Legutóbb glutén- és laktózmentes répatortát készítettünk, most pedig tovább döntögetjük a tabukat, és egy alapvetően tejes, cukros, lisztes, tojásos édességet elkészítünk teljesen allergénmentesen, mindenki számára fogyasztható verzióban!
Ennek a desszertnek is úgy álltam neki, mint anno az első főzött mindenmentes fagylaltomnak: nem helyettesíteni akartam az összetevőket, hanem az elejétől újragondolni az egészet. Tulajdonképpen mi is a tiramisu? Kávéval átitatott piskótalapok, közöttük sűrű, zsíros, kissé vaníliás krém, és persze kakaópor szórás. Mire a krémre összeállt bennem az ötlet, szólt az egyik barátnőm, hogy a piskóta meg ugyan legyen már tojásmentes is... Hát miért is ne.
Szóval készítsünk tiramisut cukor, liszt, tejtermékek és tojás nélkül: mert miért is ne lehetne?
Itt írtunk a gluténmentes lisztek használatáról.
Hozzávalók 4 pohárhoz:
8db piskótakoronghoz:
80g rizsliszt
50g mandulaliszt
100 ml növényi tej
25g kókuszzsír
késhegynyi szódabikarbóna
pár csepp almaecet
késhegynyi stevia por
1 kk. vaníliaesszencia
A krémhez:
150g kókuszzsír
300 ml növényi tej
200 ml kókuszkrém
1/4 kk. stevia por
1 rúd vanília
2 kk. vaníliakivonat
2 ek. (20g) keményítő (én tápióka keményítőt használtam, de mással is működhet)
1 pohár erős kávé (lehet koffeinmentes is)
kakaó- vagy karobpor a szóráshoz
Kapcsolódó receptek/cikkek:
Allergénmentes cikk- és receptsorozatunk (mindenmentes receptekkel)
Cukormentes (liszt- és tejmentes) sütemény
A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola.
A Főzőiskola május 26-ai Diabetes konyha kurzusára még van pár hely!
Tervezett menü:
Nyolckincs leves
Sárga zöldségcurry rizzsel
Serpenyős tofu földimogyoróval
Szong nővér halas tésztája
Laskagomba fokhagymamártással