Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Egyre hűvösebbek az esték, ezért jól jön valamilyen táplálóbb fogás, persze olyan, ami még véletlenül sem idézi, hogy közeledik az ősz. A töltött paprika pont ilyen, ráadásul ízlésének és vérmérsékletének megfelelően mindenki alakíthat az alaprecepten.

Erre buzdít a vegán, olaszos ízvilágú változat szerzője, Zöld Múzsa is. Posztjában írja, hogy gyerekkora óta imádja a töltött paprikát, de a darált húsos verziót "átlényegítette" egy kicsit.

Töltött paprika (vegán)

A padlizsán tipikusan olyan alapanyag, ami szinte könyörög az embernek, hogy százféleképpen készítse el, a nyár vége, ősz eleje pedig az az időszak, amikor átadhatjuk magunkat az önfeledt kísérletezésnek.

Zöld Múzsa egy könnyű, de mégis tápláló receptet hozott nekünk, ami önálló fogásként is megállja a helyét.

Fontos, hogy olyan padlizsánt válasszunk, aminek feszes, sötétlila és fényes a héja, ha pedig kicsit benyomjuk,a húsa rugalmas és "visszarúg". A padlizsán kiválasztásánál érdemes a "hímeket" előnyben részesíteni. Jobb az ízük, és kevesebb magot tartalmaznak. A padlizsán alján található "minta" a hímek esetében kerekebb, míg a nőstényeknél hosszúkásabb alakú.

Bátran használjunk sokféle friss zöldfűszert!

Rizses padlizsánsaláta

Limonádé - Balatoni Sláger recept

Nehéz finomabb hűsítő italt elképzelni nyáron, mint egy hatalmas pohár, jéghideg limonádé. A magunk részéről egész nyáron teszteltük a különböző variációkat, nálunk ez lett a befutó.

A fenti remekmű meggyszörp alapú. A Balatonfüredi Hajógyári Kikötő éttermének teraszán örvendeztettek meg minket vele, a LáriFári Alapítvány jótékony vitorlásversenyének alkalmából. Megkértük őket, osszák meg a receptet velünk, íme:

Házi meggyszörpös limonádé

Elég gyorsan elfogyott (forrás: Lárifári Alapítvány Facebook-oldala)

Hozzávalók (0,6 dl összmennyiséghez)

  • rengeteg jég
  • fél lime 
  • fél citrom 
  • 1/8 narancs
  • bő fél házi meggyszörp (a miénk zsusska meggyszörpje volt)
  • szódavíz

Először a jeget tették a pohárba, erre ráfacsarták a citrom és a lime levét. A narancsdarabot csak úgy beledobták. Jött a meggyszörp, végül a szódavíz. Elképesztő ízbomba lett a végeredmény. Az étterem vezetője szerint náluk ez az egyik slágerital, létezik természetesen más variációja is: levendulás, eper és bodza háziszörppel. 

További cikkünk a témában:

A tökéletes limonádé, egy kis csavarral

Ilyen kánikulában bevalljuk, egyáltalán nincs kedvünk bekapcsolni a sütőt. Persze kalóriát bevinni ilyenkor is kell, eljött tehát a saláták ideje. És hogy ne legyenek olyan unalmasak, megosztjuk Maki két egzotikus salátaöntetének receptjét.

Az ázsiai öntetek intenzív ízvilágáért többek között a szójaszósz felelős, ami a fermentált ételekhez tartozik. Fermentált, vagyis erjesztett szójababpasztából készül, alapvető hozzávaló az ázsiai konyhában. Azt pedig valószínűleg mindenki tudja, hogy nagy melegben a csípős ételek hűtenek, érdemes ilyenkor feszegetni a határainkat!

Korábbi, egyszerű, de izgalmas dresszingeket bemutató posztunk folytatása következik.

"Ázsiai" öntet

Így kerül a lecsó a padlizsánba

Ha nyár, akkor lecsó! Természetesen ahány ház, annyi lecsós recept létezik. Bár van, aki az év 365 napján képes lenne lecsót enni, a legtöbb lecsórajongó is eljuthat arra a pontra, amikor egy kicsit unalmassá válik a dolog.

Ez a recept, ami Zöld Múzsa blogjáról származik, tulajdonképpen egy töltött padlizsán receptje, izgalmas, köleses-lecsós töltelékkel.

Fontos, hogy az ételhez ne nyers paradicsomot, hanem concassét használjunk fel.

A concasse a meghámozott, kimagozott és apró kockákra (0,5 x 0,5 cm-es) vágott paradicsomot jelenti. És hogy miért van erre szükség? Mert a friss paradicsomok magja egy kis keserű ízt csempészhet az ételbe, ezenkívül a concasséval készített ételek ételek kevésbé lesznek "vizesek", mint azok, amelyekhez nyers paradicsomot használunk. A concasse szószokba, omlettekbe, hűtve salátákba, stb. kerül.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog