Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Ahogy beköszönt a hideg, és kevesebb friss zöldség és gyümölcs közül választhatunk a piacon, még jobban kell figyelnünk arra, hogy a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat magunkhoz vegyük. Összegyűjtöttünk néhány "superfood"-ot, amivel sokat tehetünk az egészságünkért.

Acai bogyó

Egy pálma termése, amely az Amazonas vidékén őshonos (Euterpe oleracea). Feketéslila bogyói első látásra az áfonyára hasonlítanak. Az őslakosok étrendjének régóta egyik fontos eleme, de akkor lett igazán felkapott Nyugaton, amikor dr. Nicolas Perricone beválasztotta a tíz legjobb öregedésgátló csodaétel közé, és leadták Oprah Winfrey egyik műsorában, írja a Zizikalandjai blog.

superfood tél ősz lenmag omega-3 zsírsav fodros kel acai lenmagolaj smootie turmix

Forrás: flickr.com - Eli Duke

Téli szuperkaják 4.: Lenmag

Nem ismerünk olyat, akinek február második fele lenne a kedvenc időszaka az évben. Nemcsak azért van ez így, mert már elegünk van a hidegből és borús napokból - a szervezetünk ilyenkor már ki van éhezve a vitaminokra és az ásványi anyagokra.

Ahogy tavaly ilyenkor már megírtuk, a "szezonális depresszió" igenis létező jelenség, és az étrend sokat segíthet, hogy könnyebben kihúzzuk ezt az időszakot. A kutatások szerint az omega-3 zsírsav sokat dobhat a hangulatunkon - az izlandiak például többek között azért viselik nagyon jól a sötétséget és a hideget, mert náluk a legmagasabb az egy főre jutó hal- és omega-3 zsírsavfogyasztás.

Az omega-3 zsírsavak az alapvető (esszenciális) zsírsavakhoz tartoznak. Nélkülözhetetlenek, a szervezetünk nem tudja ezeket előállítani, mindenképp valamilyen táplálék formájában kell bevinnünk ezeket. Nemcsak az agyi működésre és a hangulatra vannak pozitív hatással, csökkentik a szívbetegségek kialakulásának esélyét, csökkentik a magas vérnyomást és segítenek megőrizni az erek rugalmasságát.

De mi van akkor, ha nem szereted a halat, vagy nem eszel húst?

lenmag lenmagliszt lenmagolaj omega-3-zsírsav fehérje vegán tojás helyettesítése tojásmentes magliszt gluténmentes

Lazaccal a téli depresszió ellen

Február utolsó napjai az év legnehezebb napjainak számítanak. Mindjárt itt a tavasz, de azért még kell várni néhány hetet arra, hogy ne csak a naptár szerint köszöntsön be a következő évszak és a napsütés, a reggelek borúsak, a szervezetünk pedig ki van éhezve a vitaminokra és az ásványi anyagokra.

A "szezonális depresszión" - amely egy egyesült államokbeli kutatás szerint az emberek 14 százalékát érinti - , az édességek és a nassolás nem segítenek, sőt, ezek inkább rontják a helyzetet, van viszont egy olyan tápanyagforrás, ami igenis javíthat a hangulatunkon. Ez pedig a hal.

Forrás: Flickr.com: D Robert Wolcheck

A mikuláscsokik után most a szaloncukor-kínálatot vesszük górcső alá, ugyanis sajnos rengeteg, kifejezetten egészségtelen termék kapható. Összeszedtük, milyen összetevőket érdemes kerülni, ha minőségi szaloncukrot akarunk venni.

Transz-zsírsavak

A transz-zsírsavak a növényi olajok ipari feldolgozása során keletkeznek, és komoly kockázati tényezőt jelentenek a szív- és érbetegségek kialakulásában. Az Országos Élelmezési- és Táplálkozástudományi Intézet 2012-ben többféle szaloncukrot is megvizsgált, és kimutatta, hogy a legtöbb szaloncukorban az egészségesnél (100 grammból 2 gramm) jóval több transz-zsírsav található. Magyarországon azonban a gyártónak nem kötelessége feltüntetni a termékek transz-zsírsav-tartalmát - holott egyes országon már lassan tíz éve szerepel a címkéken a transzzsírok mennyisége.

forrás: Wikimedia Commons

Az állati eredetű zsír helyett a 70-es évek óta a napraforgóból készült étolaj viszi a prímet, de lassan már az sem. A táplálkozáskutatók szerint ugyanis a hevítés során káros anyagok keletkeznek benne. De akkor most mit érdemes használnunk a főzésnél? És mi a konkrét helyzet az étolajjal?

A zsírokat zsírsav-összetételük alapján három csoportba lehet osztani, vannak telített és egyszeresen vagy többszörösen telítetlen zsírsavak. Telített zsírok jellemzően az állati eredetű zsírokban, míg a telítetlen zsírsavak a növényi olajokban fordulnak elő. "A köztudatban valamilyen okból még mindig él az a tévhit, hogy a telített zsírsavak károsak a szervezetünkre, pedig mindhárom zsírra szükségünk van - magyarázza Vági Zsolt, táplálkozáskutató. Mindegyiket más módon használja fel a szervezetünk. Leghasznosabbak a többszörösen telítetlen zsírsavak, ezek közül az omega 3 zsírsav, amely legnagyobb mennyiségben a halolajban és a lenolajban található."

Mi a baj a napraforgóból készült étolajjal?

A szakértő szerint az étolaj főleg telítetlen zsírsavakat tartalmaz, ezek közül az egyik legfontosabb az omega-6-zsírsav, de fontos tudni, hogy ez kis mennyiségben ugyan nagyon hasznos a szervezet számára, nagy mennyiségben viszont gyulladást, autoimmun betegséget okozhat.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog