Az állati eredetű zsír helyett a 70-es évek óta a napraforgóból készült étolaj viszi a prímet, de lassan már az sem. A táplálkozáskutatók szerint ugyanis a hevítés során káros anyagok keletkeznek benne. De akkor most mit érdemes használnunk a főzésnél? És mi a konkrét helyzet az étolajjal?
A zsírokat zsírsav-összetételük alapján három csoportba lehet osztani, vannak telített és egyszeresen vagy többszörösen telítetlen zsírsavak. Telített zsírok jellemzően az állati eredetű zsírokban, míg a telítetlen zsírsavak a növényi olajokban fordulnak elő. "A köztudatban valamilyen okból még mindig él az a tévhit, hogy a telített zsírsavak károsak a szervezetünkre, pedig mindhárom zsírra szükségünk van - magyarázza Vági Zsolt, táplálkozáskutató. Mindegyiket más módon használja fel a szervezetünk. Leghasznosabbak a többszörösen telítetlen zsírsavak, ezek közül az omega 3 zsírsav, amely legnagyobb mennyiségben a halolajban és a lenolajban található."
Mi a baj a napraforgóból készült étolajjal?
A szakértő szerint az étolaj főleg telítetlen zsírsavakat tartalmaz, ezek közül az egyik legfontosabb az omega-6-zsírsav, de fontos tudni, hogy ez kis mennyiségben ugyan nagyon hasznos a szervezet számára, nagy mennyiségben viszont gyulladást, autoimmun betegséget okozhat.