A French brunch fogalma egyet jelent a bőséges, ráérős, reggelivel és a változatos, izgalmas fogásokkal, de persze ennél sokkal több, egy életérzés is egyben. A "brunch" kifejezés a breakfast és a lunch összeolvadásából keletkezett, és értelemszerűen a reggelinél későbbi de az ebédnél korábbi étkezést jelent. (Persze ez nem újdonság, elég ha Krúdy Gyula által istenített "gábli" nevű villásreggelire gondolunk, ami az író szerint "már sok bajnak volt az okozója, de minden bizonnyal a déli étvágytalanságnak, amelyből legkönnyebben támadnak a családi veszekedések".)
Forrás: Flickr - N Wong
A French brunch tehát a pazar szendvicsek, ötletes omlettek, mindenféle jóval megpakolt bagettek, sajtok és szószok seregszemléje, és persze egy jó bor is előkerül ilyenkor. Ezenkívül sajtszuflé és gateau de foie de volaille (csirkemájas étel) is készülhet, meséli Nicolas Mathiez séf, a Makifood főzőiskola tanára.
Mi az a croque monsieur?
A legikonikusabb fogások a croque monsieur és a croque madame, amelyek gyakorlatilag egy sajtos-sonkás, besamellel felturbózott melegszendvicsek. Az első croque monsieur-t először 1910-ben kóstolhatták meg egy párizsi kávéház vendégei. A név eredete nem ismert, az első komoly írásis forrás, ami említi, Proust 1918-as regénye, Az eltűnt idő nyomában.
Mindig ugyanaz a menü? Unalmasnak tűnik a sonka-tojás-torma kombináció, és szeretnél valami mást húsvétra? Inspirációnak összegyűjtöttünk néhány izgalmas, néha kicsit bizarr húsvéti fogást, és egy kisokost korábbi húsvéti posztjainkból.
Franciaország: végre tojás!
Régen a tojás is tiltólistán volt a böjt ideje alatt, ezért a nem csoda,hogy a húsvéti ételek egyik főszereplője a franciáknál a tojás, mindenféle formában. Még az ünnepi pástétomokba is kerül. A Pâté de Berrichon, az egyik hagyományos, Berry-ből származó húsvéti pástétom például rengeteg tojás, sonka, kolbász és spenót felhasználásával készül, és igazi kalóriabomba a böjt után.
Forrás: Ketzirah Lesser & Art Draugli's
Vajon lehetséges megunni a medvehagymát? Mire bekövetkezne ez az esemény, kedvenc első tavaszi zöldünk már el is tűnik a piacokról és az erdőkből. Éppen ezért használjuk ki, amíg lehet!
A Homebisztro által elkészített recept nemcsak medvehagymával, hanem spenóttal is nagyon finom - ha valaki eetleg besokallt volna a medvehagymától. A palacsinta lime-os fűszervajjal szerepel - nagyon finom, friss és különleges az íze.
"Viszont a palacsintát mártás nélkül nem ajánlom, így két másik lehetőséget is ajánlok hozzá, ami szintén finom, és közelebb is áll az itthoni ízlésvilághoz" - írja a szerző.
"Köretként egy egyszerű salátát készítettem, kb. 100g rukkolához, vagy salátamixhez vagy madársalátához vagy bébispenóthoz öntetként mindössze kb. 4 evőkanál olívaolajat, egy kiskanál sherry ecetet tettem, majd sóval és borssal ízesítettem. Lehet hozzáadni még 10-12 felezett koktélparadicsomot, vagy nagyon finom hozzá még ez a tavaszi saláta is."
Medvehagymás alacsinta lime-os fűszervajjal
Nem biztos, hogy egy rohanós, hétköznapi reggelire fogjuk elkészíteni, de ha van rá időnk, érdemes sokat sütni belőle.
"Mivel a süti alapját quinoa és darált mandula adja, nemcsak vegán, hanem gluténmentes is. Datolyával és egy kis almapürével van édesítve, és noha egy bögre datolya van benne, egyáltalán nem mondható édesnek" - írja a Zizikalandjai blog szerzője.
És mitől lesz ez a süti igazi energiabomba?
A quinoában nincs glutén, és más gabonafélékkel összehasonlítva kevesebb szénhidrátot és több élelmi rostot, valamint több fehérjét tartalmaz, ezenkívül lúgosító hatású. Egy fontos lépésre érdemes odafigyelni, ha quinoával főzünk: a kis, kerek magok felszínén növényi szaponinok vannak, ami kesernyés ízt adhat az ételnek, ha nem távolítjuk el megfelelően. Többször váltott, bő vizes mosás, vagy kb. 30 perces áztatás viszont eltávolítja ezt a réteget.
A smoothie népszerűsége töretlen, nem véletlenül. Könnyű elkészíteni, tápláló, és mivel kevésbé hizlaló reggeliről van szó, mint a hagyományos magyar ételek, diétának sem utolsó. Mi kell még így, az ünnepi trakták után? Talán csak néhány jó recept. Zizi kalandjai és Homebisztro kedvenc téli smoothie-jai következnek.
Zöldséges smoothie (Homebisztrotól)