéntej.

Kontra - Amire érdemes figyelni szójatej vásárlásakor, hogy éppen a nagy mennyiségű termelése miatt könnyen akadhat GMO szójából készült tej a kezünkbe, ezért keressük a bio, nem GMO szójatejeket. A szójatej - mint a nem fermentált szójatermékek általában -, nagyobb mennyiségben tartalmaz női hormon hatású növényi anyagokat, ú.n. fitoösztrogéneket, ezért férfiaknak és fejlődésben lévő gyerekeknek nem javasolt nagy mennyiségben történő fogyasztása. Bár távol-keleti országokban a férfiak is széles körben fogyasztják, és több tanulmány is készült, mégsem született ebben a kérdésben egyértelmű válasz, ezért talán jobb az óvatosság.

Zabtej

Pro - Zabtejet is találunk a boltok polcain, vagy készíthetünk otthon magunk is. Előnye, hogy könnyen elérhető, olcsó alapanyagból készül, ráadásul a zab gazdag vízben oldódó és oldhatatlan rostokban, valamint teljes értékű fehérjében is.

Kontra - Alacsony szénhidrát tartalmú és/vagy gluténmentes diétával élőknek nem ajánlott a növényi tejek között magasabb szénhidrát-tartalma miatt, és a zab gyakori glutén szennyezése, és a lehetséges keresztallergia miatt.



Kókusztej

A leginkább egzotikus ízvilágú növényi alternativ tej a kókusztej. A készítéséhez használt víz mennyiségével és hőmérsékletével szabályozhatjuk, hogy a házi kókusztejünk mennyire legyen kókuszízű és sűrű: a sűrű kókusztej akár tejszínként is használható egzotikusabb ízvilágú ételekben. A kókuszdió belsejéből készült kókuszkrém (boltokban kapható, vagy a konzerv kókusztej tetejéről fölözhetjük le) a habtejszínhez hasonlóan habbá verhető: desszertekhez, tortához kínálhatjuk.

Növényi tejek/tejtermékek felhasználása

Nyáron a házi növényi tejből akár fagylaltot/jégkrémet is készíthetünk.
Tejföl helyett jól beválhat a kevés citromlével pépesre aprított, turmixolt kesudió (kesutejföl). Készíthetjük édesen vagy sósan is.
Nagyon finom és frissítő gyümölcsös “túrókrémet” kapunk (akár palacsintatölteléknek is), ha egy éjszakára vízbe áztatott mandulát összeturmixolunk egy kis citromlével és friss gyümölccsel.
Ugyanígy készíthetünk vízbe áztatott mandulából vagy más olajos magvakból körözöttet és különböző szendvicskrémeket is. Még a nem diétázó barátok, ismerősök sem fogják megérezni a különbséget a tehéntúróból és a mandulából készült körözött között.
Sok esetben, a tejtermékek elhagyásakor a vaj az utolsó, amit meg tudunk tartani az étrendünkben, esetleg tisztított változatát, a ghee-t. Helyette használhatunk kókuszzsírt is: pirított hagymával, fűszerekkel ízesítve finom szendvicskrém alapja is lehet.

Mentes receptjeink/cikkeink: 
Mindenmentes cikk- és receptsorozatunk
Indiai kókusztejes rizspalacsint
(glutén-, laktózmentes, vegán) 
Tavaszi répatorta (glutén-, laktózmentes)
Tiramisu (glutén-, laktózmentes, vegán) 
Olívaolajos csokoládés sütemény (glutén- és laktózmentes) 
Almás, aszalt gyümölcsös köles sütemény (gluténmentes zabpelyhet használjunk: glutén-, laktóz- és tojásmentes, vegán) 
A gluténmentes sütésről 
Tejmentes jégkrém recept

A cikket Andrási Nóra, a Nóri mindenmentes konyhája c. blog szerzője írta.

Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk.

A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola
A Főzőiskola új kurzusait most hirdette meg.
Infók és jelentkezés ITT!

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog